Αρχική Βοηθήματα Cooking Tips Τα tips του Γιάννη Λουκάκου για πετυχημένη μπεσαμέλ

Τα tips του Γιάννη Λουκάκου για πετυχημένη μπεσαμέλ

0
Τα tips του Γιάννη Λουκάκου για πετυχημένη μπεσαμέλ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ TIPS |  Οδηγίες για μπεσαμέλ και βίντεο για το παστίτσιο του Γιάννη Λουκάκου

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ TIPS |  Οδηγίες για μπεσαμέλ και βίντεο για το παστίτσιο του Γιάννη Λουκάκου

Στο βίντεο όπου φτιάχνει το παραδοσιακό παστίτσιο ο Γιάννης Λουκάκος μοιράζεται με το κοινό του στο youtube και τη διαδικασία παραγωγής της πλούσια σάλτσας μπεσαμέλ.

Κατά τη διάρκειά της ο αγαπητός σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ψωμί και Αλάτι δίνει τα δικά του tips για τέλεια, βελούδινη μπεσαμέλ, που δεν μυρίζει …αλευρίλα.

1. Στην παρασκευή της μπεσαμέλ πάντα χρησιμοποιούμε κατσαρόλα με χονδρό πάτο για να μη αρπάξει το μείγμα, λέει ο σεφ.

2. Χαμηλή φωτιά αρχικά και σταδιακή ενσωμάτωση του αλευριού και εν συνεχεία του γάλακτος στο βούτυρο δουλεύοντας το μείγμα συνεχώς με το σύρμα σε κάθε φάση ενσωμάτωσης υλικού.

3. Σταθερά χαμηλά η θερμοκρασία για να μην πήξει άμεσα το αλεύρι και κάνει σβόλους, μέχρι να αφομοιωθούν τα υλικά πλήρως.

4. Δυνάμωμα της φωτιάς, αφού ομοιογενοποιηθούν τα υλικά- μέχρι το μείγμα να έρθει σε σημείου χαλαρού -τεμπέλικου όπως τον χαρακτηρίζει ο σεφ- βρασμού.

5. Συχνό ανακάτεμα έτσι ώστε να μη μένει στο ίδιο σημείο πολλή ώρα το μείγμα με κίνδυνο να αρπάξει.

6. Χαλαρό βράσιμο για τουλάχιστον 15 λεπτά. Αυτό που ο Γιάννης Λουκάκος θεωρεί το σημαντικότερο tip, γίνεται όχι για να πήξει η μπεσαμέλ περισσότερο (όσο έπηξε έπηξε από την αρχή του βρασμού) αλλά για να μειώσουμε τη γεύση του αμύλου από το αλεύρι στο τελικό αποτέλεσμα.

Προκειμένου να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ, η λύση δεν είναι να ανακατεύουμε …μιάμιση μέρα πάνω από την κατσαρόλα, λέει ο χαριτολογώντας ο Γιάννης Λουκάκος, αλλά να την περάσουμε από σήτα, αν χρειαστεί και απαιτείται τέλεια υφή.

Αναλογίες υλικών για δυο φλιτζάνια μπεσαμέλ θα βρείτε εδώ

 

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.