Αρχική Διατροφή Doctor Food Πώς συνδέεται το στρες με τη χοληστερόλη

Πώς συνδέεται το στρες με τη χοληστερόλη

0
Πώς συνδέεται το στρες με τη χοληστερόλη

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το στρες μπορεί να κάνει το ίδιο. Ωστόσο ποια είναι η σχέση μεταξύ των δυο;

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το στρες μπορεί να κάνει το ίδιο. Ωστόσο ποια είναι η σχέση μεταξύ των δυο;

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Σημαντικά στοιχεία για τη χοληστερόλη είναι τα εξής:

Πιθανόν ξέρετε ότι είναι μια λιπαρή ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα ενώ παράγεται και από τον οργανισμό. Το περιεχόμενο των τροφών σε χοληστερόλη δεν αποτελεί ανησυχία. Είναι τα τρανς και τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή που οδηγούν τον οργανισμό να παράγει περισσότερη χοληστερόλη.

Υπάρχει η καλή (HDL) και η κακή (LDL) χοληστερόλη. Τα ιδανικά επίπεδα είναι :

LDL χοληστερόλη: λιγότερο από 100 mg/dL
HDL χοληστερόλη: περισσότερο από 60 mg/dL
Ολική χοληστερόλη : λιγότερο από 200 mg/dL

Όταν η κακή χοληστερόλη είναι πολύ υψηλή μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες. Αυτό επηρεάζει τον τρόπο ροής του αίματος στον εγκέφαλο και στην καρδιά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Παράγοντες κινδύνου για υψηλή χοληστερόλη

Τι να τρώτε για να μειώσετε τη χοληστερόλη

  • Επιλέξτε άπαχο κοτόπουλο και ψάρι έναντι κόκκινου ή κατεργασμένου κρέατος.
  • Επιλέξτε γαλακτοκομικά με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά
    Να αποφεύγετε απλούς υδατάνθρακες όπως αναψυκτικά, χυμούς και προϊόντα με αλεύρι.
  • Επιλέξτε περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες και φρέσκα προϊόντα.

Μπορεί ενδεχομένως να έχετε κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη λόγω οικογενειακού ιστορικού ή λόγω οικογενειακού ιστορικού προβλημάτων καρδιάς ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να έχουν μεγάλη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.

Η παχυσαρκία, σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη, όπως και ο διαβήτης, που μπορεί να βλάψει το εσωτερικό των αρτηριών που επιτρέπουν τη συσσώρευση της χοληστερόλης. Το κάπνισμα μπορεί να έχει την ίδια επίδραση.

Αν είστε 20 ετών και άνω και δεν έχετε πρόβλημα με την καρδιά σας, η American Heart Association συνιστά να ελέγχετε τη χοληστερόλη κάθε 4 έως 6 χρόνια. Αν ήδη έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων καρδιάς ή υψηλή χοληστερόλη ρωτήστε τον γιατρό σας πόσο συχνά θα πρέπει να εξετάζετε τα επίπεδα χοληστερόλης.

Στρες

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το επίπεδο του στρες μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ‘’κακής’’ χοληστερόλης έμμεσα. Για παράδειγμα, έρευνα ανακάλυψε ότι το στρες συνδέεται θετικά με το να έχει κάποιος λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, μεγαλύτερο σωματικό βάρος και λιγότερο υγιεινή διατροφή, γνωστό παράγοντα κινδύνου για υψηλή χοληστερόλη.

Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τους άντρες.

Άσκηση για τη μείωση του στρες και της χοληστερόλης

  • Άσκηση για 30 λεπτά, 5 φορές την ημέρα. Μπορεί να περιλαμβάνει την καθαριότητα του σπιτιού.
  • Αρχίστε με απλούς στόχους και περιλάβετε δραστηριότητες που ευχαριστιέστε. Αν σας αρέσουν τα προγράμματα συνεχίστε και αν όχι αλλάξτε.

Άλλη έρευνα που εστίασε σε 90.000 ανθρώπους ανακάλυψε ότι άνθρωποι που ανέφεραν ότι είχαν περισσότερο στρες στη δουλειά είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με υψηλή χοληστερόλη.

Αυτό μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι ο οργανισμός απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη ως αντίδραση στο στρες. Υψηλά επέδιδα κορτιζόλης από μακροχρόνιο στρες μπορεί ενδεχομένως να είναι ο μηχανισμός πίσω από το πώς αυξάνει το στρες τη χοληστερόλη.

Αγωγές
Τι μπορείτε να κάνετε

Ευτυχώς, οι πιο εύκολες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη χοληστερόλη, επίσης μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του στρες.

Άσκηση

Ένα από τα καλύτερα που μπορείτε να κάνετε για το στρες και τη χοληστερόλη είναι να ασκείστε τακτικά. Η American Heart Association συνιστά να περπατάτε για περίπου 30 λεπτά την ημέρα αλλά υποδεικνύει επίσης ότι μπορείτε να έχετε παρόμοιο επίπεδο άσκησης απλώς καθαρίζοντας το σπίτι σας.

Το γυμναστήριο συνιστάται επίσης αλλά μην πιέζεστε πολύ για να έχετε, σε μια βραδιά, σώμα Ολυμπιονίκη. Αρχίστε με απλούς στόχους, ακόμα και σύντομο περίπατο, και αυξήστε τη δραστηριότητα σταδιακά.
Να γνωρίζετε ποιο είδος άσκησης ταιριάζει με την προσωπικότητά σας. Αν παρακινείστε πιο πολύ να κάνετε την ίδια άσκηση σε τακτικά διαστήματα παραμείνετε στο πρόγραμμά σας. Αν βαριέστε εύκολα προκαλέσετε τον εαυτό σας με νέες δραστηριότητες.

Σωστή διατροφή

Μπορείτε επίσης να επηρεάσετε σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης, τρώγοντας πιο υγιεινά.
Αρχίστε μειώνοντας τα κορεσμένο και τρανς λιπαρά στον κατάλογό σας. Αντί για κόκκινο κρέας και κατεργασμένα γεύματα επιλέξτε άπαχες πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο χωρίς πέτσα και ψάρι.
Αντικαταστήστε πλήρη γαλακτοκομικά με εκδοχές χαμηλών ή καθόλου λιπαρών. Να τρώτε άφθονα προϊόντα ολικής άλεσης και φρέσκα και να αποφεύγετε τους απλούς υδατάνθρακες.
Να αποφεύγετε τη δίαιτα και να εστιάζετε σε απλές αλλαγές. Μια έρευνα έδειξε ότι οι δίαιτες και η πολύ μειωμένη πρόσληψη θερμίδων συνδέονταν με αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης που αυξάνει τη χοληστερόλη.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.