Αρχική Διατροφή Doctor Food Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αλκοόλ και τις θερμίδες που περιέχει

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αλκοόλ και τις θερμίδες που περιέχει

0
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αλκοόλ και τις θερμίδες που περιέχει

Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι άνθρωποι εύκολα αποδίδουν την αύξηση του σωματικού βάρους τους στην υπερβολική ποσότητα φαγητού και όχι τόσο στην υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών που μπορεί και αυτή να κάνει τη διαφορά.

Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι άνθρωποι εύκολα αποδίδουν την αύξηση του σωματικού βάρους τους στην υπερβολική ποσότητα φαγητού και όχι τόσο στην υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών που μπορεί και αυτή να κάνει τη διαφορά.

Της Αικατερίνης Καραφωτιά – Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc, SRD

Είχατε σκεφτεί ποτέ πως η κατανάλωση 5 ποτηριών κρασιού την ημέρα για μία εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει από μόνη της σε αύξηση του βάρους κατά μισό κιλό;

Το αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, οι οποίες όμως είναι “κενές” εφόσον δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό στον οργανισμό. Μάλιστα, το αλκοόλ δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, αλλά χρησιμοποιείται και μάλιστα κατά προτεραιότητα, με αποτέλεσμα όσο βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος, ο οργανισμός να προτιμά να κάψει την ενέργεια που προήλθε από αυτό, εις βάρος της ενέργειας από την τροφή, η περίσσεια της οποίας αποθηκεύεται στη μορφή του λίπους.

Ακόμη, εάν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι το ποτό δεν δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού, είναι πιο εύκολο να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους σε σχέση με το φαγητό. Επιπλέον, το αλκοόλ απορροφάται εύκολα, επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης και δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας.

Εκτός από τις θερμίδες των αλκοολούχων ποτών αυτών καθαυτών –ένα ποτήρι κρασί 80-100 θερμίδες, ένα ποτήρι μπύρα 100 θερμίδες, μία μερίδα (45 ml) ουίσκι, βότκα ή τζιν 100 θερμίδες- η πρόσληψή τους σχεδόν πάντα συνοδεύεται από την κατανάλωση πλούσιων σε θερμίδες σνακ, όπως είναι τα πατατάκια (1 μπολ πατατάκια δίνουν 270 θερμίδες) και οι ξηροί καρποί (1 μπολ ξηροί καρποί δίνουν 600 θερμίδες), με αποτέλεσμα η αύξηση του σωματικού βάρους να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ παρεμβαίνει στον μεταβολισμό διάφορων βιταμινών και μετάλλων (θειαμίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ και ψευδάργυρος) προκαλώντας τη δυσαπορρόφησή τους. Σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών, οι άνδρες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα δύο και οι γυναίκες το ένα ποτό την ημέρα.

Προκειμένου, λοιπόν, να είστε σε θέση να ελέγχετε την πρόσληψη αλκοολούχων ποτών, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:

• Μην ξεχνάτε πως και τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν θερμίδες που… πίνονται πολύ εύκολα και χωρίς έλεγχο μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

• Εάν έχετε την τάση να πίνετε αρκετά προτιμήστε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως μια ελαφριά μπύρα, λευκό ή κόκκινο ξηρό κρασί και αποφύγετε τα πλούσια σε θερμίδες κοκτέιλ, λικέρ, “σκληρά” και γλυκά ποτά.

• Εάν σχεδιάζετε έξοδο για ποτό φροντίστε να μην καταναλώσετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποφύγετε τα πλούσια σε θερμίδες πατατάκια, ξηρούς καρπούς ή άλλα σνακ που σερβίρονται μαζί.

• Παραγγείλετε ένα ποτό και όχι ολόκληρο το μπουκάλι για να είστε σίγουροι πως θα καταναλώσετε τη συνιστώμενη ποσότητα.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com