Αρχική Διατροφή Doctor Food Πρησμένα μάτια; Βοηθήστε τα με 7 (+1) διατροφικά tips

Πρησμένα μάτια; Βοηθήστε τα με 7 (+1) διατροφικά tips

0

Πρησμένα βλέφαρα και σακούλες κάτω από τα μάτια; Διώξτε την εικόνα της κόπωσης και αφήστε το πρόσωπο να δείξει λαμπερό και φρέσκο με την υιοθέτηση κάποιων διατροφικών συμβουλών που μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την κατάσταση.

matia

Πρησμένα βλέφαρα και σακούλες κάτω από τα μάτια; Διώξτε την εικόνα της κόπωσης και αφήστε το πρόσωπο να δείξει λαμπερό και φρέσκο με την υιοθέτηση κάποιων διατροφικών συμβουλών που μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την κατάσταση.

Η λίστα των αιτιών για τα πρησμένα μάτια είναι αρκετά μεγάλη: κληρονομικότητα, ορμονική διαταραχή, κατακράτηση υγρών, κλάμα, κακός και λίγος ύπνος, αλλεργία, δυσλειτουργία στα νεφρά, συσσώρευση τοξινών… Αν το πρόβλημα είναι επίμονο δε θα ήταν καθόλου κακή ιδέα να απευθυνθούμε σε έναν γιατρό, ώστε να γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια παθολογική αιτία. 

Συμβουλές για άμεση ανακούφιση των πρησμένων ματιών που κυκλοφορούν ευρέως, όπως οι δροσερές φέτες αγγουριού που τοποθετούνται για λίγο πάνω στα μάτια ή ο πάγος (προσοχή, εδώ, ποτέ δε χρησιμοποιούμε τον πάγο απευθείας πάνω στο δέρμα μας), οι κρύες κομπρέσες κ.λπ. δε φαίνεται να έχουν και τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα όταν το πρήξιμο είναι σοβαρό. Αντιθέτως αν λάβουμε τα διατροφικά μας μέτρα, μπορεί απ’ το επόμενο κιόλας 24ωρο να δούμε αισθητή βελτίωση στην εικόνα των ματιών μας.

  1. Όχι φαγητό αμέσως πριν τον ύπνο. Η κατανάλωση ενός πλήρους και κανονικού δείπνου θα πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον 4-5 ώρες πριν το βραδινό ύπνο. Διαφορετικά -και ανάλογα με τη σύσταση του φαγητού- μπορεί να περάσουμε δύσκολη βραδιά, με διακεκομμένο ύπνο και υπερκατανάλωση νερού, πράγματα που θα αντικρίσουμε την άλλη μέρα στον καθρέφτη.
  2. Ναι στο γιαούρτι. Το γιαούρτι βοηθάει πολλαπλώς το σώμα μας και τις λειτουργίες του και καλό θα είναι να τρώμε καθημερινά μια μικρή ποσότητα. Αν λοιπόν πεινάσετε λίγο πριν τον ύπνο προτιμήστε ένα γιαουρτάκι αντί για οτιδήποτε άλλο και τα ματάκια σας θα σας ευγνωμονούν.
  3. Όχι στο (πολύ) αλάτι. Αν θέλετε να βοηθήσετε πραγματικά τα μάτια σας να ξεπρηστούν αποφύγετε την προηγούμενη μέρα οποιαδήποτε τυποποιημένη τροφή με ανεξέλεγκτη ποσότητα αλατιού. Όχι αλλαντικά, τόνος κονσέρβα, αλμυρά τυριά, τσιπς και κράκερς ή φαγητό απ’ έξω λόγου χάρη. Μαγειρέψτε οι ίδιοι το ελαφρύ γεύμα που θα φάτε για να ξέρετε τι βάζετε στο στομάχι σας.
  4. Ναι στο νερό, αλλά σε μικρές ποσότητες. Όταν ακολουθείτε μια προσεγμένη διατροφή χωρίς αλάτια και λιπαρά υπάρχει περίπτωση να μη διψάτε τόσο πολύ. Ωστόσο θα πρέπει να πίνετε νερό, σε μικρές ποσότητες, κατανεμημένο σωστά όλη τη μέρα καθώς βοηθάει στη σωστή ισορροπία των υγρών στο σώμα. Προσοχή, το να πιείτε ένα λίτρο νερό μονομιάς φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα –αλλά συνήθως συμβαίνει μόνο μετά την κατανάλωση βαριών υπερθερμιδικών γευμάτων με πολύ αλάτι.
  5. Όχι στο (πολύ) αλκοόλ. Η (υπερ)κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται την άλλη μέρα στο πρόσωπο και ιδιαίτερα στα μάτια –είτε γιατί μας «χάρισε» μιας κακής ποιότητας ύπνο είτε γιατί συνοδεύτηκε με μπόλικα αλμυρά μεζεδάκια έως αργά. Συγκρατημένα λοιπόν με τα ποτάκια όταν είστε έξω και συνοδεύετέ τα πάντα με αντίστοιχες γουλιές από νερό που βοηθάει αισθητά την κατάσταση. Όσο για τους μεζέδες, στραφείτε και στα σαλατικά του τραπεζιού.
  6. Ναι στα λαχανικά και στα φρούτα. Μια αυτονόητη σύσταση που όμως δεν μπορεί να λείπει από καμιά απόπειρα για βελτίωσης της εικόνας των ματιών μας και τις επιδερμίδας μας μέσω της διατροφής.
  7. Όχι στο κλάμα. Τουλάχιστον όχι στο κλάμα τη μέρα που αποφασίσατε να προσέξετε τη διατροφή σας για να βοηθήσετε τα μάτια σας να ξεπρηστούν. Τσάμπα ο κόπος θα πάει…
  8. Ναι στον ιδρώτα. Με την έννοια της σωματικής άσκησης. Είναι θεαματικά τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει το τρέξιμο ή το τζόκινγκ στην εικόνα του προσώπου και των ματιών, καθώς μέσω του ιδρώτα απελευθερώνονται κατακρατημένα υγρά και η ισορροπία στο σώμα επανέρχεται.
Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.