Αρχική Διατροφή Doctor Food Μύρτιλλο: ένας μικρός διατροφικός θησαυρός!

Μύρτιλλο: ένας μικρός διατροφικός θησαυρός!

0
Μύρτιλλο: ένας μικρός διατροφικός θησαυρός!

Το μύρτιλλο αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα των Αμερικάνων με χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση, πικάντικο άρωμα και μοναδικό μπλε-μωβ χρώμα.

Το μύρτιλλο αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα των Αμερικάνων με χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση, πικάντικο άρωμα και μοναδικό μπλε-μωβ χρώμα.

Της Αικατερίνης Καραφωτιά – Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc, SRD

Είναι ιδιαίτερα πλούσιo σε φυτικές ίνες, στις βιταμίνες Α, C, Ε και β καροτένιο, τα ιχνοστοιχεία κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο, ενώ παράλληλα περιέχει ίχνη κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου. Αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά του μύρτιλλου δεν αποτελούν παρά μόνη την “κορυφή του παγόβουνου”, μιας και ολοένα και περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν πως σε σχέση με άλλα φρούτα και λαχανικά αποτελεί ίσως την πιο πλούσια πηγή των ευεργετικών για την υγεία μας αντιοξειδωτικών συστατικών. Αν και στην Ελλάδα είναι δύσκολο να βρεθούν φρέσκα, συσκευασμένα και αποξηραμένα απαντώνται σε πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Μήπως να αρχίζαμε να το εντάσσουμε στη διατροφή μας;

Σε γενικές γραμμές τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται ως παραπροϊόντα των μεταβολικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στο σώμα, προστατεύοντάς το κατ’ αυτόν τον τρόπο από τις βλαπτικές τους επιδράσεις. Η υπέρμετρη παραγωγή ελεύθερων ριζών έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαφόρων τύπων καρκίνου, αλλά και ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας.

Πιο συγκεκριμένα:
Οι ανθοκυανίνες, που προσδίδουν στα μύρτιλλα το χαρακτηριστικό τους χρώμα, βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καρκίνου. Επιπλέον, φαίνεται πως διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι της Escherichia Coli.

Το χλωρογενικό οξύ ασκεί ευεργετικές επιδράσεις στο μεταβολισμό της γλυκόζης, αφού σύμφωνα με μελέτες επιβραδύνει την απορρόφησή της μετά από ένα γεύμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
Οι κατεχίνες, που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες και στο πράσινο τσάι, φαίνεται πως συμβάλλουν στην καθυστέρηση της αθηροσκλήρωσης περιορίζοντας το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας. Επιπλέον, πιο πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες αποκαλύπτουν μειώνουν το σχηματικό και τον πολλαπλασιασμό διαφόρων τύπων καρκινικών κυττάρων.
Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται επίσης και στη φλούδα των σταφυλιών, επιδεικνύει αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Επίσης, έχει φανεί πως βοηθά στη μείωση των επιπέδων της “κακής” LDL χοληστερόλης και της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων προστατεύοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την υγεία της καρδιάς.

Ακόμη το σκέφτεστε; Προμηθευτείτε φρέσκα ή αποξηραμένα μύρτιλλα, προσθέστε τα στο πρωινό σας (στο γάλα ή το γιαούρτι) ή καταναλώστε τα ως ενδιάμεσο σνακ και απολαύστε στο έπακρο όλα τα ευεργετήματα που έχουν να σας προσφέρουν!

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.