Αρχική Διατροφή Doctor Food Πού πηγαίνει το λίπος όταν χάνουμε κιλά;

Πού πηγαίνει το λίπος όταν χάνουμε κιλά;

0
Πού πηγαίνει το λίπος όταν χάνουμε κιλά;

Οσο κι αν μοιάζει απίστευτο, είναι πολλοί οι επαγγελματίες στον χώρο της υγείας δεν μπορούν να απαντήσουν με ακρίβεια στην ερώτηση, πού πηγαίνει το σωματικό λίπος όταν οι άνθρωποι χάνουν βάρος, όπως δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Ουαλίας UNSW.

Οσο κι αν μοιάζει απίστευτο, είναι πολλοί οι επαγγελματίες στον χώρο της υγείας δεν μπορούν να απαντήσουν με ακρίβεια στην ερώτηση, πού πηγαίνει το σωματικό λίπος όταν οι άνθρωποι χάνουν βάρος, όπως δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Ουαλίας UNSW.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Δεν μετατρέπεται σε ενέργεια ή θερμότητα

Η πιο συχνή παρανόηση μεταξύ των γιατρών, των διαιτολόγων, καθώς και των προσωπικών γυμναστών είναι ότι η μάζα που φεύγει από το σώμα, μετατρέπεται σε ενέργεια ή σε θερμότητα.

«Υπάρχει τεράστια άγνοια και σύγχυση σχετικά με τη μεταβολική διαδικασία της απώλειας βάρους», λέει ο καθηγητής Andrew Brown, επικεφαλής της Σχολής Βιοτεχνολογίας και Βιομοριακών Επιστημών του Πανεπιστημίου UNSW .

Το λίπος εκπνέεται και διαχέεται στον αέρα

Η σωστή απάντηση είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της μάζας εκπνέεται μαζί με το διοξείδιο του άνθρακα. Δηλαδή διαχέεται στον αέρα.

Ο φυσικός Ruben Meerman, ισχυρίζεται ότι η απώλεια 10 κιλών λίπους απαιτεί την εισπνοή 29kg οξυγόνου για να μεταβολιστεί. Ο Meerman άρχισε να ενδιαφέρεται για τη βιοχημεία της απώλειας βάρους μέσα από την προσωπική του εμπειρία.

«Έχασα 15 κιλά το 2013 και απλά ήθελα να μάθω πού πήγαν αυτά τα κιλά. Μετά από αρκετή έρευνα κατέληξα σε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Με την παχυσαρκία να αποτελεί μαστιγα για τον πλανήτη, όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε την απάντηση στο απλό ερώτημα πού πηγαίνει το λίπος μας».

Το γεγονός ότι σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να του απαντήσει, τον έκανε να το ψάξει ακόμα περισσότερο και τελικά να βρει τη σωστή απάντηση.

«Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα άτομο που χάνει 10 κιλά λίπους. Τα 8,4 κιλά από αυτά εκπνέονται ως διοξειδιο του άνθρακα από τους πνεύμονες. Τα υπόλοιπα 1,6 κιλά γίνονται νερό, τα οποία αποβάλλονται από τα ούρα, τα κόπρανα, τον ιδρώτα, την αναπνοή, τα δάκρυα και άλλα σωματικά υγρά».

«Η διαδικασία αυτή δεν είναι προφανής για τους ανθρώπους, αφού το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε είναι αόρατο» τονίζει ο Meerman.

Οι γιατροί πίστευαν ότι μετατρέπεται σε ενέργεια, θερμότητα ή μύες

Περισσότερο από το 50% των 150 γιατρών, διαιτολόγων, και personal trainers που συμμετείχαν στην έρευνα, πίστευαν ότι το λίπος μετατρέπεται σε ενέργεια ή σε θερμότητα. «Αυτό παραβιάζει το νόμο της διατήρησης της μάζας» ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες ερευνητές του Πανεπιστημίου.

Κάποιοι άλλοι απάντησαν ότι το λίπος εκκρίνεται από τα κόπρανα ή μετατρέπεται σε μυικό ιστό. «Οι παρανοήσεις που συναντήσαμε αποκαλύπτουν την άγνοια σχετικά με τις βασικές αρχές λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος» λένε οι συντάκτες της έρευνας.

Κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ότι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που οι ερευνητές έχουν κληθεί να απαντήσουν είναι η εξής: Οσο περισσότερο αναπνέουμε, τόσο περισσότερο χάνουμε βάρος;

Η απάντηση είναι όχι. Mάλιστα, oι περισσότερες αναπνοές είναι πιθανό να προκαλέσουν ζάλη, ταχυπαλμία και λιποθυμία.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com