Αρχική Διατροφή Doctor Food Πόσα «αμυγδαλάκια» απ’ το κουκούτσι του βερίκοκου κάνει να τρώμε;

Πόσα «αμυγδαλάκια» απ’ το κουκούτσι του βερίκοκου κάνει να τρώμε;

0
Πόσα «αμυγδαλάκια» απ’ το κουκούτσι του βερίκοκου κάνει να τρώμε;
Εικόνα: Unsplash

DOCTOR FOOD | Προσοχή στην κατανάλωση πικραμύγδαλων και πυρήνων βερίκοκου.

Κάποιες χρονιές παρατηρείται έξαρση των δηλητηριάσεων λόγω υπερβολικής κατανάλωσης πυρήνων βερίκοκου ή πικραμυγδάλων. To Επιστημονικό Συμβούλιο Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΕΤ) έχει γνωμοδοτήσει σχετικά με τα ασφαλή όρια. Η γνωμοδότηση εκπονήθηκε με βάση αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις διεθνών οργανισμών, οργανισμών της Ε.Ε., καθώς και μέτρων που έχουν υιοθετηθεί από άλλες χώρες, σχετικά με την εκτίμηση της επικινδυνότητας της κατανάλωσης πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμυγδάλων και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών.

Τη γνωμοδότηση του ΕΣΕΤ έχει εγκρίνει και ο ΕΦΕΤ, ο οποίος έχει δώσει στη δημοσιότητα τις εξής συστάσεις:

1. Οι ενήλικες να καταναλώνουν μέχρι 2 πικρούς πυρήνες βερίκοκου ή πικραμυγδάλου την ημέρα
2. Τα παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες, ως ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να αποφεύγουν τελείως την κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου ή πικραμυγδάλου

Διευκρινίζεται ότι οι πικροί πυρήνες βερίκοκου καθώς και τα πικραμύγδαλα ανήκουν στα τρόφιμα που περιέχουν μια ουσία γνωστή ως αμυγδαλίνη από τη διάσπαση της οποίας παράγονται κυανιούχες ενώσεις (υδροκυάνιο) οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο. Η πιθανότητα εμφάνισης δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι ο αριθμός των πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμυγδάλων που θα καταναλωθεί, το σωματικό βάρος του ανθρώπου και η αρχική συγκέντρωση αμυγδαλίνης σε αυτά τα προϊόντα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σε σχετικό δελτίο Τύπου έχει αναφέρει ότι «με βάση τα ασφαλή όρια και τις ποσότητες αμυγδαλίνης που συνήθως υπάρχουν στους ωμούς πυρήνες βερίκοκου, οι ειδικοί της EFSA εκτιμούν ότι οι ενήλικες θα μπορούσαν να καταναλώσουν μέχρι τρεις μικρούς πυρήνες βερίκοκου (370 mg), χωρίς να υπερβούν το όριο ασφαλείας».

Διευκρινίζεται ότι το θέμα αφορά τα «αμυγδαλάκια» που είναι κρυμμένα στο σκληρό κουκούτσι του φρούτου και όχι το ίδιο το βερίκοκο, το οποίο μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.