Αρχική Ιστορίες Άγγελος Ντάβος: Απεβίωσε ο δημιουργός της Serenata, της Κουκουρούκου και της Amaretti

Άγγελος Ντάβος: Απεβίωσε ο δημιουργός της Serenata, της Κουκουρούκου και της Amaretti

0
Άγγελος Ντάβος: Απεβίωσε ο δημιουργός της Serenata, της Κουκουρούκου και της Amaretti

ΠΡΟΣΩΠΑ | Η εξόδιος ακολουθία του Άγγελου Ντάβου θα τελεστεί αύριο Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι από την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα στην Παλλήνη. 

ΠΡΟΣΩΠΑ | Η εξόδιος ακολουθία του Άγγελου Ντάβου θα τελεστεί αύριο Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι από την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα στην Παλλήνη.

Έφυγε από τη ζωή χθες ο Άγγελος Ντάβος, εμβληματική μορφή της βιομηχανίας ζαχαρωδών, με σημαντικό αποτύπωμα στην αγορά αφού είναι ο «πατέρας» διάσημων προϊόντων αλλά και brands, όπως η Serenata, Κουκουρούκου, Amaretti, η Bingo, αλλά και η Chipita.

Ο πρωτοπόρος μιας αγοράς που επρόκειτο να γνωρίσει την έκρηξη από τη δεκαετία του ’70 και μετά, γεννήθηκε το 1941 στον Ράφτη, ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, τέταρτο παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας. Απόφοιτος δημοτικού αλλά με λύσσα για ζωή, γνώση και εξέλιξη, κατάφερε μόνος του να «εξοπλιστεί» με όσα του ήταν απαραίτητα για να πετύχει: διάβασε πολύ, έμαθε αγγλικά, ασχολήθηκε με τη μηχανολογία… Αρχικά δούλεψε ως περιπτεράς και στη συνέχει τόλμησε με δανεικό κεφάλαιο να ανοίξει τη δική του επιχείρηση με τη σύντροφό του: μια μικρή οικογενειακή βιοτεχνία ζαχαρωδών.

Από ένα μικρό υπόγειο στην Κυψέλη, όπου εργαζόταν μαζί με την έγκυο σύζυγό του και έφτιαχναν γκοφρέτες, κατέκτησε την υψηλότερη θέση στην εγχώρια βιομηχανία, με τέσσερις σημαντικές εταιρείες, εμβληματικά προϊόντα όπως η Serenata, η Κουκουρούκου, η Αmaretti, με διαφημιστικές καμπάνιες που έχουν αφήσει ιστορία στην ελληνική τηλεόραση κι έχουν γίνει σλόγκαν μέχρι σήμερα, όπως το «Serenata και πάσης Ελλάδος» που έλεγε ο Χάρρυ Κλυν.

Τα προϊόντα του γνώρισαν διακρίσεις σε όλον τον κόσμο με εξαγωγές σοκολάτας ακόμα και στην πατρίδα τους την Ελβετία, με βραβεία εξαγωγών. Η επιχειρηματική του αξία αναγνωρίστηκε με θέσεις σημαντικές όπως αυτή του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Τροφίμων και του Συνδέσμου Ελλήνων Διαφημιζομένων. 

Το 1989 προχώρησε στην πώληση της Chipita στον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Το 1993 πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Bingo στην οικογένεια Τόττη.  

Ο Άγγελος Ντάβος διακρίθηκε πάνω απ’ όλα όμως για την επιχειρηματική του προσέγγιση, την παροχή μοναδικών παροχών στο προσωπικό του, το συνεργατικό μοντέλο που προώθησε ως μάνατζερ και η προσωπική σχέση του με κάθε εργαζόμενο στις εταιρείες του. Η καινοτομία που έφερε στον επιχειρηματικό χώρο δεν ήταν μόνο στα προϊόντα που έφτιαξε αλλά κυρίως στις σχέσεις που δόμησε. 

Η εξόδιος ακολουθία του Άγγελου Ντάβου θα τελεστεί αύριο Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι από την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα στην Παλλήνη. Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση.

Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.