Αρχική Διατροφή Doctor Food Σας κάνει η σωματική άσκηση να τρώτε περισσότερο;

Σας κάνει η σωματική άσκηση να τρώτε περισσότερο;

0
Σας κάνει η σωματική άσκηση να τρώτε περισσότερο;

Δείτε τι κατέγραψε μελέτη που ερεύνησε τη σύνθετη σχέση μεταξύ της άσκησης και της απώλειας βάρους.

Δείτε τι κατέγραψε, σύμφωνα με τον Guardian, που ερεύνησε τη σύνθετη σχέση μεταξύ της άσκησης και της απώλειας βάρους.

Μια ώρα στο γυμναστήριο και αισθάνεσαι αρκετά καλά με τον εαυτό σου. Δύο ώρες αργότερα, φοβάσαι ότι θα θες να …ισοπεδώσεις το μισό ψυγείο. Όμως η σχέση μεταξύ άσκησης, όρεξης και απώλειας βάρους είναι πιο πολύπλοκη: δεν ανοίγουν όλα τα επίπεδα άσκησης το ίδιο την όρεξη ούτε επιδρούν με τον ίδιο τρόπο στα άτομα ως προς το βάρος που θα χάσουν.

Η τελευταία έρευνα, μια μικρή μελέτη σε 16 υγιείς νεαρούς άνδρες, μέτρησε τις επιδράσεις των διαφόρων τύπων άσκησης στα επίπεδα της ακυλιωμένης γκρελίνης (αλλιώς «ορμόνη της πείνας») στο αίμα που πιστεύεται ότι αυξάνει την όρεξη. Οι ερευνητές παρείχαν στους νεαρούς συγκεκριμένα γεύματα μετά την άσκηση και τους ζήτησαν να αξιολογήσουν τα επίπεδα πείνας τους. Η μελέτη κατέδειξε ότι όσο πιο έντονη και μακράς διάρκειας ήταν η άσκηση, τόσο περισσότερο τα επίπεδα της ακυλιωμένης γκρελίνης καταστέλλονταν -μαζί τους και η πείνα. Όσοι έτρεξαν για 90 λεπτά είχαν ακόμα χαμηλότερα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης στο αίμα του μία ώρα μετά την άσκηση. Ένιωσαν επίσης λιγότερο πεινασμένοι για περισσότερο χρόνο.

Φαίνεται ότι οι πιο σύντομες και πιο έντονες προπονήσεις μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών περισσότερο από το χαλαρό τζόκινγκ ή περπάτημα, αλλά οι θετική επίδραση διήρκησε ακόμη περισσότερο σε εκείνους που έτρεξαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο καθηγητής David Stensel της Σχολής Αθλητισμού, Άσκησης και Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, λέει ότι ούτε απ’ το προηγούμενο ερευνητικό τους έργο προκύπτει πως οι άνθρωποι υπεραντισταθμίζουν τα θετικά της άσκησης με το πόσο τρώνε μετά από αυτήν.

Σύμφωνα με τον David Broom, κύριο συντάκτη της μελέτης και καθηγητή στην Ακαδημία Αθλητισμού και Φυσικής Δραστηριότητας στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam, αν θέλετε να χάσετε βάρος, θα πρέπει και να ασκείστε σε επίπεδο πάνω από το 75% του μέγιστου καρδιακού σας ρυθμού και να ακολουθείτε την ενδεδειγμένη διατροφή. «Ακόμα και οι σύντομες, αλλά εκρηκτικές, ασκήσεις – μόλις 30 δευτερόλεπτα σπριντ, λόγου χάρη – έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλουν την όρεξη και την ακυλιωμένη γκρελίνη», προσθέτει ο ειδικός. Η καταστολή της όρεξης λόγω της μείωσης της ακυλιωμένης γκρελίνης διαρκεί περίπου δύο ώρες, κατά μέσο όρο πάντα, καθώς υπάρχουν διακυμάνσεις μεταξύ διαφορετικών ατόμων.

Συμπέρασμα που αφορά όλους: «Είναι πιο πιθανό να βάλει βάρος εκείνος που δεν ασκείται καθόλου. Ασκηθείτε ανεξάρτητα από το αν θέλετε να αδυνατίσετε. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και σας κάνει πιο ευτυχισμένους».

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από The Guardian

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com