Αρχική Ιστορίες Τα καλά της πόλης Έκθεση –Τα Καφενεία Της Αθήνας

Έκθεση –Τα Καφενεία Της Αθήνας

0
Έκθεση –Τα Καφενεία Της Αθήνας

Με τα εγκαίνια ομαδικής εικαστικής έκθεσης πάνω σ’ ένα λατρεμένο θέμα, τα αθηναϊκά καφενεία, ξεκινά την Τρίτη 7 Οκτωβρίου η τρίτη καλλιτεχνική περίοδος της IANOS Αίθουσα Τέχνης, που λειτουργεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

Με τα εγκαίνια ομαδικής εικαστικής έκθεσης πάνω σ’ ένα λατρεμένο θέμα, τα αθηναϊκά καφενεία, ξεκινά την Τρίτη 7 Οκτωβρίου η τρίτη καλλιτεχνική περίοδος της IANOS Αίθουσα Τέχνης, που λειτουργεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

Ο εύγλωττος και συμβολικός ως προς το περιεχόμενο εμπερικλείει δυνητικά πολλά διαφορετικά βλέμματα, καθημερινές συνήθειες, οπτικές γωνίες, ιστορικές πληροφορίες, καταγραφές και ορατές ή αθέατες όψεις μιας δημοφιλούς αθηναϊκής συνήθειας.

Όπως και στο παρελθόν, που ιστορικά στέκια της Ομόνοιας, των Χαυτείων, της Πανεπιστημίου, του Κολωνακίου και της Πλατείας Συντάγματος (Ζαχαράτος, Δεξαμενή, τα θρυλικά Βυζάντιο, Brazilian και Zonars) φιλοξένησαν πλήθος καλλιτεχνικών, πολιτικών και κοινωνικών συζητήσεων, έτσι και τα τελευταία χρόνια καφενεία και καφέ (Φίλιον, Βιβλιοθήκη, Da Capo, Λυκόβρυση, αλλά και καφενεία των Εξαρχείων, της Πλάκας, της Πλατείας Βικτωρίας και πόσα ακόμη…) αποτελούν καθημερινά στέκια και σταθερούς αποδέκτες των διακυμάνσεων της πόλης: νεοκλασικά κτήρια και στοές, πλατείες και φιλόξενα πατάρια, έχουν ίσως να αφηγηθούν για την πόλη και τους ανθρώπους της πολύ περισσότερες ιστορίες από άλλα, επίσημα καταγραμμένα στο χάρτη σημεία συνάντησης, ανταλλαγής και λήψης αποφάσεων. Όλα αυτά, από τις λεπτομέρειες και τις γενικές όψεις των ιστορικών αλλά και των εν λειτουργία καφενείων ως την παρατήρηση των θαμώνων τους, αποτελούν τον καμβά για ανεξάντλητες  εικαστικές δημιουργίες… 
Όπως ήδη ίσως γνωρίζετε, η Μικρή Άρκτος σε συνεργασία με την Ίριδα Κρητικού, έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της IANOS Αίθουσα Τέχνης. Στον πρώτο όροφο του βιβλιοπωλείου της Οδού Σταδίου, ήδη απ’ το 2012, παρουσιάζει θεματικά αφιερώματα και ατομικές εκθέσεις με κυρίαρχη αφετηρία το συναρπαστικό σύμπαν του βιβλίου (με αφιερώματα στον Shakespeare, τον Κ.Π. Καβάφη, τον Jacques Lacarierre», «Μυθολογία», «Αόρατες Πόλεις» κ.ά.). Δεν ξεχνάει όμως την οργανική της σύνδεση με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας με διοργανώσεις όπως «Τα Οπωροφόρα της Αθήνας», «Οδός Σταδίου», «Κεντρική Αγορά» κ.ά…

Τα «Καφενεία Της Αθήνας» συνεχίζουν τις αστικές αυτές διαδρομές και τη φετινή χρονιά. Στην ομαδική έκθεση και  πολυφωνική προσπάθεια συμμετέχουν με έργα τους οι: Δάφνη Αγγελίδου, Χριστίνα Ακτίδη, Έλενα Ακύλα, Ειρήνη Βογιατζή, Ανδρέας Γεωργιάδης, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Βασίλης Λιαούρης, Νεκτάριος Μαμάης, Ελεάννα Μαρτίνου, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Άννα Μπίλη, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Βασίλης Πέρρος, Στέλιος Πετρουλάκης, Ελιάννα Προκοπίου, Γιώργος Σαλταφέρος, Δημήτρης Σαρασίτης, Αντώνης Στάβερης, Μαρίνα Στελλάτου, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή.

Info
Τι; Τα Καφενεία Της Αθήνας -ομαδική εικαστική έκθεση
Πού; IANOS Αίθουσα Τέχνης, Σταδίου 24, 210-3217917, www.ianos.gr

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.