Αρχική Blogs Mamma Mia Βιολογικό Τραπέζι

Βιολογικό Τραπέζι

0
Βιολογικό Τραπέζι

Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τρόπο διατροφής για εμάς και τα βλαστάρια μας, να επιλέγουμε ασφαλή τρόφιμα, να πάρουμε δηλαδή θέση ζωής απέναντι στα βιολογικά τρόφιμα;

Οργανώστε οικογενειακές εξορμήσεις και επισκεφτείτε βιολογικές φάρμες στην Αργολίδα ή την Εύβοια. Τα παιδιά σας θα δοκιμάσουν προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, θα μάθουν να τα εκτιμούν, θα εξοικειωθούν μαζί τους. Εσείς θα κάνετε τα βιο- λογικά ψώνια σας και θα ξανα- θυμηθείτε γεύσεις και μυρωδιές μιας άλλης Ελλάδας.

«Η τύχη μας δεν βρίσκεται στα χέρια των Θεών, αλλά στα χέρια εκείνου που μαγειρεύει την τροφή μας» έλεγε ο Κομφούκιος. Για σκεφτείτε δηλαδή πώς και πόσο οι συνήθειές μας και οι διατροφικές επιλογές μας επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία των παιδιών μας. Η πλειοψηφία των γονέων τρεφόμαστε χωρίς να έχουμε επίγνωση των συνεπειών του τρόπου διατροφής μας σε μας τους ίδιους και στα παιδιά μας. Η λαθεμένη στάση που ακολουθούμε στη διατροφή προκαλεί άθελά μας βλάβες που τα αποτελέσματά τους εκδηλώνονται μόνο μετά από πολύ καιρό. Κι όμως όλοι επιθυμούμε να δούμε τα βλαστάρια μας να μεγαλώνουν γερά, δυνατά, γεμάτα ενεργητικότητα και υγεία. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τρόπο διατροφής, να επιλέγουμε ασφαλή τρόφιμα, να πάρουμε δηλαδή θέση ζωής απέναντι στα βιολογικά τρόφιμα;

Σκεφτόμαστε λογικά – επιλέγουμε βιολογικά
Το κυριότερο πλεονέκτημα των βιολογικών προϊόντων έναντι των συμβατικών είναι ότι καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και δεν προστίθενται συντηρητικά κατά την επεξεργασία τους. Είναι από τα λίγα τρόφιμα που ελέγχονται και πιστοποιούνται σε όλα τα στάδια παραγωγής, από το χωράφι μέχρι το ράφι. Επιλέγοντας λοιπόν βιολογικά, βάζουμε σε προτεραιότητα την υγεία της οικογένειάς μας, προστατεύουμε το περιβάλλον και φροντίζουμε το μέλλον των παιδιών μας.

Γενικά υπάρχουν πολύ λίγες αξιόπιστες έρευνες, οι οποίες να μπορούν να κάνουν μια έγκυρη σύγκριση της διατροφικής αξίας των βιολογικών και των συμβατικών προϊόντων, λόγω πολλών μεθοδολογικών περιορισμών. Φαίνεται πάντως μια υψηλότερη συγκέντρωση σε βιταμίνη C της πατάτας και των φυλλωδών λαχανικών τα οποία έχουν καλλιεργηθεί με βιολογική γεωργία. Έρευνα για λογαριασμό της Soil Association of England που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2001 στην Αγγλία από τον διατροφολόγο Shane Heaton και τους συνεργάτες του δήλωνε πως τα βιολογικά τρόφιμα, πέραν της βιταμίνης C, περιέχουν αυξημένη συγκέντρωση και σε κάποια απαραίτητα ανόργανα στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χρώμιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με αυτή την αναφορά, τα αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο στην ντομάτα, οι πολυφαινόλες στις πατάτες και τα φλαβονοειδή στα μήλα ήταν σημαντικά αυξημένα. Επίσης, φαίνεται πως και η πρωτεΐνη των βιολογικών φρούτων και λαχανικών είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας. Τα βιολογικά γαλακτοκομικά έχει αποδειχτεί ότ ι περιέχουν υψηλότερη ποσότητα Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών ουσιών. Δίνοντας βιολογικά γαλακτοκομικά στα παιδιά περιορίζετε την έκθεσή τους σε ορμόνες και άλλα αντιβιοτικά, ενώ αν τους προσφέρετε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, τα γλιτώνετε από τα φυτοφάρμακα.

Όσον αφορά τη βιολογική παραγωγή κρέατος και πουλερικών, γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια να εξασφαλιστεί η καλή διαβίωση των ζώων με τη χρησιμοποίηση φυσικών ζωοτροφών. Στη βιολογική κτηνοτροφία απαγορεύεται η γενετική τροποποίηση και η χρήση ουσιών που ευνοούν την ανάπτυξη ή τροποποίηση του κύκλου αναπαραγωγής των ζωών. Πάντως τα συσκευασμένα βιολογικά τρόφιμα που μπορεί να παράγονται από βιολογικά υλικά, δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν υψηλές ποσότητες λίπους και ζάχαρης, ούτε ότι αυτομάτως γίνονται διατροφικά πιο υγιεινά. Γι’ αυτό διαβάζετε πάντα τις ετικέτες και τη θρεπτική ανάλυση των βιολογικών προϊόντων.

Τα βιολογικά τρόφιμα αρέσουν στα παιδιά
Η αλήθεια είναι ότι τα βιολογικά προϊόντα μπορεί να είναι λιγότερο εμφανίσιμα και γυαλιστερά από τα συμβατικά αλλά η νοστιμιά τους είναι «άλλο πράμα». Φέρνουν στον ουρανίσκο μυρωδιές και γεύσεις ξεχασμένες για μας τους μεγαλύτερους, που κάποτε τρώγαμε αληθινές ντομάτες, ζεστές από τον ήλιο του ελληνικού καλοκαιριού. Γεύσεις πρωτόγνωρες για τα παιδιά μας που δεν έτυχε να δοκιμάσουν κάτι άλλο από άγευστες φουσκωμένες ντομάτες, που φτάνουν τα τελευταία 20 χρόνια στις αγορές. Είναι βέβαιο ότι αν τις δοκιμάσουν θα νιώσουν τι σημαίναι ντομάτα «ντοματένια». Και όλα τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά της βιολογικής γεωργίας είναι νόστιμα, χυμώδη και ευωδιαστά. Ή τουλάχιστον πιο νόστιμα, πιο ευωδιαστά και πιο χυμώδη από τα άλλα, που καλλιεργούνται με συμβατικά μέσα, δηλαδή με τη χημεία να πρυτανεύει.

Είναι πιο ακριβά γιατί…
Τα λαχανικά και τα φρούτα βιολογικής γεωργίας έχουν μεγαλύτερη σε ποσοστό επί ξηρού περιεκτικότητα από τα αντίστοιχα συμβατικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα συμβατικά τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από τα βιολογικά. Πάνω στην παρατήρηση αυτή στηρίζονται πολλοί παραγωγοί και μεταπράτες του χώρου για να πείσουν τους καταναλωτές πως η φαινομενικά αυξημένη τιμή των βιολογικών προϊόντων ουσιαστικά εξισώνεται με αυτήν των συμβατικών. Βέβαια η τιμή των βιολογικών προϊόντων είναι αυξημένη επειδή κατ’ αρχάς είναι μικρότερη η στρεμματική απόδοση, οι καλλιέργειες απαιτούν μεγαλύτερη χρησιμοποίηση της χειρωνακτικής εργασίας και έχουν αυξημένο κίνδυνο καταστροφών σοδειάς. Τέλος ο καταναλωτής επιβαρύνεται από το επιπλέον κόστος ελέγχου και πιστοποίησης.

Τι πρέπει να προσέχουμε
Όλα τα βιολογικά προϊόντα πρέπει να είναι συσκευασμένα και να διαθέτουν την ένδειξη ότι αποτελούν προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά πρέπει να πωλούνται μόνο στην εποχή τους. Δεν επιτρέπεται να πωλούνται χύμα, εκτός και αν αγοράζονται από το κτήμα του παραγωγού. Τα παραδοσιακά προϊόντα δεν είναι κατ’ ανάγκη βιολογικά, εκτός και αν υπάρχει ένδειξη ότι αποτελούν προϊόντα βιολογικής γεωργίας.

Γευστικές επιλογές για μικρούς οικολόγους
Το βιολογικό εμπόριο είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αλλά καινούργια εμπορική δραστηριότητα στη χώρα μας. Και επειδή σίγουρα θα αναρωτιέστε πού θα βρείτε βιολογικά τυποποιημένα τρόφιμα, αλλά και υγιεινά σνακ καλής ποιότητας και σε μεγάλη ποικιλία για τα απαιτητικά παιδάκια σας και τους ακόμα πιο δύσκολους έφηβους συγκεντρώσαμε μια χρήσιμη λίστα που νομίζουμε ότι θα σας βοηθήσει.

Προϊόν: Ελληνικά ζυμαρικά για παιδιά από πρώτες ύλες βιολογικής γεωργίας σε ποικιλία σχημάτων και γεύσεων: αστράκι, κουσκουσάκι, χυλοπιτάκι με αυγά και γάλα και γραμματάκια με σπανάκι, καρότο και ντομάτα. Τα προϊόντα παράγονται από πιστοποιημένες πρώτες ύλες βιολογικής γεωργίας, σπανάκι, καρότα, γάλα και γιαούρτι από τη Μακεδονία και χυμό ντομάτας από τη Θεσσαλία.
Το βρήκαμε:
Βιοτροφός Ρ. Φεραίου 42, 57003, Άγιος Αθανάσιος, Θεσσαλονίκη – Τηλ. 2310702950.

Προϊόν: Γιαούρτια με φρούτα Andechser. Απολαυστικοί συνδυασμοί απαλού γιαουρτιού από φρέσκο γάλα βιολογικής παραγωγής και κομμάτια ζουμερών βιολογικών φρούτων χωρίς ζάχαρη, τεχνητά αρώματα και συντηρητικά, σε πρακτικές συσκευασίες των 180 γρ. Έτοιμα με ένα απλό ανακάτεμα και σε 6 υπέροχες γεύσεις: φράουλα, κεράσι, μάνγκο-βανίλια, βύσσινο-βανίλια καθώς και ροδάκινο-μάνγκο και μύρτιλλο, με μόλις 0,1% λιπαρά.
Το βρήκαμε: Στα καταστήματα Green Farm: N. Ερυθραία – Μαρούσι – Κολωνάκι – Πειραιάς – Γλυφάδα – Ν. Σμύρνη – Πάτρα, τηλ.: 210 55 51 401, www.greenfarm.gr Χονδρική διάθεση: Mediterranean Farm A.E.

Προϊόν: Βιολογικά παγωτά, ξυλάκια, πύραυλοι και κύπελλα των 150 ml, 400 ml, 1 lt και 2 lt σε γεύσεις κρέμα, βανίλια σοκολάτα και ακόμα παγωτό σοκολάτας Green & Black’s με πλούσια κρέμα γάλακτος και αυθεντική βανίλια για έφηβους και μεγάλα παιδιά.
Το βρήκαμε: Αποκλειστική διάθεση και διανομή ΒΙΟΤΟS A.E., τηλ.: 210 2311262, 210 2317683 και στα καταστήματά της «Πράσινο» (πρώην Green Post, Τατοΐου 122 και Πεντέλης 97).

Προϊόν: Βιολογικά γιαούρτια NATURAPLUS σε γεύσεις βανίλια, βερίκοκο, φράουλα μπανάνα, κεράσι και μύρτιλλο.
Το βρήκαμε: Αποκλειστική διάθεση και διανομή ΒΙΟΤΟS A.E., τηλ. 210 2311262, 210 2317683 και στα καταστήματά της «Πράσινο» (πρώην Green Post, Τατοΐου 122 και Πεντέλης 97).

Προϊόν: Βιολογικό επιδόρπιο σοκολάτας Fattorici Scaldasole και σοκολατένιες αρκουδίτσες Ours O Choc.
Το βρήκαμε:
«Πράσινο» (πρώην Green Post) Τατοΐου 122, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6206785.

Προϊόν: Βιολογικό παστέλι.
Το βρήκαμε:
Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Προϊόν: Βάφλες μελιού Molen Ολλανδίας χωρίς προσθήκη ζάχαρης και πατατάκια Μolen με ηλιέλαιο. Το βρήκαμε: Ευοί Ευάν, Αριστοτέλους 9, Πειραιάς, τηλ. 210 4297073.

Προϊόν: Βιολογικά μπισκότα από το Βέλγιο σε διάφορες γεύσεις και είδη: με επικάλυψη σοκολάτα και μούσλι (νιφάδες σιταριού*, κριθαριού*, βρώμης* και ρυζιού*, φαγόπυρο*, σταφίδες*), με γέμιση κακάο ή βανίλια, με φράουλα ή βερίκοκο, τα παιδικά σε γεύσεις απλή και με κομματάκια σοκολάτας, και τα Biokorn+, κέικ σε ατομικές συσκευασίες.
Το βρήκαμε:
στα καταστήματα Green Farm. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε και το site της Biokorn, http://www.biokornbiscuits.com

Προϊόν: Δροσιστικοί χυμοί Ekoland, από 100% βιολογικά φρούτα χωρίς ζάχαρη και χωρίς συντηρητικά σε εννέα απίθανες γεύσεις, είναι η πιο φρέσκια φυσική πρόταση για μεγαλύτερη απόλαυση. Επιλέξτε ανάμεσα σε χυμό μήλου, πορτοκαλιού, λεμονιού-λάιμ, καθώς και στους απίθανους συνδυασμούς ροδάκινου-πορτοκαλιού, φράουλας-φραγκοστάφυλου, μούρων- κόκκινου σταφυλιού, αχλαδιού-πάσιον φρουτ, τροπικών φρούτων και κοκτέιλ φρούτων. Βρήκαμε επίσης συμπυκνωμένους χυμούς σε μπουκάλι, με γεύσεις μήλου, μούρων, φραγκοστάφυλου-κράνμπερι και τροπικών φρούτων, και βιολογικά αναψυκτικά σε τρεις μοναδικούς συνδυασμούς: φρούτα του δάσους, πορτοκάλι-μανταρίνι και τροπικά φρούτα.
Το βρήκαμε:
Στο κατάστημα ΒΡΩΣΙΣ: Αγ. Βαρβάρας 11, Σπάτα Αττικής, τηλ.: 210 6630345-6, fax: 210 6635016, e-mail: [email protected] και ΒΙΟΦΡΕΣΚΟ: Προέκταση Μαιάνδρου (κόμβος Εγνατίας) Ωραιόκαστρο, Θεσσαλονίκη, τηλ. & fax: 2310 688553-4, e-mail: [email protected].

Προηγούμενο άρθρο I scream for ice-cream
Επόμενο άρθρο Κοινή bio-λογική
Όνομα: Κωνσταντίνα Αθανασίου Γεννήθηκε: Στη Λαμία το 1959. Μεγάλωσε: Μέχρι τα 18 εκεί που γεννήθηκε, σα γνήσια επαρχιωτοπούλα. Τώρα μεγαλώνει στην πρωτεύουσα και μεγαλώνει επίσης και δύο παιδιά. Σπούδασε: στο Εθνικό Μετσόβιο Πολ...[»]
Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com