Αρχική Ειδήσεις Αλλάζει όνομα το ιστορικό Zonar’s – Έχασε τη δικαστική διαμάχη

Αλλάζει όνομα το ιστορικό Zonar’s – Έχασε τη δικαστική διαμάχη

0
Αλλάζει όνομα το ιστορικό Zonar’s – Έχασε τη δικαστική διαμάχη

Ύστερα από πολύχρονο αγώνα στα δικαστήρια, η υπόθεση έκλεισε, και η χαρακτηριστική επιγραφή στο εμβληματικό για την Αθήνα κατάστημα της Πανεπιστημίου είναι πια παρελθόν. Στην πρόσοψη του ιστορικού cafe δεν αναγράφεται πλέον το όνομα που μεταφερόταν από γενιά σε γενιά εδώ και 80 χρόνια: Zonar’s.

Ύστερα από πολύχρονο αγώνα στα δικαστήρια, η υπόθεση έκλεισε, και η χαρακτηριστική επιγραφή στο εμβληματικό για την Αθήνα κατάστημα της Πανεπιστημίου είναι πια παρελθόν. Στην πρόσοψη του ιστορικού cafe δεν αναγράφεται πλέον το όνομα που μεταφερόταν από γενιά σε γενιά εδώ και 80 χρόνια: Zonar’s.

Έχει ήδη αντικατασταθεί από το νέο όνομα, που υποχρεούται να φέρει το κατάστημα, εφόσον την εμπορική ονομασία διεκδικούσε η επιχείρηση Dionysos Zonar’s στην Ακρόπολη, η οποία κέρδισε τη σχετική δικαστική υπόθεση. Από εδώ και στο εξής το θρυλικό μαγαζί θα ονομάζεται Athénée.

 Ογδόντα χρόνια ιστορίας

Στα 80 ολόκληρα χρόνια από την ίδρυση του 1939, το πρώην -πλέον- Zonar’s φιλοξένησε κάποιες από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, όπως τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Νίκο Γκάτσο, τον Μάνο Χατζιδάκι, τη Μελίνα Μερκούρη, τη Σοφία Λόρεν, τον Άντονι Κουίν και σχεδόν όλους τους πολιτικούς.

Ιδρυτής του ήταν ο Έλληνας μετανάστης από τις ΗΠΑ Κάρολος Ζωναράς. Ο Ζωναράς είχε μια πολύ επιτυχημένη σοκολατοβιομηχανία στο Οχάιο και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα θέλησε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και στην Αθήνα.

Έδωσε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί επαγγελματικά τον χώρο, όπου στεγαζόταν στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Θεωρούσε το ακίνητο επένδυση, διότι βρισκόταν στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης. Ονόμασε τη νέα του επιχείρηση «Ζόναρς» (Zonar’s), από το επώνυμό του. Η αισθητική του χώρου ήταν αυτή που το έκανε ξεχωριστό από την πρώτη στιγμή και το καθιέρωσε στην ιστορία ως αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής κουλτούρας της αθηναϊκής πρωτεύουσας.

Το καφέ-ζαχαροπλαστείο ήταν επί πολλές δεκαετίες κομμάτι της καθημερινότητας στο κέντρο της πόλης και αποτελούσε προσφιλές στέκι της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας, ακόμη και στα χρόνια της Κατοχής. Ιδιαίτερα από το 1950 ως το θάνατο του Ζωναρά το 1968, το Ζόναρς γνώρισε μεγάλες δόξες.

Η «περίφημη» Coca Cola ερχόταν ειδικά για το Ζόναρς μέσα σε βαρέλια κατευθείαν από την Αμερική. Εδώ άλλωστε οι Αθηναίοι γεύθηκαν για πρώτη φορά το παγωτό «Σικάγο».

Από το 2007 έως το 2015, η διαχείριση του ιστορικού καφέ-ζαχαροπλαστείου ανήκε στον όμιλο της Εverest. Και το 2015, τα αδέλφια Πανά ανέλαβαν τη λειτουργία του.

Με μια λιτή ανάρτηση στο Instagram το κατάστημα ανακοίνωσε την αλλαγή

ΠΗΓΗ: lawandorder.gr

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com