Αρχική Ιστορίες Μάμ: Απ’ τα ιστορικά τυροπιτάδικα του Κέντρου

Μάμ: Απ’ τα ιστορικά τυροπιτάδικα του Κέντρου

0

Το άνοιξε πριν 56 χρόνια ένας νεαρός φωτογράφος με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Ακόμη και σήμερα, όλα εδώ ζυμώνονται στο χέρι.

mam 1

Το άνοιξε πριν 56 χρόνια ένας νεαρός φωτογράφος με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Ακόμη και σήμερα, όλα εδώ ζυμώνονται στο χέρι.

ΠΗΓΗ: popaganda.gr • της Σοφίας Αλεξίου • Φωτογραφίες: Αναστασία Σιώμου / asiomou.com

mam 2

Πολλά έχουν αλλάξει στην εποχή μας στον κόσμο των σνακ, στο κέντρο της Αθήνας όμως κάποια πράγματα παραμένουν σταθερά – όπως το τυροπιτάδικο Μάμ, στην Πανεπιστημίου από το 1958 και το αδελφάκι του «Μάμ 2» στην Πεσμαζόγλου από το 1962…

mam 3

«Η ιστορία τους ξεκινάει 60 περίπου χρόνια πριν» μου λέει η Ιωάννα, τωρινή συντονίστρια του μαγαζιού Μάμ 2 «Τότε που ο κ. Γιάννης Ψωμόπουλος –φωτογράφος στα νιάτα του με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη– ανοίγει το πρώτο κατάστημα με τυρόπιτες στην Πανεπιστημίου και προκαλεί σάλο σε όλη την γειτονιά. Στο πλευρό του βρίσκεται πάντα η σύζυγός του με την οποία αρχίζουν να παρασκευάζουν τυρόπιτες, κασερόπιτες και σπανακόπιτες προσθέτοντας αυτό το «κάτι» της μικρασιατικής κουζίνας που κάνει τη διαφορά. Σύντομα το μαγαζί αποκτά φανατικούς πελάτες – οι πωλήσεις φτάνουν στις 2.000 τυρόπιτες ημερησίως και η αγάπη του κόσμου, τους βοηθά οικονομικά να ανοίξουν και δεύτερο κατάστημα Μάμ -μαγαζιά που πλέον κληροδοτήθηκαν στα παιδιά της οικογένειας – τον Γιώργο και την Χριστίνα».

mam 4

Στο παρασκευαστήριο της Πεσμαζόγλου συναντάω τον Βασίλη που έμαθε την τέχνη του ζυμώματος δίπλα στον κύριο Γιάννη και ξέρει όλα τα μυστικά. «Εδώ όλα ζυμώνονται στο χέρι» μου εξηγεί «δεν σταματάμε να φουρνίζουμε ποτέ ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούμε παραμένουν τα ίδια όπως παλιά -μαναβική από την κεντρική αγορά, ελληνικά αυγά από τα Μέγαρα από τον γκουρού των αυγών Δημήτρη Ραγκούση στο Νέο Κόσμο που είναι συνεργάτης μας πάνω από 70 χρόνια, βούτυρο γάλακτος από γειτονικό μαγαζί στην Ευρυπίδου, άλευρα από τους Μύλους Θράκης και βαρύτητα στην καθαριότητα- τίποτα βιομηχανικό και φυσικά κανένα υποκατάστατο στα τυριά». «Στις βιτρίνες μας έχουν προστεθεί εκτός από την τυρόπιτα κουρού και την κασερόπιτα και άλλα προϊόντα –μπουγάτσα, σπανακόπιτα, τυρόπιτα φύλλου κρεατόπιτα, πίτσα, λουκανικόπιτα, ζαμπονοτυρόπιτα και πεινιρλί σκεπαστό –εφάμιλλα στην γεύση και στην ποιότητα» μου λέει τελειώνοντας η Ιωάννα.

Info
Τι; Μάμ -Τυροπιτάδικα
Πού; Πεσμαζόγλου & Σταδίου και Πανεπιστημίου & Ιπποκράτους
Πότε; Από τις 7.00 μέχρι τις 18.00.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com