Αρχική Food Stories Meet the Greeks - Ταξίδι Σχεδόν ένας αιώνας ζωής για το «Παλιό Μανάβικο» στη Μοδιάνο

Σχεδόν ένας αιώνας ζωής για το «Παλιό Μανάβικο» στη Μοδιάνο

0
Σχεδόν ένας αιώνας ζωής για το «Παλιό Μανάβικο» στη Μοδιάνο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου, στην παλιά «αγορά των πλουσίων», εδώ και 80 χρόνια, χειμώνες καλοκαίρια, μένει «ζωντανό» ένα οπωροπωλείο γνωστό ως το «Παλιό Μανάβικο».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου, στην παλιά «αγορά των πλουσίων», εδώ και 80 χρόνια, χειμώνες καλοκαίρια, μένει «ζωντανό» ένα οπωροπωλείο γνωστό ως το «Παλιό Μανάβικο».

Χιλιάδες άνθρωποι, γείτονες, περαστικοί, ακόμα και τουρίστες, περνάνε καθημερινά από το -μοναδικό- μανάβικο που έχει μείνει και που χτυπάει στην καρδιά της πόλης.

Το «Παλιό Μανάβικο» με το πέρασμα του χρόνου μεταφέρθηκε από χέρια σε χέρια διατηρώντας τη συνήθεια του παρελθόντος, τότε που από τις πρώτες πρωινές ώρες οι νοικοκυρές πήγαιναν να κάνουν τις αγορές τους. Εδώ και 10 χρόνια, ο Νίκος Σταματίου, ο τωρινός ιδιοκτήτης του οπωροπωλείου και μανάβης, προσφέρει καθημερινά φρέσκα λαχανικά και φρούτα, που «στολίζουν» την παλιά αγορά Μοδιάνο. Χρώματα της φύσης «ξαπλωμένα» στους πάγκους και μυρωδιές εθιστικές με άρωμα Ελλάδας κερδίζουν τους κατοίκους της πόλης. Ποια είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από το παλιό μανάβικο;

«Εδώ μεγάλωσα, ο μπαμπάς μου είχε μαγαζί μέσα στη στοά. Μικρός έτρεχα συνέχεια ανάμεσα στους πάγκους, είχα μάθει τα κατατόπια. Θυμάμαι ήταν γεμάτο μανάβικα, πάρα πολλά μανάβικα αλλά τώρα έχω μείνει μόνο εγώ. Είχε πάρα πολύ κόσμο. Ήταν η αγορά Μοδιάνο, η αγορά των πλουσίων, όπως την έλεγαν. Στο Καπάνι, απάνω, πήγαινε πιο λαϊκός κόσμος, αλλά έχουν αλλάξει τα πράγματα. Η περιοχή είναι υπέροχη, οι άνθρωποι είναι υπέροχοι. Ακούς καθημερινά «καλημέρες» από ανθρώπους που γνωρίζω απ’ όταν ήμουν μικρούς. Περνάμε όμορφα εδώ», λέει ο κ. Σταματίου.

Η τέχνη… του στησίματος

Περνώντας από το σημείο, εκείνο που σου τραβάει τη προσοχή αμέσως είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουν τοποθετηθεί τα λαχανικά και τα φρούτα. Σε ένα παραδοσιακό μανάβικο που φροντίζει να προσθέσει τη δική του σύγχρονη πινελιά, η διαδικασία του στησίματος δεν είναι απλή υπόθεση. Χρώματα μπερδεμένα μεταξύ τους προσφέρουν μια αρμονία στο μάτι του πελάτη. Το στήσιμο δεν είναι απλά μια τυπική διαδικασία, αλλά μια έκφραση δημιουργικότητας που γίνεται με προσοχή και αγάπη από τον κ. Σταματίου.

«Το καλύτερο μέρος της ημέρας είναι το πρωινό στήσιμο. Μπορεί να είναι τρομερά χρονοβόρο αλλά είναι απίστευτα δημιουργικό. Όταν στρώνεις τον πάγκο δημιουργείς. Κάθε μέρα αλλάζω διακόσμηση και θέση στα λαχανικά και φρούτα. Χθες ήταν αλλιώς στημένα, σήμερα όπως τα βλέπετε και αύριο θα τα αλλάξω πάλι. Με αγάπη και μεράκι το κάνω. Τέτοια εποχή έχει πολλά κόκκινα φρούτα οπότε για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τα σπάσουμε ώστε να αναδειχθούν ανάμεσα στα άλλα. Το δύσκολο της όλης υπόθεσης είναι όταν τελειώνει η μέρα και φεύγεις γιατί πρέπει να τα ξαναμαζέψω μετά. Δεν δίνουν όλοι οι συνάδελφοι τόση μεγάλη προσοχή στο στήσιμο, αλλά για μένα είναι το καλύτερο», λέει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: grtimes.gr | Ρεπορτάζ: Στέλλα Βενέρη, Ευτέρπη Μουζακίτη | Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.