Αρχική Διατροφή Doctor Food Το μενού του κρύου: Ποια τρόφιμα μας ζεσταίνουν

Το μενού του κρύου: Ποια τρόφιμα μας ζεσταίνουν

0
Το μενού του κρύου: Ποια τρόφιμα μας ζεσταίνουν

Όταν κάνει κρύο, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε την εσωτερική θερμοκρασία μας.

Όταν κάνει κρύο, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε την εσωτερική θερμοκρασία μας.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Στην πραγματικότητα το σωστό μενού μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πιο ζεστοί.

Αυτό συμβαίνει διότι όταν τρώμε, ο οργανισμός ενεργοποιεί τη διαδικασία της πέψης που διαρκεί αρκετές ώρες και στη διάρκειά της παράγεται θερμότητα, με την ποσότητα της παραγόμενης θερμότητας να εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος της τροφής και τις θερμίδες που περιέχει.

Η φασολάδα και οι σούπες αποτελούν δύο από τις καλύτερες επιλογές μας για το κρύο. Αλλά και η κρεατόσουπα με ρύζι, μπορούν να μας ζεστάνουν. Αλλά και οι σούπες δίχως πρωτεΐνες, όπως οι περισσότερες σούπες λαχανικών, επίσης μπορούν να μας ζεστάνουν, αν και η παρεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας είναι προσωρινή και δίχως μεγάλη διάρκεια. Το καλό, όμως, είναι πως μια ζεστή σούπα μπορεί να μας προσφέρει άμεση ζεστασιά.

Οι καυτερές πιπεριές επίσης περιέχουν και κάποιες ουσίες που βοηθούν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας καθώς διεγείρουν το κυκλοφορικό σύστημα και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωσή τους, όμως, πρέπει να επιδεικνύουν άτομα με προβλήματα έλκους στον γαστρεντερικό σωλήνα. “Καλή δουλειά” κάνει και το μαύρο πιπέρι, εξαιτίας μία ουσίας η οποία επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Επίσης οι πατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια, είναι πιο δύσπεπτα και συνεπώς απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό και έτσι αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Αλλά και τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα, όπως η κανέλα και το σκόρδο συμβάλλουν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του οργανισμού.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, το αλκοόλ όχι μόνον δεν θερμαίνει τον οργανισμό, αλλά προκαλεί διαστολή των αγγείων με συνέπεια λίγη ώρα έπειτα από την κατανάλωσή του να αρχίζει η αποβολή θερμότητας από τον οργανισμό και έτσι να κρυώνουμε περισσότερο.

Προσοχή όμως τα “θερμαντικά φαγητά” βάζουν …κιλά.

Είναι γεγονός πως το κρύο ανοίγει την όρεξη, επειδή κάνουμε περισσότερες καύσεις για να παραχθεί θερμότητα που θα διατηρήσει φυσιολογική τη σωματική θερμοκρασία μας παρά τις χαμηλές, περιβαλλοντικές θερμοκρασίες. Αν, όμως, δεν ελέγξουμε την πείνα μας, τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, η μέση αύξηση τους τρεις χειμερινούς μήνες είναι μισό κιλό, αλλά για όσους ήδη διαθέτουν περιττά κιλά, είναι περισσότερο – εύκολα φτάνει τα 3 ή και τα 4 ακόμα. Για αυτό καλό είναι το μενού του κρύου αλλά με …μέτρο.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.