Αρχική Ιστορίες Food Stories Πίτες από ακριτικά χωριά στο κέντρο της Αθήνας

Πίτες από ακριτικά χωριά στο κέντρο της Αθήνας

0
Πίτες από ακριτικά χωριά στο κέντρο της Αθήνας

Ένα αξέχαστο road trip από δύο πρώην τραπεζικά στελέχη, που έκαναν στροφή 180 μοιρών, ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα διαλέγοντας πίτες και στέγασαν τις νοστιμότερες στο μαγαζί Fillo.

Ένα αξέχαστο road trip από δύο πρώην τραπεζικά στελέχη, που έκαναν στροφή 180 μοιρών, ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα διαλέγοντας πίτες και στέγασαν τις νοστιμότερες στο μαγαζί Fillo.

ΠΗΓΗ: www.popaganda.gr • Κείμενο-Φωτογραφίες: Ασπασία Κουλύρα

Η Σοφία Παπαστυλιανού και ο Φίλιππος Τσουμακίδης άνοιξαν το Fillo τον Αύγουστο του 2014 κάνοντας μια στροφή 180 μοιρών στην επαγγελματική τους πορεία. Κολλητοί φίλοι και πρώην στελέχη τράπεζας αποφάσισαν να δώσουν μια ευκαιρία σε αυτό που αγαπούσαν. Έτσι εγκατέλειψαν τα βάρβαρα ωράρια πήραν το αυτοκίνητο και ξεκίνησαν για το μεγάλο ταξίδι στα ελληνικά ακριτικά χωριά και νησιά ψάχνοντας να βρουν τις γευστικότερες παραδοσιακές πίτες του κάθε τόπου με σκοπό να φτιάξουν ένα μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας προσφέροντας στους καταναλωτές της πόλης αυθεντικές γεύσεις  χωριού.

Χορτόπιτες Τρικάλων, τσουκνιδόπιτες Μαγνησίας, τυρόπιτες Λάρισας, κρεμμυδόπιτες Καστοριάς, κιμαδόπιτες από το Πέλλας, σκαλτσούνια χανιώτικα  και παραδοσιακός γκιουσλεμές Μυτιλήνης είναι κάποιες από τις πενήντα επιλογές που μας δίνει το Fillo. Οι πίτες  επιλέχτηκαν αποκλειστικά  από γυναικείους συνεταιρισμούς στηρίζοντας έτσι τις γυναίκες της επαρχίας και την εξαιρετική δουλειά τους. 

Η Σοφία μου εξηγεί αρχικά τη μαγεία του να βλέπεις όλη την διαδικασία του ανοίγματος του φύλλου από κοντά σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό, προσθέτοντας πως για τις γυναίκες αυτές η διαδικασία της πίτας είναι μια ολόκληρη ιεροτελεστία. «Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι όλα δικά τους. Το λάδι, το τυρί, τα χόρτα ακόμα και το σιτάρι απ’ το οποίο φτιάχνουν μόνες τους το αλεύρι. Οπότε πέρα από την γεύση μιλάμε για ένα φαγητό απίστευτα ποιοτικό και θρεπτικό παρασκευασμένο με αγνό τρόπο και πολλή αγάπη. Στο Fillo έχουμε φροντίσει όμως και για όσους αποφεύγουν το σιτάρι προσθέτοντας στις επιλογές μας βιολογικές πίτες με αλέυρι Ζέας, όπως σεσκουλόπιτα και πίτα με μυρόχορτα»…

Οι τιμές στο Fillo για τις πίτες ξεκινούν από 1,20 και φτάνουν μέχρι 2,70 ευρώ. Περισσότερα για το στόρι του μαγαζιού μπορείτε να μάθετε ανατρέχοντας στην πηγή.

Info Fillo, Καραγιώργη Σερβίας 12-14, Αθήνα, 210 3215373

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com