Αρχική Διατροφή Doctor Food Τελικά το πρωινό είναι απαραίτητο ή να το παρακάμψω;

Τελικά το πρωινό είναι απαραίτητο ή να το παρακάμψω;

0
Τελικά το πρωινό είναι απαραίτητο ή να το παρακάμψω;

Στα μέσα του περασμένου αιώνα η κορυφαία διατροφολόγος Adelle Davis συμβούλευε: «Πάρε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκηπας και βραδινό σαν φτωχός».

Στα μέσα του περασμένου αιώνα η κορυφαία διατροφολόγος Adelle Davis συμβούλευε: «Πάρε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκηπας και βραδινό σαν φτωχός».

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Σήμερα, η άποψη ότι το πρωινό είναι η βασική πηγή ενέργειας που είναι απαραίτητη για την λειτουργία του οργανισμού όλη την ημέρα, αμφισβητείται από πολλούς που προτιμούν να το παρακάμψουν, καθώς το συσχετίζουν με την αύξηση βάρους.

Η σχέση του πρωινού με τις θερμίδες

Πολλοί θεωρούν σήμερα ότι αν παρακαμφθεί το πρωινό, ο εγκέφαλος κάνει τον άνθρωπο να επιλέγει πιο γευστικά φαγητά και να τρώει μεγαλύτερες ποσότητες το μεσημέρι. Ομως σε συνθήκες εργαστηρίου αλλά και στην καθημερινή ζωή, όσες έρευνες έχουν γίνει έδειξαν ότι η παράκαμψη του πρωινού οδηγεί σε λήψη λιγότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σχέση με αυτούς που έχειν πάρει ένα καλό πρωινό.

Σε ό,τι αφορά τον μεταβολισμό των τροφών, έρευνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, έδειξε ότι αυτοί που τρώνε ένα καλό πρωινό χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια σε φυσική δραστηριότητα κατά την διάρκεια του πρωινού, σε σχέση με αυτούς που αρχίζουν τη μέρα τους νηστικοί. Συνεπώς, η παράκαμψη του πρωινού κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο ενεργητικοί με αποτέλεσμα ασυναίσθητα να περιορίζουν την φυσική δραστηριότητά τους.

Πρωινό και απώλεια βάρους

Κατά καιρούς, η έλλειψη προγεύματος έχει συνδεθεί με την αυξηση του βάρους και τους πάχους. Ωστόσο οι διατροφολόγο λένε σήμερα ότι αυτό δεν είναι ένας κανόνας που ισχύει σε όλους τους ανθρώπους.

Οι δοκιμές στις συνήθειας ανθρώπων που έχουν γίνει έως σήμερα δεν έχουν αποδείξει με στοιχεία ότι η παράκαμψη του πρωινού βοηθά στην απώλεια βάρους.

Οι ειδικοί δυσκολεύονται να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα καθώς οι παραδοχές που κάνουν,είναι λίγες. Συγκεκριμένα:

– Ο όρος «πρόγευμα» καλύπτει μια μεγάλη γκάμα τροφών από δημητριακά με ζάχαρη έως τηγανιτά αυγά και άλλα «πιάτα» που προϋποθέτουν μαγείρεμα. Οι έρευνες που εξετάζουν πως οι διαφορετικοί τύπου προγευμάτων επηρεάζουν το σώμα μας, συνεχίζονται.

– Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πρωινό βελτιώνει την αντοχή στην άσκηση.

– Το πρωινό βοηθά το σώμα να ρυθμίσει τις συγκεντρώσεις λυκόζης στο αίμα. Η παράκαμψη του πρωινού αυξάνει την μεταγευματική υπεργλυκαιμία, δηλαδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.

Κι αν μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες εξακολουθείτε να διερωτάστε εάν θα πρέπει να παίρνετε πρωινό ή όχι, οι διατροφολόγο απαντούν: «Δεν ξέρουμε. Εξαρτάται!». Κι αυτό διότι ο κάθε οργανισμός λειτουργεί χωρίς συγκεκριμένους κανόνες. 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.