Αρχική Διατροφή Doctor Food Οι μύθοι και οι αλήθειες για την ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνουμε

Οι μύθοι και οι αλήθειες για την ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνουμε

0
Οι μύθοι και οι αλήθειες για την ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνουμε

Το έχετε ακούσει ξανά και ξανά: Το νερό είναι το ελιξίριο της ζωής. Και είναι αλήθεια. Το σώμα σας βασίζεται στο νερό για τα πάντα: από τον έλεγχο της θερμοκρασίας μέχρι να διατηρεί τη σωστή λίπανση στις αρθρώσεις σας. Αλλά υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις που σχετίζονται με την ενυδάτωση.

Το έχετε ακούσει ξανά και ξανά: Το νερό είναι το ελιξίριο της ζωής. Και είναι αλήθεια. Το σώμα σας βασίζεται στο νερό για τα πάντα: από τον έλεγχο της θερμοκρασίας μέχρι να διατηρεί τη σωστή λίπανση στις αρθρώσεις σας. Αλλά υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις που σχετίζονται με την ενυδάτωση.

ΠΗΓΗ: womantoc.gr

Για παράδειγμα η συμβουλή “Πιείτε περισσότερο νερό” είναι συχνά Νο 1 για διάφορα θέματα υγείας, όπως η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η καταπολέμηση του ξηρού δέρματος, και πολλά άλλα. Αλλά στην πραγματικότητα, ενώ μπορεί να χρειάζεστε νερό για κυριολεκτικά εκατομμύρια καθημερινές διεργασίες του σώματός σας, το νερό δεν είναι πανάκεια. Για παράδειγμα, το σώμα σας διαχειρίζεται εξαιρετικά από μόνο του την ισορροπία των υγρών του, εκτός βέβαια αν είστε άρρωστοι. Θα σας το πει όταν διψάει και χρειάζεται περισσότερο νερό – το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακούσετε.

Δείτε όλα όσα πραγματικά χρειάζεται να γνωρίζετε για την ενυδάτωση και την αφυδάτωση, χωρίς μύθους.

Ο κανόνας 7 ποτήρια νερό την ημέρα είναι ψέμα
Πιθανόν να έχετε ακούσει ένα εκατομμύριο φορές πως πρέπει να πίνετε 7 ποτήρια νερό την ημέρα για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Αλλά αυτός ο μακροχρόνια μύθος δεν βασίζεται σε αποδείξεις. Έχει κυρίως γίνει γνωστό επειδή είναι εύκολο να το θυμόμαστε.
7Αν θέλετε οπωσδήποτε να ακολουθείτε ένα κανόνα για το νερό να ξέρετε ότι το Ινστιτούτο Ιατρικής έχει ορίσει μια τεκμηριωμένη γενική σύσταση 2,7 λίτρων υγρών την ημέρα για τις γυναίκες.

Η δίψα δε σημαίνει αυτόματα και αφυδάτωση
Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι η άποψη ότι από τη στιγμή που νιώθεις ότι διψάς τότε σημαίνει ότι είσαι ήδη αφυδατωμένος. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που γνωρίζουμε ως “δίψα” είναι μια πολύ σύνθετη φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση.  Ο εγκέφαλός σας έχει μια σειρά από πολύ ακριβείς μηχανισμούς για την παρακολούθηση του νερού στα κύτταρα σας, τα οποία είναι αρκετά ευαίσθητα ώστε να ανιχνεύουν πότε το νερό στο σώμα σας μειώνεται (ή αυξάνεται) μερικές εκατοντάδες χιλιοστόλιτρα.

Καθώς ιδρώνετε και αναπνέετε όλη την ημέρα, χάνετε νερό και τα κύτταρα σας αντιδρούν με συρρίκνωση. Αυτή η συρρίκνωση δίνει εντολή στο μυαλό σας να σας ειδοποιήσει να πιείτε νερό. Εφ ‘όσον μπορείτε να ακούσετε αυτή την εντολή τότε θα έχετε διορθώσει το πρόβλημα προτού εμφανιστεί.

Μπορείτε να…φάτε το νερό σας
Όπως ήδη είπαμε το νερό είναι το ελιξίριο της ζωής και το Η2Ο είναι συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού και αυτό φυσικά συμπεριλαμβάνει όλα όσα τρώμε. Το Ινστιτούτο Ιατρικής συμβουλεύει το 20% των υγρών που λαμβάνουμε να είναι από τρόφιμα.

Επιλογές όπως σούπα και πλιγούρι βρώμης θα σας δώσουν μια καλή δόση υγρών αλλά τα ποιο πλούσια τρόφιμα σε νερό είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Το καρπούζι περιέχει περισσότερο από 90% νερό ενώ το αγγούρι και το σέλερι καθώς και κάποια μαρούλια αποτελούνται από περίπου 95% νερό.

Ο καφές πιθανότατα δε θα σας αφυδατώσει
Ούτε το τσάι ούτε οποιοδήποτε άλλο ποτό με καφεΐνη. Ενώ είναι αλήθεια ότι η καφεΐνη μπορεί να δράσει σαν ένα ήπιο διουρητικό, που σημαίνει ότι μπορεί να σας οδηγήσει συχνά στην τουαλέτα, το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να δημιουργήσει μια καθαρή απώλεια υγρών. Με άλλα λόγια, ας πούμε ότι πίνετε ένα μεγάλο καφέ: Η ποσότητα του νερού σε αυτό το ποτό είναι αρκετή για να αντισταθμίσει οτιδήποτε μπορεί να χάσετε από την ούρηση μετά.

Επιπλέον, άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά καφέ μπορούν να προσαρμοστούν με αυτή τη συνήθεια. Έτσι, με τον καιρό, η καφεΐνη λειτουργεί λιγότερο ως διουρητικό.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.