Αρχική Ιστορίες Αράζω Σπίτι «Το Ταξίδι της Τροφής» προμηνύεται συναρπαστικό!

«Το Ταξίδι της Τροφής» προμηνύεται συναρπαστικό!

0
«Το Ταξίδι της Τροφής» προμηνύεται συναρπαστικό!

Το τραπέζι που στρώνουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα εξέλιξης χιλιάδων ετών. Και η νέα μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΪ θα μας αφηγηθεί την ιστορία του σε μια σειρά ντοκιμαντέρ που εκτός από το πλούσιο υλικό της (σπάνια αρχειακά φίλμ, 3D animation, αερολήψεις και δραματικές αναπαραστάσεις) χαρακτηρίζεται και από το αξιόλογο διεπιστημονικό της εύρος.

Το τραπέζι που στρώνουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα εξέλιξης χιλιάδων ετών. Και η νέα μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΪ και της Anemon Productions θα μας αφηγηθεί την ιστορία του σε μια σειρά ντοκιμαντέρ 5 επεισοδίων, η οποία εκτός από το πλούσιο υλικό της (σπάνια αρχειακά φίλμ, 3D animation, αερολήψεις και δραματικές αναπαραστάσεις) χαρακτηρίζεται και από το αξιόλογο διεπιστημονικό της εύρος.

Πώς άλλαξαν οι τροφές, τα σκεύη και οι διατροφικές συνήθειες στον ελλαδικό και τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο ανά τους αιώνες; Τι κρύβεται πίσω από τα καθημερινά συσσίτια στην αρχαία Σπάρτη; Πόσο μας επηρέασαν άλλοι πολιτισμοί και πώς τους επηρεάσαμε; Πώς συνδέεται το φαγητό με την εξάπλωση του Χριστιανισμού; Τι έτρωγε ο απλός κόσμος στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο; Τι σχέση έχουν οι Άραβες, οι Οθωμανοί, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι με την ελληνική κουζίνα; Από πού κατάγονται η παραδοσιακή πίτα και ο εθνικός μουσακάς; Τι τρώγανε οι Έλληνες μέχρι το 1960, πώς βγάλανε πέρα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πότε άλλαξε η διατροφή τους; Ποιες είναι οι αλήθειες και οι μύθοι της «μεσογειακής διατροφής»; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσει να απαντήσει η νέα πολλά υποσχόμενη σειρά ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ.

Παρακολουθώντας τη σειρά θα μάθουμε μεταξύ άλλων:
• Ότι, σύμφωνα με τον ιστορικό Πολ Κάρτλετζ, πίσω από τα καθημερινά συσσίτια στην αρχαία Σπάρτη κρυβόταν η πρόβλεψη και ο σχεδιασμός: «Η λιτή ζωή των Σπαρτιατών είχε μια λογική: εξασφάλιζε ότι δεν είχαν ελλείψεις και πάντα υπήρχε πλεόνασμα. Ποτέ δεν ακούμε για λιμό στη Σπάρτη.»
• Ότι το λεπτό ζυμάρι, με πράσα, τσουκνίδια και διάφορα λαχανικά, η πίτα δηλαδή, ήταν το υποκατάστατο του ζυμωτού ψωμιού για τους νομάδες κτηνοτρόφους. Σύμφωνα με την Αγλαΐα Κρεμέζη: «Το λεπτό φύλλο της πίτας είναι μία από τις σημαντικές προσθέσεις στην κουζίνα της Ελλάδας που κληρονομήσαμε από τους μάγειρες του οθωμανικού παλατιού. Το τι θα βάλεις μέσα σε μία πίτα εξαρτάται από το τι έχεις.» (Aglaia Kremezi)
• Ότι για 2 με 3 χιλιετίες, η ζωή ήταν πολύ δύσκολη για την πλειονότητα των Ελλήνων και η έλλειψη τροφής σφράγισε την ταυτότητα της ελληνικής κουζίνας. Το καθημερινό φαγητό για τους Έλληνες που ζούσαν στην επαρχία άλλαξε ελάχιστα για αυτά τα 2-3 χιλιάδες χρόνια και η ζωή ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αρχαιολόγος Guy Sanders, διευθυντής των Ανασκαφών στην Κόρινθο του American School of Classical Studies at Athens: «Για αιώνες, το καθημερινό φαγητό για τους ενήλικες άνδρες ήταν ένα κιλό ψωμί, μερικά κρεμμύδια, φασόλια και τυρί, ελάχιστο ελαιόλαδο το οποίο ήταν πολύ ακριβό, και καμιά φορά μισό κιλό κρασί. Αυτή θα έλεγα ότι ήταν η δίαιτα του 80% του πληθυσμού μέχρι το 1960». Η διατροφή μας αλλάζει με σαρωτικό τρόπο από το 1970, όταν το φαγητό μας αρχίζει να παράγεται πιο μαζικά και πιο φθηνά.

Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το «Ταξίδι της Τροφής» συμμετέχει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς («Το Πρώτο Γεύμα») σε avant-premiere, την Τετάρτη 8/3/2017 στις 20.00 (Αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη, Λιμάνι) και την Πέμπτη 9/3/2017 στις 15.00 (Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Λιμάνι). Η προβολή εντάσσεται στη νέας ενότητα του Φεστιβάλ, FOOD vs FOOD. Η ενότητα αυτή, που θα περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο με θέμα το φαγητό, γίνεται και μια πρώτης τάξης αφορμή να μπει όλη η πόλη σε μια γαστρονομική γιορτή γεμάτη εκπλήξεις. Για τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο του FOOD vs FOOD, 20 εστιατόρια της πόλης θα προτείνουν ένα πιάτο αφιερωμένο στο φεστιβάλ,, το οποίο θα περιλαμβάνεται στα μενού τους, και θα συμμετέχουν σε ψηφοφορία για Το Πιάτο του Φεστιβάλ.

Περισσότερα νέα για την πορεία του ντοκιμαντέρ στη σελίδα του στο Facebook

Save

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.