Αρχική Διατροφή Doctor Food Το «γαλλικό παράδοξο»: Γιατί δεν παχαίνουν οι Γαλλίδες;

Το «γαλλικό παράδοξο»: Γιατί δεν παχαίνουν οι Γαλλίδες;

0
Το «γαλλικό παράδοξο»: Γιατί δεν παχαίνουν οι Γαλλίδες;

Είναι η χώρα με τα καλύτερα κρασιά, τα ατέλιωτα, γευστικά τυριά, τα τέλεια γλυκά, το φουά γκρα και τα φρεσκοψημένα κρουασάν. Και όμως! Οι Γαλλίδες είναι από τις πιο κομψές και λεπτές γυναίκες του κόσμου. Ποιο είναι το μυστικό πίσω απ’ το «γαλλικό παράδοξο»;

Είναι η χώρα με τα καλύτερα κρασιά, τα ατέλιωτα, γευστικά τυριά, τα τέλεια γλυκά, το φουά γκρα και τις μπουλανζερί με τα φρεσκοψημένα κρουασάν. Και όμως! Οι Γαλλίδες είναι από τις πιο κομψές και λεπτές γυναίκες του κόσμου. Ποιο είναι το μυστικό πίσω απ’ το «γαλλικό παράδοξο»;

«Οι περισσότερες Γαλλίδες δεν αντέχουν καν στη σκέψη να παχύνουν -δεν είναι μυστικό ότι θέλουν να είναι ωραίες», λέει ο David Benchetrit, διευθυντής της Clinique du Poids, ένα κέντρο ελέγχου βάρους, στο οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, τα 2/3 των Γαλλίδων πελατισσών έχουν δείκτη μάζας σώματος μικρότερο του 23 (18.5-24.9 είναι το φυσιολογικό). Αυτή τους η αντίληψη προφανώς οδηγεί σε συγκεκριμένες διατροφικές συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από μέτρο. Αμερικανοί διαιτολόγοι εντυπωσιάζονται επιπλέον απ’ το γεγονός ότι για τους Γάλλους, το φαγητό είναι κάτι σαν τελετουργία, κάτι που αγαπούν να μοιράζονται με φίλους και την οικογένεια, ότι τρώνε περισσότερο για ευχαρίστηση, παρά από ανάγκη. Γεγονός που για τους Έλληνες δεν αποτελεί κάποιο νέο. Περισσότερο από τις …κοινωνιολογικού τύπου παρατηρήσεις, εμάς μας ενδιαφέρουν οι διατροφικές τους παρατηρήσεις που έπονται:

Οι Γαλλίδες ασκούν εξαιρετικό έλεγχο στο μέγεθος της μερίδας και κατανοούν απολύτως την ένοια «σε μικρές ποσότητες». Τα γλυκά είναι πεντανόστιμα αλλά κανείς δεν παίρνει δεύτερο κομμάτι. Ψωμί και ζυμαρικά δεν αποτελούν γι’ αυτές «απαγορευμένες» τροφές, όμως οι μπουκιές είναι …μετρημένες. Λιπαρές λιχουδιές όπως η πάπια ή το φουά γκρα καταναλώνονται περιστασιακά -το πολύ μια φορά στις δυο εβδομάδες. Και το κρασί έχει τη θέση του στην καθημερινότητα των Γαλλίδων, αλλά κι αυτό σε μέτριες ποσότητες.

Οι Γαλλίδες δεν έχουν μανία με τα «υποκατάστατα». Το βούτυρο είναι βούτυρο και η ζάχαρη ζάχαρη, στο τραπέζι τους, σύμφωνα με τη Mireille Guiliano, συγγραφέα του βιβλίου «French Women Don’t Get Fat». Με το να μη στερούνται το αυθεντικό, αλλά να το καταναλώνουν με τη δέουσα προσοχή, μάλλον πετυχαίνουν να μην πολλαπλασιάζουν την επιθυμία τους για «τροφές-ταμπού».

Οι Γαλλίδες τρώνε αρκετό γιαούρτι. Όπως εξηγεί η Mireille Guiliano στη διαιτολόγο Kathleen M. Zelman, οι περισσότερες Γαλλίδες τρώνε 1 με 2 γιαούρτια τη μέρα, γεγονός που τις βοηθάει να ελέγξουν την πείνα τους, αλλά τους κάνει και συνολικά καλό.

Οι Γαλλίδες δεν ακολουθούν εντατικά προγράμματα άσκησης, ωστόσο έχουν την κίνηση στην καθημερινότητά τους. Λατρεύουν το περπάτημα και προτιμούν να πάνε όπου μπορούν περπατώντας παρά πάρουν το αυτοκίνητο.
   
ΠΗΓΕΣ: webmd.com | pontiki.gr

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com