Αρχική Διατροφή Doctor Food Οι παχύσαρκοι έφηβοι του σήμερα αποτελούν τους ασθενείς ενήλικες του αύριο.

Οι παχύσαρκοι έφηβοι του σήμερα αποτελούν τους ασθενείς ενήλικες του αύριο.

0
Οι παχύσαρκοι έφηβοι του σήμερα αποτελούν τους ασθενείς ενήλικες του αύριο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο επιστημονικό περιοδικό “JAMA”, το βάρος των παχύσαρκων εφήβων βαίνει αυξανόμενο καθώς αυτοί αναπτύσσονται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο επιστημονικό περιοδικό “JAMA”, το βάρος των παχύσαρκων εφήβων βαίνει αυξανόμενο καθώς αυτοί αναπτύσσονται.

Της Αικατερίνης Καραφωτιά – Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc, SRD

Αν και ο επιπολασμός της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας συνεχώς αυξάνεται, παχύσαρκοι έφηβοι δεν έχουν παρακολουθηθεί διαχρονικά προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο αναπτύσσουν νοσογόνο παχυσαρκία ως ενήλικες. Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να προσδιορίσει τον κίνδυνο ανάπτυξης νοσογόνου παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή με βάση το σωματικό βάρος των ατόμων κατά την εφηβική τους ηλικία.

Για το σκοπό αυτό, αναλύθηκαν τα στοιχεία 8834 έφηβων ηλικίας 12 έως 21 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη “US National Longitudinal Study of Adolescent Health” και παρακολουθήθηκαν για 14 χρόνια. Κατά την έναρξη της μελέτης 79 έφηβοι (περίπου το 1% του συνολικού δείγματος) ήταν νοσογόνα παχύσαρκοι. Οι 60 από αυτούς παρέμειναν σε αυτήν την κατάσταση σωματικού βάρους και μετά την ενηλικίωσή τους. Ανάμεσα στους παχύσαρκους έφηβους, περίπου το 50% των κοριτσιών και το 33% των αγοριών “ανέβηκαν” κατηγορία βάρους μετά την ενηλικίωσή τους, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι νοσογόνα παχύσαρκοι ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, σακχαρώδους διαβήτη και διαφόρων τύπων καρκίνου.

Όπως σημειώνει η Penny Gordon-Larsen, επικεφαλής της μελέτης που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, “Oι στρατηγικές πρόληψης της παχυσαρκίας δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο θα θέλαμε να είναι. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη τα παιδιά να μην γίνουν υπέρβαροι έφηβοι και παχύσαρκοι ενήλικες ”. Τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης “Healthy Growth Study” του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου, το 29,6 % των παιδιών είναι υπέρβαρα και το 11,1% παχύσαρκα. Η πρόληψη της εμφάνισης της παχυσαρκίας αποτελεί την αποτελεσματικότερη μέθοδο αντιμετώπισής της. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα ένας 20χρονος άντρας με ΔΜΣ μεγαλύτερο του 45 (ΔΜΣ> 45 kg/m2 υποδηλώνει νοσογόνο παχυσαρκία) θα χάσει 13 χρόνια ζωής λόγω της αυξημένης νοσηρότητας. Αντίστοιχα, μία γυναίκα θα περιορίσει τη ζωή της κατά 8 χρόνια.

Στην προκειμένη περίπτωση οι αριθμοί καθιστούν αναγκαία την πρόληψη της εμφάνισης της παχυσαρκίας ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ατόμου, μέσω των κατάλληλων αλλαγών στον τρόπο ζωής του. Η πρόληψη φαίνεται πως αποτελεί την αποτελεσματικότερη μέθοδο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, μιας και διάφορες άλλες (φαρμακευτική αγωγή, βαριατρική χειρουργική) έχουν αποτύχει επανειλημμένα. Είναι απαραίτητο κρατικοί ή και άλλοι φορείς να τρέξουν τις κατάλληλες στρατηγικές ενημέρωσης και πρόληψης ούτως ώστε οι παχύσαρκοι έφηβοι του σήμερα να μην αποτελέσουν τους ασθενείς ενήλικες του αύριο

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.