Αρχική Διατροφή Doctor Food Νηστεία και χορτοφαγία: Η υγιεινή εκδοχή της Σαρακοστής

Νηστεία και χορτοφαγία: Η υγιεινή εκδοχή της Σαρακοστής

0
Νηστεία και χορτοφαγία: Η υγιεινή εκδοχή της Σαρακοστής

Διανύοντας το διάστημα της Σαρακοστής, παρατηρούμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να απέχουν από την κατανάλωση κρέατος και γενικότερα ζωικών προϊόντων. Η νηστεία δίνει τα βασικά χαρακτηριστικά της καθημερινής διατροφής.

Διανύοντας το διάστημα της Σαρακοστής, παρατηρούμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να απέχουν από την κατανάλωση κρέατος και γενικότερα ζωικών προϊόντων. Η νηστεία δίνει τα βασικά χαρακτηριστικά της καθημερινής διατροφής.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr • του Χρύσου Π. Γιάννης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο στόχος για ορισμένους είναι θρησκευτικός και για αρκετούς, η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου διατροφής και η απομάκρυνση από τρόφιμα που θεωρεί ότι επιβαρύνουν την υγεία του. Συγκεκριμένα, ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου αλλά και καρδιαγγειακών νόσων.

Η «μόδα» της χορτοφαγίας έχει εμφανισθεί εντονότερα την τελευταία δεκαετία.

Ανέκαθεν ήταν γνωστό ότι σε περιόδους νηστείας, ήταν απαιτούμενη η κατανάλωση οσπρίων για την επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών. Παλαιότερα, συνδυάζονταν με το ρύζι με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των πρωτεϊνών και την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού. Οι κλασικοί χορτοφάγοι προχωρούσαν ένα ακόμα βήμα, «καλλιεργώντας» φύτρα σε φωτεινά σημεία του σπιτιού, έχοντας ακόμα μία φυτική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη. Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν καθημερινά το ταχίνι, μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο και ασβέστιο, θρεπτικά συστατικά που περιορίζεται η πρόσληψη τους κατά την περίοδο της νηστείας και ο κίνδυνος για ελλιπή κάλυψη των ημερήσιων αναγκών αυξάνεται.
Έκτοτε, τα εργαλεία για όσους στοχεύουν στον περιορισμό ή στον αποκλεισμό της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων έχουν αυξηθεί, καθιστώντας την προσπάθεια περισσότερο εύκολη αλλά και ασφαλή. Σήμερα, αρκετά φυτικά τρόφιμα έχουν εμπλουτισθεί και μπορούν να χρησιμοποιούνται στο καθημερινό διαιτολόγιο. Επιλογές πολύσπορων ψωμιών, αλλά και δημητριακά πρωινού με βρώμη εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη είναι μερικά από τα τρόφιμα που συστήνεται να καταναλώνονται από όσους αποκλείουν τα ζωικά προϊόντα από την διατροφή τους.

Ανεξάρτητα τον λόγο που επιλέγετε για να αποκλείσετε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα υγιεινό διαιτολόγιο χαρακτηρίζεται από την ποικιλία και το μέτρο στην κατανάλωση τροφίμων. Οι ακραίες διατροφικές θέσεις και απόψεις μπορεί να γίνουν επικίνδυνες, εάν υιοθετούνται από άτομα με αυξημένες ανάγκες, όπως είναι τα παιδιά, οι έφηβοι, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες. Το περιορισμένο διάστημα της νηστείας, που μπορεί να κυμαίνεται από 7 έως 40 ημέρες, δεν είναι αρκετό για να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις. Σε κάθε όμως περίπτωση απαιτείται η συνειδητή διατροφή. Θα πρέπει να αξιολογούνται και να προλαμβάνονται πιθανές ελλείψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οργανικές δυσλειτουργίες.

Οι σημερινοί χορτοφάγοι που ενημερώνονται και οργανώνουν σωστά την καθημερινή διατροφή τους, δεν αντιμετωπίζουν καμία έλλειψη, ενώ παράλληλα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να απολαμβάνουν ένα καλύτερο επίπεδο υγείας. Αντίθετα, άτομα που νηστεύουν το σύνολο των ζωικών προϊόντων για όλο το διάστημα της σαρακοστής, καταναλώνοντας μόνο πατάτες τηγανιτές, ψωμί, ρύζι και μακαρόνια, μπορεί να κινδυνεύουν από διάφορες ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Η διατροφική οδηγία για τα συγκεκριμένα άτομα, περιλαμβάνει την τακτική επιλογή οσπρίων (κατά προτίμηση σε συνδυασμό με ρύζι), την κατανάλωση θαλασσινών 1 έως 2 φορές εβδομαδιαίως, την καθημερινή επιλογή ταχινιού, εμπλουτισμένων δημητριακών βρώμης με πρωτεΐνη, ανάλατων αμυγδάλων και όταν φθάνει η ώρα του γλυκού… φυσικά την επιλογή του χαλβά.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!