Αρχική Διατροφή Doctor Food Σνακ στο σχολείο: Τι να τρώει το παιδί – Tips και ιδέες

Σνακ στο σχολείο: Τι να τρώει το παιδί – Tips και ιδέες

0
Σνακ στο σχολείο: Τι να τρώει το παιδί – Tips και ιδέες

Συμβουλές και προτάσεις για τη διατροφή των παιδιών στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Πρωταρχικός στόχος της μαθητικής διατροφής είναι η κατανάλωση τροφίμων με υδατάνθρακες, για να παρέχουν γλυκόζη στο παιδί, καθώς η γλυκόζη αποτελεί το μοναδικό θρεπτικό συστατικό το οποίο τρέφει τον εγκέφαλο.

Συνεπώς, είναι απαραίτητο κατά τακτά χρονικά διαστήματα το παιδί να καταναλώνει τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, για να τροφοδοτεί σταθερά τον εγκέφαλό του με τροφή.

Αυτό σημαίνει, πως το σνακ στο σχολείο είναι απαραίτητο για τα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν έχουν φάει πρωινό ή όχι. Μάλιστα, το παιδί που έχει φύγει από το σπίτι χωρίς πρωινό, συστήνεται να καταναλώσει κάτι με την πρώτη ευκαιρία. Ισορροπημένες διατροφικές επιλογές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, αποτελούν όλα τα αρτοποιήματα, τα φρούτα, το γάλα και το γιαούρτι.

Σε συμφωνία με τις διατροφικές οδηγίες για υγιεινή διατροφή, συστήνεται η αποφυγή τσιπς, κρουασάν, γλυκίσματα και γενικώς έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα. Το παιδί μπορεί να τέτοια τυποποιημένα τρόφιμα λίγες φορές μέσα στον μήνα.

Αντιθέτως, σε καθημερινή βάση στόχος θα πρέπει να είναι τα σνακ υψηλής διατροφικής αξίας.

Μερικές ιδέες για σνακ υψηλής διατροφικής αξίας

Σάντουιτς ή τοστ ή αραβική πίτα ή ελληνική πίτα τα οποία μπορούν να περιέχουν τυρί, λαχανικά, γαλοπούλα ή κοτόπουλο, αυγό, τόνο, μπιφτέκι κά. Ορισμένα, λοιπόν, παραδείγματα προς έμπνευση είναι:

* Τορτίγια με γιαούρτι, φαλάφελ και λαχανικά * Ζυμωτό ψωμί με πάστα ελιάς, ντομάτα και αγγούρι * Στρογγυλό πολύσπορο ψωμάκι με μπιφτέκι, ντομάτα, μαρούλι και μουστάρδα * Ελληνική πίτα με κομματάκια κοτόπουλο, μουστάρδα και λαχανικά * Αραβική πίτα με μέλι και καρύδια * Τορτίγια με πραλίνα φουντουκιού, μπανάνα και ξηρούς καρπούς * Πολύσπορο ψωμί με αλειφόμενο τυρί και αγγούρι * Σπιτική πίτα (τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κά) ή πίτσα *Σπιτικά κουλουράκια ή μπάρες δημητριακών * Φρούτα * Ξηροί καρποί * Ελαιόψωμο, σταφιδόψωμο, τυρόψωμο, κουλούρι Θεσσαλονίκης, κριτσίνια, παξιμάδια, κά.

Η σημασία της ενυδάτωσης

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε την αναγκαιότητα και τη σημασία της ενυδάτωσης. Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών προκαλεί αφυδάτωση, η οποία οδηγεί σε μείωση της σωματικής αντοχής, της νοητικής λειτουργίας και σε αδυναμία συγκέντρωσης.

Τα παιδιά πρέπει να πίνουν αρκετό νερό καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά όσα είναι ιδιαίτερα δραστήρια ή αθλούνται έντονα. Στα υγρά περιλαμβάνονται οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά, κά. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών θα πρέπει να καλύπτεται από το νερό και το παιδί καλό είναι να γεμίζει το παγουράκι του τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.

Για να μπορέσουν οι γονείς να «προωθήσουν» τις πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων στο σχολείο χρειάζεται οργάνωση και προγραμματισμός, κυρίως στο επίπεδο προμήθειας των τροφίμων και προετοιμασίας τους. Πολύτιμη σε αυτό το στόχο αποδεικνύεται η εμπλοκή του ίδιου του παιδιού στη διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού του στο σπίτι. Μέσα από αυτή τη βιωματική διαδικασία διαπαιδαγώγησης, εξοικειώνεται με τα τρόφιμα που θα πάρει μαζί, «μαθαίνει» να του αρέσουν και διαπαιδαγωγείται επίσης στην αυτονομία.

ΠΗΓΗ: Οι διατροφικές κατευθύνσεις είναι της Μελίνας Σ. Καριπίδου, MSc, κλινικής διαιτολόγου και είχαν δοθεί σε ενημερωτικό σημείωμα της Ένωσης Μαζί για το Παιδί.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!