Αρχική Ιστορίες Οι συνταγές του Τοπ Καπι σήμερα…

Οι συνταγές του Τοπ Καπι σήμερα…

0
Οι συνταγές του Τοπ Καπι σήμερα…

ΒΙΒΛΙΟ | Ενενήντα εννιά παλατιανές συνταγές προσαρμοσμένες στη σύγχρονη κουζίνα

ΒΙΒΛΙΟ | Ενενήντα εννιά παλατιανές συνταγές προσαρμοσμένες στη σύγχρονη κουζίνα

Η οθωμανική μαγειρική γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μια περίοδο αναγέννησης, με παλιές συνταγές να κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους στα γαστρονομικά μενού. Μια ολόκληρη μαγειρική παράδοση που κινδύνεψε να παραμείνει ξεχασμένη σε γραπτά αρχεία, ξαναβρίσκει την θέση της στο τραπέζι, χάρη στη συμβολή των ερευνητών.

Με αφετηρία την απλή ερώτηση “τι έτρωγαν στα Οθωμανικά παλάτια;” η Μαριάννα Γερασίμου ξεκινάει την αναζήτηση γύρω από την παλατιανή γαστρονομική κουλτούρα με σκοπό να φωτίσει μια ανθρώπινη και συναρπαστική πλευρά της οθωμανικής ιστορίας, αλλά και κυρίως να συναντήσει τις ίδιες τις γεύσεις της πολυτελούς και σοφής παλιάς κουζίνας, σημειώνεται στο turkeytoday.gr. 

«Οι Τούρκοι και οι Έλληνες μπορεί να φαίνονται άσπονδοι εχθροί και μπορεί αμφότεροι να πιστεύουν ακράδαντα στην αναγκαιότητα αυτής της αμοιβαίας εχθρότητας· παρ’ όλα αυτά, τα μαγειρικά τους έθιμα δείχνουν ότι σε διάφορα, ίσως ασήμαντα, πολιτιστικά επίπεδα συμμερίζονται πολλά περισσότερα απ’ όσα πιστεύει η πλειοψηφία. Bert Franger, Culinary Cultures of the Middle East».

Με την παραπάνω διαπίστωση του Bert Franger να αναδεικνύεται από την πρώτη πρώτη σελίδα του βιβλίου, η οθωμανική μαγειρική μας ταξιδεύει στον 15ο αιώνα όταν γύρω από το παλάτι άρχισε να αναπτύσσεται μια εξαιρετικά πολύπλοκη γαστρονομική κουλτούρα που απολάμβαναν σουλτάνοι, στρατηγοί και όλων των τάξεων αυλικοί. Η κουλτούρα αυτή περνάει μέσα από πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, ανατολικές και δυτικές επιρροές, έτσι ώστε το 19ο αιώνα να έχει αλλάξει συστατικά και χαρακτήρα. Στο βιβλίο, ο αναγνώστης θα βρει δείγματα από αυθεντικά μενού παρμένα από τα αρχεία καθώς και λίστες τροφοδοσίας από τα φορτία υλικών που χρησιμοποιούνταν στα καθημερινά γεύματα του παλατιού. Θα βρει επίσης λεπτομέρειες για τις διατροφικές συνήθειες και μαγειρικές μεθόδους των Οθωμανών, τους καλούς τρόπους στο τραπέζι τους καθώς και το λειτουργικό σχεδιασμό των μαγειρείων. Και φυσικά θα βρει τις ίδιες τις συνταγές, σωσμένες από το πέρασμα του χρόνου, προσαρμοσμένες και έτοιμες να εφαρμοστούν ξανά σήμερα. 

Με τα μπαχαρικά, βότανα και άλλα καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται στις οθωμανικές συνταγές να καταλαμβάνουν μια ιδιαίτερη θέση στο βιβλίο θα βρει κανείς ανάμεσα σε άλλες, συνταγές για σούπες, όπως ρεβιθόσουπα, κοτόσουπα με αμύγδαλα και αυγολέμονο, ψαρόσουπα με σιτάρι, γαμήλια σούπα, συνταγές για κρέατα, κότες, πάπιες και χήνες, όπως κεμπάπια, γιαχνιά, κεφτέδες, αρνί με δαμάσκηνα και βερίκοκα, κότα με κριθαράκι και ξηρούς καρπούς, κοτόπουλο γιαχνί και τσιγαριστό,τασκεμπάπ, συνταγές για πιλάφια, όπως πιλάφι κίτρινο με ζαφορά, ατζέμ ή περσικό πιλάφι, πιλάφι με πλιγούρι και κάστανα, ιτς πιλάφι, καθώς και πλήθος συνταγών για μπουρέκια (μαζί με τον τρόπο ανοίγματος της ζύμης), γεμιστά, ψάρια, τουρσιά, γλυκά, σερμπέτια και μαντζούνια.

Εκδόσεις: Ποταμός
Συγγραφείς: Γερασίμου Mαριάννα
Έτος: 2013
ISBN/ISSN: 978-960-6691-92-8
Σελίδες: 228 σελίδες
Γλώσσα: Ελληνικά

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.