Αρχική Food Stories Meet the Greeks - Ταξίδι Ο ξυλόφουρνος του Βελώνη στη Νάξο

Ο ξυλόφουρνος του Βελώνη στη Νάξο

0
Ο ξυλόφουρνος του Βελώνη στη Νάξο

Όλο και λιγοστεύουν οι ξυλόφουρνοι στα Κυκλαδονήσια. Ο φούρνος του Βελώνη στη Χώρα της Νάξου είναι ένας από τους λίγους που αντιστέκεται σθεναρά.

Όλο και λιγοστεύουν οι ξυλόφουρνοι στα Κυκλαδονήσια. Χάνεται το νόστιμο καρβέλι. Χάνονται κι οι φουρνάρηδες, άνθρωποι ενός άλλου φυράματος. Οι καθημερινές συναναστροφές τούς είχαν κάνει πιο ανθρώπινους και πιο σοφούς.

ΠΗΓΗ: www.greekgastronomyguide.gr | Κείμενο, φωτογραφίες: Γιώργος Πίττας

Ο φούρνος του Βελώνη στη Χώρα της Νάξου είναι ένας από τους λίγους που αντιστέκεται σθεναρά και χαρίζει καθημερινά τη χαρά στους ντόπιους και τους περαστικούς αφού μοσχοβολά τη γειτονιά! «Το μαγαζί που δούλευε σαν φούρνος από το 1922, το αγόρασε ο πατέρας μου το 1950 έναντι 15.000 δραχμών. Τότε δούλευε με φρύγανα, όπως όλοι οι παλιοί, που η φωτιά έμπαινε μέσα στο φούρνο για να πυρώνουν οι πέτρες. Το 1955 τον μετέτρεψε να δουλεύει με ξύλα. Η δουλειά του φούρναρη είναι δύσκολη, κάνει τη νύχτα μέρα, και μην κοιτάς τώρα το καλοκαίρι που δουλεύουν τα εστιατόρια με τους τουρίστες, το χειμώνα δύσκολα τα φέρνουμε βόλτα», μας αφηγείται ο κυρ-Νίκος Βελώνης.

Ο χώρος απλός, απέριττος, με δυό φωτεινά παράθυρα στην ανατολή, και έναν τεράστιο πάγκο ξύλινο που γεμίζει ψωμιά, καρβέλια και κουλούρες. Κόσμος μπαινοβγαίνει από το πρωί μέχρι το βράδυ, άλλοι από ανάγκη, κι άλλοι – οι περαστικοί – οδηγημένοι από τις μυρωδιές που ξετρελαίνουν όποιον περνά εκεί γύρω. Αν βρεθείτε στο νησί αξίζει να τον επισκεφτείτε. Διαβάστε και δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Info
Τι; Παραδοσιακός Ξυλόφουρνος
Πού; Χώρα, Νάξος | Τ. 22850 22265

 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.