Αρχική Food Stories Meet the Greeks - Ταξίδι Οινικά ξενοδοχεία της Ελλάδας

Οινικά ξενοδοχεία της Ελλάδας

0
Οινικά ξενοδοχεία της Ελλάδας

…μπορούμε πλέον να μιλάμε για οινοτουρισμό και στην Ελλάδα!!

Ως τώρα οι αναφορές για οινικές εκδρομές αναφέρονταν στην Τοσκάνη, την Βουργουνδία, το Bordeaux, τον Ρήνο. Η Ελλάδα αν και διέθετε την ιστορία αλλά και ένα πλούτο οινοποιείων που αναπτύχτηκαν πολύ την τελευταία δεκαετία, είχε μείνει πίσω στο κομμάτι του οινοτουρισμού. Μόνο που πλέον 3 οινοποιεία δημιούργησαν τα δικά τους ξενοδοχεία/ ξενώνες και έτσι μπορούμε πλέον να μιλάμε για οινοτουρισμό και στην Ελλάδα! Και μην ξεχνάμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Στο Μέτσοβο
Το ολοκαίνουργιο οινικό ξενοδοχείο Κατώγι δεν είναι απλά μια αφορμή ενός ρομαντικού weekend στο Μέτσοβο, αλλά μια ευκαιρία να μυηθείτε στον χώρο του οίνου ολοκληρωμένα, δοκιμάζοντας εξαιρετικά κρασιά και γνωρίζοντας ένα από τα παλιότερα και ομορφότερα οινοποιεία της Ελλάδας.

Το ξενοδοχείο «Κατώγι Αβέρωφ» είναι ίσως η πιο σοφή τουριστική κίνηση που έγινε στο Μέτσοβο τα τελευταία χρόνια. Ένας τόπος σηματοδοτημένος από το οινοποιείο τα κρασιά αλλά και τα κληροδοτήματα του Ευάγγελου Αβέρωφ, με αυτό το ξενοδοχείο απέκτησε αυτό που χρειαζόταν για να ολοκληρωθεί σαν οινικός προορισμός. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, γεννημένος στα Τρίκαλα, είχε καταγωγή από το Μέτσοβο. Την εποχή που πρωτοήρθε στο Μέτσοβο, το 1936, ήταν ένα φτωχό εγκαταλειμμένο χωριό. Εκείνος αποφάσισε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής φτιάχνοντας ένα ξενοδοχείο στην αρχή. Στην συνέχεια μαζί με τον Τοσίτσα στα πλαίσια αυτής της αναδιαμόρφωσης ίδρυσαν ένα λαογραφικό μουσείο, τυροκομείο, σχολή υφαντικής και μαζί σχολεία, το Νοσοκομείο. Ταυτόχρονα όμως ο Αβέρωφ, ήταν και άνθρωπος που αγαπούσε την καλοπέραση, το καλό κρασί και την παρέα. Έτσι όταν έπεσαν στα χέρια του κάποια παλιά βιβλία με αναφορές σε αμπέλια, αποφάσισε να φτιάξει το δικό του κρασί.

Έτσι η ιστορία παραγωγής κρασιού στο Μέτσοβο ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν φύτευσε στις πλαγιές της Πίνδου τους πρώτους στην Ελλάδα κλώνους της ποικιλίας Cabernet Sauvignon- το έφερε από το Bordeaux, για πρώτη φορά στην Ελλάδα-και εμφιάλωσε στο κατώγι του σπιτιού του το κρασί που πήρε το όνομα Κατώγι Αβέρωφ. Τότε χτίστηκε ένα πρότυπο οινοποιείο και έτσι ξεκίνησε η ιστορία του Οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ, στις αρχές της δεκαετίας του 70. Σε ένα περιβάλλον λοιπόν με τέτοια ιστορία και αναφορές φτιάχτηκε το τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο οινοποιείο με θέα τις βουνοπλαγιές της Πίνδου.

Εξωτερικά ακολουθεί τις αρχιτεκτονικές φόρμες της περιοχής, ενώ η εσωτερική του διακόσμηση συνδυάζει παραδοσιακά με μοντέρνα στοιχεία. Έχει 15 δωμάτια, που διακρίνονται σε λευκά και κόκκινα. Κάθε δωμάτιο έχει το δικό του ιδιαίτερο όνομα και στυλ, το οποίο σηματοδοτείτε από το αντίστοιχο κρασί. Μπορείτε να χαλαρώσετε στην “Πορφυρή Γη”, να ξεκουραστείτε στο “Ροζέ του Φεγγαριού”, να ανανεωθείτε στο “Φλογερό”. Στο σαλόνι του ξενοδοχείου, θα ξεφυλλίσετε οινικά βιβλία , θα ηρεμήσετε διπλά στο τζάκι με ένα ποτήρι κρασί, θα γευτείτε όλα τα κρασιά του κτήματος συνοδευόμενα από εκλεκτά τοπικά τυριά.

Θα λατρέψετε την Κάβα με τα 1300 Γαλλικά δρύινα βαρέλια όπου παλαιώνουν τα κρασιά.
Παράλληλα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε τους αμπελώνες του κτήματος, να γνωρίσετε τις μεθόδους παραγωγής κρασιού, να ξεναγηθείτε στο οινοποιείο και έτσι κυριολεκτικά να μυηθείτε στον υπέροχο κόσμο του κρασιού. Τηλ : 2656042505, www.katogihotel.gr

Στην Σαντορίνη
Σήμερα τα Σαντορινιά λευκά κρασιά θεωρούνται από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά και τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης. Ο οινοτουρισμός ωστόσο στο νησί δεν έχει ακόμη την ανάπτυξη που θα όφειλε, γιατί αν και υπάρχουν αρκετά επισκέψιμα οινοποιεία δεν υπάρχει οργανωμένη προσέγγιση. Κάποιες κινήσεις ανάπτυξης προς αυτό τον τομέα, βοηθούν σημαντικά.

Πρόσφατα λοιπόν μάθαμε για το Oinotopos Wine Chambers and Accommodation – Domaine Sigalas, στον Πύργο Σαντορίνης, όπου τέσσερις παραδοσιακές Κάναβες μετατράπηκαν σε κομψά δωμάτια φιλοξενίας, με γήινες αποχρώσεις και υψηλή αισθητική.
Έτσι αν επιλέξετε να συνδέσετε την διαμονή σας στο νησί με την οινική ιστορία και κουλτούρα του, θα μπορέσετε να επισκεφθείτε το οινοποιείο και τους αμπελώνες Σιγάλα και να μάθετε για το “terroir” της Σαντορίνης όσο και για τα υπόλοιπα αμπελοτόπια της Ελλάδος.

Το οινοποιείο του Πάρι Σιγάλα είναι από τα ομορφότερα του νησιού. H σχέση του οινοποιείου με το κρασί ξεκίνησε ερασιτεχνικά όταν σαν φοιτητής άρχισε να ερχόταν εδώ για διακοπές και γνώρισε το κρασί μέσα από τα αμπέλια του παππού του. Τα οινοποιείο ιδρύθηκε του 1991. Τώρα καλλιεργούνται 23 εκτάρια με ποικιλίες του νησιού παράγοντας κρασιά βραβευμένα σε διάφορους διαγωνισμός. Από το 1994 η εταιρία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα βιολογικής.

Μετά την ξενάγηση στο οινοποιείο και θα κάτσετε στην αυλή την σκεπασμένη με πέργκολα για δοκιμάστε τα κρασιά συνοδεύοντας τα αν επιθυμείτε με τοπικούς μεζέδες αγναντεύοντας τα αμπέλια που φτάνουν μέχρι την θάλασσα. Στην γευσιγνωσία αυτή θα γευτείτε οίνους του Κτήματος από διαφορετικές εσοδείες του σπάνιου Ασύρτικου και άλλων ποικιλιών κρασιού, ενώ θα ζήσετε την εμπειρία ενός δείπνου απολαμβάνοντας τα κρασιά του κτήματος Σιγάλα σε αρμονικούς συνδυασμούς τους με πιάτα παραδοσιακών Κυκλαδίτικων συνταγών, και, τέλος, να συμμετάσχετε σε σεμινάριο γευσιγνωσίας. Οι παραπάνω δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται στα πακέτα τριών, πέντε και επτά διανυκτερεύσεων, αλλά μπορούν να παρακολουθηθούν και μεμονωμένα.

Το ξενοδοχείο διαθέτει ακόμα κι ένα οίκημα 100 ετών χωρισμένο σε κελάρι, χώρο όπου κάθε βράδυ πραγματοποιείται γευσιγνωσία ενός από τα κρασιά του Κτήματος Σιγάλα, και το Spa (Jacuzzi, χαμάμ & ντους) όπου μπορείτε να απολαύσετε θεραπείες προσώπου και σώματος με εκχυλίσματα σταφυλιών και προϊόντα κρασιού. Όσο για τις ανέσεις…. Όσες θέλετε!

Οι Κάναβες- δωμάτια έχουν κλιματισμό, δορυφορική τηλεόραση, mini συστήματα αναπαραγωγής ήχου, κινητά τηλέφωνα για επικοινωνία με τον υπεύθυνο του Οινότοπου.
Κρατήσεις στο www.lhpg.gr, τηλ.: 22860 28220, www.oinotopos.com

Στην Νεμέα
Μέσα σε ένα εξαιρετικό αμπελοτόπι στο Κούτσι Νεμέας, το οινοποιείο Domaine Helios της εταιρείας Σεμέλη Οινοιποιητική, εντυπωσιάζει με το μέγεθός, τη σχεδίαση και την αρχιτεκτονική του. Σε επίπεδο αισθητικής, εργονομίας και λειτουργικότητας συγκαταλέγεται στα εντυπωσιακά οινοποιεία του της Ελλάδας.

Εκεί μέσα στην οινική καρδιά της Ελλάδας, – μια από τις βασικές ζώνες ΟΠΑΠ της χώρας μας, τη Νεμέα, και μέσα στο χώρο του οινοποιείου, υπάρχουν 8 ξενώνες. Σε ποιους απευθύνονται; Μα σε όσους επιθυμούν να ζήσουν για κάποιες μέρες την εμπειρία της δημιουργίας του κρασιού και στους ρυθμούς της ετήσιας πορείας ενός αμπελώνα.

Η θέα από το οινοποιείο και τους ξενώνες είναι εκπληκτική και προσφέρει ξεχωριστή ηρεμία και γαλήνη. Τα δωμάτια είναι άνετα και διακριτικά πολυτελή ενώ διαμένοντας εδώ έχετε εύκολη πρόσβαση σε όλα τα οινοποιεία της Νεμέας αλλά και τους πολυάριθμους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.
Θα χαλαρώσετε πραγματικά . Τηλέφωνο 27460 -20360

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.