Αρχική Ιστορίες Food Stories Το παντοπωλείο στην καρδιά της Βαρβακείου είναι 58 ετών

Το παντοπωλείο στην καρδιά της Βαρβακείου είναι 58 ετών

0
Το παντοπωλείο στην καρδιά της Βαρβακείου είναι 58 ετών

Απ’ το 1957 κρατάει το πόστο του στην κεντρική αγορά της πόλης… Σήμερα βρίσκει κανείς εδώ από τη σχετικά άγνωστη ταραμόγλωσα μέχρι καπνιστό αλάτι Κύπρου και 15 ειδών ελιές.

Απ’ το 1957 κρατάει το πόστο του στην κεντρική αγορά της πόλης… Σήμερα βρίσκει κανείς εδώ από τη σχετικά άγνωστη ταραμόγλωσα μέχρι καπνιστό αλάτι Κύπρου και 15 ειδών ελιές.

ΠΗΓΗ: www.popaganda.gr•της Μελίνας Καλφαντή•Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου / FOSPHOTOS

Μέσα στην καρδιά της Βαρβακείου Αγοράς, ένα μικρό κατάστημα κρατάει τη θέση του εδώ και 58 χρόνια. Το Παντοπωλείο της Στοάς Αθανάτων άνοιξε το 1957 από το Σάββα Ψυχογιό, πέρασε στα χέρια της αδελφής του, Γεωργίας και τώρα το λειτουργεί η ανηψιά της, Λουίζα Ψυχογιού, με το σύζυγό της, Σταμάτη Φλαμπούρη. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, το μικρό κατάστημα έχει εκσυγχρονιστεί, όμως κρατάει σταθερή την αγάπη για τα ποιοτικά, ελληνικά προϊόντα, στηρίζοντας μικρούς έλληνες παραγωγούς και συνεταιρισμούς.

Η Λουίζα Ψυχογιού με υποδέχεται στο μαγαζί και με ξεναγεί στα προϊόντα τους: «Το μαγαζί που ξεκίνησε η θεία μου, ειδικευόταν κυρίως στις ελιές και τα αλίπαστα. Γι’ αυτό κι εμείς τώρα, παρόλο που έχουμε εμπλουτίσει τον κατάλογο, δε σταματάμε να δίνουμε έμφαση σε αυτά. Έχουμε 15 ειδών ελιές και μεγάλη ποικιλία από παστά. Το πιο ξεχωριστό μας προϊόν είναι μάλλον η ταραμόγλωσσα, ένα συστατικό με το οποίο μπορείς να φτιάξεις ταραμοσαλάτα. Η ταραμόγλωσσα είναι συγκεκριμένα το αυγοτάραχο από το βακαλάο, είναι πολύ ιδιαίτερο συστατικό, όχι ευρέως γνωστό. Μπορείς ακόμα να χρησιμοποιηθεί σε πράσινη σαλάτα, τριμμένη, ή σε μακαρονάδα. Οι Ισπανοί αγαπούν ιδιαίτερα αυτό το συστατικό, φτιάχνουν με αυτό ένα είδος σαγανάκι».

Κοιτώντας τα ράφια, βλέπω πολλά προϊόντα που μου τραβούν την προσοχή, αφού για κάποια δεν ήξερα καν την ύπαρξή τους: λεμονάτο ή καπνιστό αλάτι Κύπρου αναμεμειγμένο με αλάτι Μεσολογγίου, ή μουστάρδα με εσπεριδοειδή. Η Λουίζα μου δείχνει και προϊόντα που δεν βρίσκονται αλλού στην Αθήνα, όπως είναι το ξεχωριστό ταχίνι Ξάνθης. «Έχουμε ακόμα πολλά προϊόντα από το συνεταιρισμό Μανιτάρια Ξάνθης, όπως άρτυμα μανιταριών, ή αλάτι τρούφας».

«Μεγάλο μέρος των προϊόντων μας το φέρνουμε από τη Βόρεια Ελλάδα -στην Ξάνθη, στις Σέρρες, σε όλα αυτά τα μέρη υπάρχουν εξαιρετικοί παραγωγοί και ξεχωριστά προϊόντα που δεν έχουν την προβολή που τους αξίζει». Ακόμα, το μαγαζί προσφέρει όλα τα γνωστά όσπρια από τα μέρη όπου παραδοσιακά παράγονται -φασόλια Πρεσπών, φάβα Σαντορίνης (και Τουρκίας, γιατί της Σαντορίνης είναι αρκετά ακριβή) -το μάτι μου τραβάει το έντονο χρώμα από τις κόκκινες φακές Τουρκίας, ούτε αυτό το είχα ξαναδεί. «Έχουμε επίσης κρασί, δικής μας παραγωγής, από την Πελοπόνησσο που έχουμε τα κτήματα των παππούδων μας -το ίδιο και ελαιόλαδο. Το κρασί το συσκευάζουμε για να το φέρνουμε εδώ: ονομάζεται Κτήμα Ιζαμπώ, και έχουμε λευκό και κόκκινο».

Info
Τι; Παντοπωλείο Στοάς Αθανάτων
Πού; Αρμοδίου 2, Κέντρο.
Πότε; Δευτέρα με Σάββατο, 8π.μ. με 4μ.μ.
e-shop: www.stistoa.gr

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.