Αρχική Ιστορίες Food Stories BulliPedia: η γαστρο-WikiPedia του Φεράν Αντριά

BulliPedia: η γαστρο-WikiPedia του Φεράν Αντριά

0

Ο παγκοσμίου φήμης Ισπανός σεφ και γκουρού της μοριακής κουζίνας ανακοίνωσε τη δημιουργία της BulliPedia: ένα είδος ηλεκτρονικής «εγκυκλοπαίδειας» της παγκόσμιας γαστρονομικής ιστορίας, στα πρότυπα της Wikipedia.

ferran-adri--in-the-works-011

Ο παγκοσμίου φήμης Καταλανός σεφ και γκουρού της μοριακής κουζίνας ανακοίνωσε τη δημιουργία της BulliPedia, μιας ηλεκτρονικής «εγκυκλοπαίδειας» της παγκόσμιας γαστρονομικής ιστορίας, που στα πρότυπα της Wikipedia φιλοδοξεί να περιέχει έναν ωκεανό πληροφοριών για τα τρόφιμα, την παραγωγή και τη μαγειρική τους.

To El Bulli, το εστιατόριο που τον έκανε διάσημο για τις μοριακές συνταγές του σε ολόκληρο τον κόσμο δεν υπάρχει πια. Όμως ο κορυφαίος Ισπανός σεφ, με τα τρία αστέρια Michelin, ούτε …πεινάει (μόλις τον περασμένο Απρίλιο σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις εξασφάλισε 22.000 ευρώ για ένα γεύμα 4 ατόμων και συγκέντρωσε 1,4 εκατ. ευρώ, βγάζοντας στο σφυρί σπάνια γαλλικά κρασιά και μαγειρικά σύνεργα που έφεραν την υπογραφή του) ούτε …κάθεται. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος και άλλων ηλεκτρονικών μέσων, πρόσφατα ανακοίνωσε το νέο του πρότζεκτ, την BulliPedia.

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας βάσης γαστρονομικών δεδομένων, στα πρότυπα της Wikipedia, ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς κι έρευνας στους επαγγελματίες του χώρου ανά τον κόσμο. Το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης που έχει και τον συντονισμό του. Η Bullipedia θα είναι ένας από τους άξονες δραστηριοποίησης του elBulli Foundation, ερευνητικού κέντρου γαστρονομίας που πρόκειται να λειτουργήσει το 2014 με στόχο τη δημιουργία νέων πιάτων και συνταγών, την ανάπτυξη νέων τεχνικών και μεθόδων επεξεργασίας και κυρίως τη στήριξη και κινητοποίηση των επαγγελματιών του χώρου. Άλλος άξονας δράσης του κέντρου θα είναι η ίδρυση του «elBulli 1846»: ενός μουσείου για την παγκόσμια γαστρονομία (λεπτομέρεια: το «1846» του τίτλου μνημονεύει τον αριθμό των συνταγών που έχει επινοήσει ο Αντριά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα).

Ο Ισπανός σεφ, που εδώ και αρκετά χρόνια, απορρίπτει για τις μαγειρικές δημιουργίες του τον χαρακτηρισμό «μοριακή γαστρονομία», προτιμώντας τους χαρακτηρισμούς «αβανγκάρντ κουζίνα» ή «αποδομητική κουζίνα», έχει επηρεάσει όσο ελάχιστοι τις εξελίξεις στην παγκόσμια γαστρονομία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αντριά είναι ο πλέον επιδραστικός σεφ παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια», επισημαίνει ο αμερικανός Γκραντ Ασατζ, μαθητής του και ένας από τους διασημότερους σεφ του κόσμου, ενώ ο Ραφαέλ Ανσόν, πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας Γαστρονομίας της Ισπανίας δήλωσε πρόσφατα ότι «τα 15-20 καλύτερα εστιατόρια της Ισπανίας οφείλουν κάτι στον Φεράν Αντριά, ενώ το ίδιο μάλλον ισχύει και για εστιατόρια εκτός Ισπανίας».

ferran-adri--in-the-works-2bulli

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!