Αρχική Ιστορίες Ο Κάκιας στη Σαλαμίνα σερβίρει ολόφρεσκα όστρακα και όποιο ουζάκι φανταστείς

Ο Κάκιας στη Σαλαμίνα σερβίρει ολόφρεσκα όστρακα και όποιο ουζάκι φανταστείς

0
Ο Κάκιας στη Σαλαμίνα σερβίρει ολόφρεσκα όστρακα και όποιο ουζάκι φανταστείς

Η ψαροταβέρνα του διαθέτει 52 διαφορετικές ετικέτες ούζου και αποτελεί ιδανικό λόγο για να επισκεφτείς τo «εξοχικό του Πειραιά».

Η ψαροταβέρνα του διαθέτει 52 διαφορετικές ετικέτες ούζου και αποτελεί ιδανικό λόγο για να επισκεφτείς τo «εξοχικό του Πειραιά».

ΠΗΓΗ: popaganda.gr | της Λίνας Ρόκου | Photo: Ανδρέας Σιμόπουλος / FOSPHOTOS

Η Σαλαμίνα είναι πολύ πιο κοντά από όσο φαντάζει και η απόσταση μειώνεται ακόμη περισσότερο όταν έχεις ένα δυνατό κίνητρο για να επισκεφθείς το νησί που λίγοι λογαριάζουν ως τέτοιο. Όμως η θησαυροί της θάλασσάς της, όπως σερβίρονται στην ψαροταβέρνα του «Κάκια», είναι τελικά απ’ τους καλύτερους λόγους να βρεθείς εκεί.

Ποιοι είναι αυτοί οι θησαυροί; Κυρίως τα όστρακα, που αφθονούν στη Σαλαμίνα, καθώς όπως μου εξηγεί ο Βαγγέλης Δημητριάδης, γιος του Νίκου και αδερφός της Μαίρης (ναι, πρόκειται για τον ορισμό της οικογενειακής ταβέρνας, καλά το καταλάβατε) θέλουν καθαρά αλλά λιμνάζοντα νερά, γι’ αυτό και στο Αιγαίο με τους δυνατούς ανέμους και τα θαλάσσια ρεύματα του δεν έχουμε φρέσκα όστρακα.

Δίπλα στη θάλασσα λοιπόν και στις τράτες των ψαράδων, που καθημερινά φέρνουν στον Κάκια, την ψαριά τους μπορείς να απολαύσεις γεύσεις που το ιώδιο τους θα σημάνει κόκκινο συναγερμό διαύγειας αλλά και υπερδιέγερσης στον εγκέφαλο σου. Όσοι αγαπούν τα όστρακα ξέρουν καλά αυτήν την αίσθηση ευδαιμονίας του να τρως θάλασσα.

Save

Save

Save

Save

Την ώρα που σερβίρονται τα κυδώνια ο Βαγγέλης εξηγεί ότι το σημαντικότερο στην αγορά των οστράκων είναι η εποχικότητα. Ένας ψαράς θα διαλέξει ότι βρίσκεται σε αφθονία εκείνη την εποχή ακόμη κι αν είναι πιο φτηνό. Το κυδώνι βρίσκεται σε άμμο με λίγο βοτσαλάκι, σε βάθος 2-11 μέτρα και είναι από τα εύκολα στην αλιεία του. Στη Σαλαμίνα τα βρίσκεις σχεδόν παντού.

Όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος που βρίσκεται ένα όστρακο τόσο πιο έντονη είναι η γεύση του ιωδίου, φέρτε ως παράδειγμα τις καλόγνωμες. Άλλος ένας γευστικός μεζές καταφτάνει, πρόκειται για τις πορφύρες, σαλιγκάρι του βυθού που συναντάται στα 3 με 11 μέτρα. Και μετά από τις πορφύρες, γυαλιστερές που πνίγουμε στο λεμόνι πριν τις φάμε και οι φοβερές σκάτιες σαγανάκι, εξαιρετικό όστρακο που είναι αγαπημένος μεζές των Ιταλών που τις σερβίρουν πολλές φορές σε μακαρονάδες.

Save

Save

Save

Για την ιστορία: Ο «Κάκιας» έχει εδώ και 17 χρόνια πείρα σαν μαγαζί, αλλά και άλλα 34 στην πλάτη του ο Νίκος Δημητριάδης aka «Κάκιας» ως ψαράς και ναυτικός που έχει γυρίσει όλο τον κόσμο. Αρχικά ήταν καφενείο, με το όνομα «Καραβάκι» και δεν είχε καν ταμπέλα άλλα όλοι έλεγαν ότι πάμε στου Κάκια, το παρατσούκλι του Νίκου Δημητριάδη, πατέρα του Βαγγέλη και της Μαίρης. Και πώς προέκυψε αυτό το παρατσούκλι, σ’ ένα νησί που οι περισσότεροι έχουν ψευδώνυμο; Ακούγεται σαν μικρό διήγημα: ένας πολυταξιδεμένος ντόπιος ναυτικός, ο κυρ Βαγγέλης Δημητριάδης ή Μαγκούφης, γυρνώντας από ένα πολύχρονο ταξίδι και λαχταρώντας να δεί τον πρωτότοκο γιό του, στέλνει ένα ψυχοπαίδι του χωριού να τον φωνάξει από το σχολείο. Αυτό τρέχει αμέσως και χτυπάει την πόρτα της Γ’ Δημοτικού. Η αυστηρή δασκάλα ξεπροβάλλει και στην ερώτηση τί ακριβώς θέλει, το ψυχοπαίδι αλαφιασμένο απαντά τον Νίκο, τον Νικάκια του κυρ Βαγγέλη του Μαγκούφη . Όλα τα παιδιά άρπαξαν την αφορμή και από εκείνη την στιγμή άρχισαν να προσφωνούν περιπαιχτικά τον γιό του κυρ Βαγγέλη, «Νικάκια», ένα προσωνύμιο που έφτασε ως σήμερα σαν «Κάκιας» πλέον, χάριν συντομίας.

Αν θέλετε να διαβάσετε κι άλλα για τον Κάκια και να δείτε περισσότερες φωτογραφίες ανατρέξτε στην πηγή.

Info

Ουζερί – Ψαροταβέρνα Ο Κάκιας | Ακτή Καραϊσκάκη 38,  Σαλαμίνα | 210 4655821 και 6972821014

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com