Αρχική Ιστορίες 1st Athens International Culinary Film Festival

1st Athens International Culinary Film Festival

0
1st Athens International Culinary Film Festival

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένας κινηματογραφικός θεσμός αφιερωμένος στο σινεμά της γεύσης, της γαστρονομίας και της κουζίνας. Ανοίγει αυλαία το Μάιο 2014 στις Ημέρες Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένας κινηματογραφικός θεσμός αφιερωμένος στο σινεμά της γεύσης, της γαστρονομίας και της κουζίνας. Ανοίγει αυλαία το Μάιο 2014 στις Ημέρες Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Στο AICFF τον ερχόμενο Μάιο στις Ημέρες Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη θα γευτούμε για πρώτη φορά ένα απολαυστικό γαστριμαργικό μενού προβολών επιλεγμένων μεγάλου και μικρού μήκους φιλμ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation από διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ιστορική, η σχέση σινεμά και γεύσης. Οι πρώτες δημόσιες προβολές κινηματογραφικών έργων στον κόσμο πραγματοποιήθηκαν σε έναν αμιγώς χώρο γεύσης και πολιτισμού το ιστορικό Le Grand Café του Παρισιού στα τέλη του 19ου αιώνα. Στον ίδιο χώρο προβλήθηκε το 1895 και ένα από τα  ιστορικά πρώτα 10 μικρού μήκους φιλμ των πατέρων του σινεμά, αδελφών Lumiere και έχει ως θέμα του την αναπαράσταση της αρχέγονης σχέσης του ανθρώπου με την τροφή.  Ο πλούτος της ελληνικής γαστρονομίας είναι αστείρευτος και αν συνοδευτεί με την συναρπαστική δεξαμενή δημιουργικότητας και έμπνευσης της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφίας θα έχουμε για πρώτη φορά μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε διεθνές επίπεδο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του σύγχρονου γαστρονομικού μας πολιτισμού.

Πρόσκληση συμμετοχής προς δημιουργούς. Οι διοργανωτές του AICFF φιλοδοξούν να προκαλέσουν το ενδιαφέρουν της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας για να συμβάλλουν στην αφήγηση της άνοιξης των ελληνικών γεύσεων. Πρόκειται για μια πολύ καλή χρονική στιγμή για το AICFF και την ελληνική γαστρονομία καθώς ελάχιστα είναι τα αντίστοιχα culinary film festivals παγκοσμίως. Το πρόγραμμα του πρώτου AICFF των Ημερών Γαστρονομίας που θα ανακοινωθεί τις ερχόμενες βδομάδες απαρτίζεται από ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στη γεύση μέσα από προβολές μεγάλου μήκους φιλμ καθώς και το πρόγραμμα Hors d’oeuvre (πρώτο πιάτο) στο οποίο θα παρουσιαστεί η φετινή συγκομιδή μικρού μήκους φιλμ για την τροφή και τη γεύση. Στο πλαίσιο αυτό το AICFF και οι Ημέρες Γαστρονομίας κάνουν ανοιχτή πρόσκληση σε όσους δημιουργούς ενδιαφέρονται να υποβάλλουν ένα μικρού μήκους έργο γαστρονομικού ενδιαφέροντος (διάρκειας έως 40 λεπτά) σε ψηφιακή μορφή (π.χ. avi, mpeg4, mov) έως τις 31 Μαρτίου 2014. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: www.imeres-gastronomias.gr/aicff/submission.html

Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Το πρώτο AICFF πλαισιώνεται από ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις όπως θεματικά τραπέζια συζήτησης και παρουσιάσεις από κριτικούς κινηματογράφου, κινηματογραφιστές και δημιουργούς, καθώς και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας όπως το Chef’s Choice, από δημοφιλείς chefs  οι οποίοι θα παρουσιάσουν ευρηματικές συνταγές εμπνευσμένες από τα αγαπημένα τους κινηματογραφικά έργα.  

Info
Official website: http://www.imeres-gastronomias.gr
Facebook Page: https://www.facebook.com/gastronomydays    
Twitter: https://twitter.com/gastronomydays
Instagram: http://instagram.com/imeresgastronomias
Pinterest: http://pinterest.com/gastronomydays

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.