Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Γιουβέτσι νόστιμο και ζουμερό – Συμβουλές και συνταγές

Γιουβέτσι νόστιμο και ζουμερό – Συμβουλές και συνταγές

0
Γιουβέτσι νόστιμο και ζουμερό – Συμβουλές και συνταγές

Πόση μανέστρα (κριθαράκι) και πόσο υγρό χρειάζεται το γιουβέτσι για να βγει καλομαγειρεμένο, να μην ξεραθεί και να μη λασπώσει.

Το γιουβέτσι, κρέας με κόκκινη σάλτσα και κριθαράκι (μανέστρα) στο φούρνο, είναι από τα φαγητά που μας μεγάλωσαν. Ένα από τα κλασικά πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας που πρωταγωνιστούσε και συνεχίζει ακάθεκτο να πρωταγωνιστεί στο οικογενειακό τραπέζι του Σαββατοκύριακου. Νόστιμο φαγάκι με μοσχάρι και κριθαράκι μπορεί πάντα να γίνει και στην κατσαρόλα -δείτε τη σχετική συνταγή πιο κάτω.

Τι σημαίνει γιουβέτσι

Η λέξη γιουβέτσι ή γκιουβέτσι (τουρκικά güveç) σε πρώτη φάση δεν αναφέρεται σε συνταγή, αλλά σε τρόπο μαγειρέματος. Τα όποια υλικά μπαίνουν σε πήλινο σκεύος, γνωστό με το ίδιο όνομα, και σιγομαγειρεύονται στο φούρνο. Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα επικράτησε ο συναδυσμός κάποιου κρεατικού (κυρίως μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο) με κοντό ζυμαρικό (κριθαράκι, χυλοπιτάκι κ.λπ.) και αγαπήθηκε πολύ. Όπου αφθονούσαν θαλασσινά όπως το χταπόδι ή οι γαρίδες μπορούσαν να αντικαταστήσουν το κρέας, ειδικά στις νηστείες. Το γιουβέτσι είναι νόστιμο τόσο τους χειμερινούς μήνες με τυποιοιημένο ντοματάκι και πελτέ, όσο και το καλοκαίρι με φρέσκες καλογινωμένες ντομάτες.

Για να βγει το γιουβέτσι νόστιμο και ζουμερό, χωρίς να λασπώσει, να στεγνώσει ή να γίνει μάζες-μάζες το κριθαράκι, καλό είναι να ληφθούν υπόψιν τα εξής -ειδικά απ’ όσους και όσες δεν το έχουν ξαναφτιάξει.

Υπολογίζοντας το κριθαράκι

Καταρχάς, πώς να υπολογίσετε τη μανέστρα ή το κριθαράκι. Το ζυμαρικό που θα βάλετε ωμό στο ταψί θα διογκωθεί κατά το ψήσιμο, οπότε μη γεμίσετε το ταψί κριθαράκι ή μανέστρα. Για 1 κιλό κρέατος θα χρειαστείτε γύρω στα 300 γρ. κριθαράκι.

Γιουβέτσι κοτόπουλο

Πόσο νερό ή υγρό στοιχείο χρειάζεται το γιουβέτσι

Για κάθε 100 γρ. κριθαράκι ένας πολύ γενικός κανόνας είναι να υπολογίζετε περίπου 300ml νερό, που πρέπει να το προσθέσετε καυτό. Ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογίζετε στα υγρά και τη σάλτσα του κρέατος. «Με το μάτι» προσέξτε στο ταψί να υπερκαλύπτεται το ωμό ζυμαρικό από σάλτσα και νερό τουλάχιστον κατά 2 εκ.

Γιουβέτσι με μοσχάρι και μανέστρα

Πώς δε θα λασπώσει το γιουβέτσι. Πριν βάλετε το κριθαράκι ή τη μανέστρα μέσα στο σκεύος φούρνου, μπορείτε να το σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό θα προφυλαχτεί αρκετά στο ψήσιμο.

Μοσχάρι με κριθαράκι μαγειρευτό (γιουβέτσι στην κατσαρόλα)

Δείτε επίσης

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com