Αρχική Ιστορίες Αράζω Σπίτι «Μουσικός Περίδρομος»: πενιές και μπουκιές από τον Νίκο Φωτιάδη

«Μουσικός Περίδρομος»: πενιές και μπουκιές από τον Νίκο Φωτιάδη

0
«Μουσικός Περίδρομος»: πενιές και μπουκιές από τον Νίκο Φωτιάδη

Και γνήσια ταξιμάκια θα ακούσεις και λιχουδιές της λαϊκής κουζίνας και των ρεμπετοκαφενέδων θα θυμηθείς και όλα αυτά θα τα συνδέσεις με το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο μιας εποχής που χαρακτήρισε την ελληνική κουλτούρα.

Έχω δυο λαβράκια φίνα
που ’ρθαν τώρα απ’ τη Ραφήνα
πάρε το ’να να το βράσεις
μια ψαρόσουπα να φτιάξεις…

Με αφετηρία επιλεγμένα «μαγειρικά» ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια, ο αρχιμάγειρας Νίκος Φωτιάδης,συγκεντρώνει στον «Μουσικό περίδρομο» εύγευστες ελληνικές συνταγές που αντλούν την έμπνευσή τους από τη μουσική μας παράδοση.

Ζυμώνει χάσικο ψωμί παρέα με την άσπρη φραντζολίτσα του Μάρκου Βαμβακάρη· στήνει τσουκάλι για κακκαβιά συντροφιά με τον Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Χαράλαμπο Βασιλειάδη· φτιάχνει με σπανάκι το αρνάκι που στέλνει ο χασάπης για να γλυκάνει τη ζωντοχήρα Ελένη του Γιοβάν Τσαούς· σβήνει μερακλίδικα με κρασί τον κεφάτο κόκορα του Βασίλη Τσιτσάνη· ετοιμάζει σιροπιαστές τουλούμπες στον ρυθμό της «Τομπουρλίκας» του Παναγιώτη Τούντα.

Ο «Μουσικός περίδρομος»  δεν είναι απλό βιβλίο μαγειρικής. Οι πρώτες εκτελέσεις των τραγουδιών που παρουσιάζονται, οι στίχοι τους αλλά και η συγκυρία που τα γέννησε, έχουν καταγραφεί με κάθε δυνατή φροντίδα και διανθίζονται με πλούσιο εικονογραφικό υλικό, ενώ η μουσική πλευρά του βιβλίου παρουσιάζεται όχι μόνο πρωτότυπη αλλά και… ενισχυμένη: Το βιβλίο συνοδεύεται από CD με επιλεγμένα τραγούδια σε σύγχρονες επανεκτελέσεις από τους Γιάννη Κότσιρα, Μπάμπη Τσέρτο, Νάντια Καραγιάννη, Πάνο Ρεντίφη, Γιώτα Λιαποπούλου, τα σχήματα «Ρεμπετιέν» και «Ρομβία» κ.ά., ώστε να μεταφέρει πλήρως στον αναγνώστη την ατμόσφαιρα που το εμπνέει. Ηχογραφούνται, μάλιστα, για πρώτη φορά, ειδικά για την παρούσα έκδοση, τα τραγούδια «Αχ φασουλάδα», σε στίχους των εξόριστων του Άη-Στράτη, και «Ελ Ντάμπα», σε στίχους των εξόριστων του στρατοπέδου της Ελ Ντάμπα.

Η ιδέα αυτού του βιβλίου, σύμφωνα με τον ίδιο το συγγραφέα, γεννήθηκε στην Αστραπιαία. Παρέα με φίλους θυμήθηκαν κάποια μέρα πόσα ρεμπέτικα τραγούδια μιλούν για φαγητό, κι ο νους του πέταξε πίσω στην Καβάλα, όπου μεγάλωσε, κι όπου στα γλέντια μας πάντα έπαιζε το “Παστουρμά”, το “Δημητρούλα μου” κ.ά. «Εκείνη τη στιγμή λοιπόν σκέφτηκα ότι αυτό πρέπει να γίνει βιβλίο. Όσο περνούσε ο καιρός, στριφογύριζε στο μυαλό μου η επιθυμία το βιβλίο να ανακαλεί τα γλέντια της εποχής εκείνης των παιδικών μου χρόνων και έτσι αποφάσισα να το συνοδεύσω και με CD», δήλωνε σε συνέντευξή του στον Π. Σκορδά για την εφημερίδα Εμπρός της Μυτιλήνης. Ενώ στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το γιατί το παλιό λαϊκό τραγούδι έχει τόσες αναφορές στα τρόφιμα, απαντούσε: «Ο λαός μας, ειδικά εκείνη την εποχή, περνούσε πολύ δύσκολα: Μικρασιατική καταστροφή, προσφυγιά, φτώχεια, κατατρεγμοί, ανεργία, πόλεμοι, εμφύλιος, εξορία. Είναι αντιληπτό από όλους ότι η τροφή και η εύρεσή της δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Στις παραγκουπόλεις που δημιουργήθηκαν αναπτύχθηκε όμως το ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο μίλαγε για τι άλλο; Για την καθημερινότητά τους, για τον έρωτα και τις δυσκολίες του, αλλά και το φαγητό, που εκείνη την εποχή δεν υπήρχε στη συνείδηση των ανθρώπων ως εμπόρευμα, αλλά ως αγαθό. Το εκτιμούσαν ως το βασικότερο αγαθό μετά το νερό που τους έδινε ζωή. Ήταν λογικό λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι να του δώσουν μεγάλη αξία και να το εντάξουν στους στίχους των τραγουδιών τους. Σήμερα δεν βγαίνουν συχνά τέτοια τραγούδια, γιατί δεν υπάρχουν οι συνθήκες του τότε, αλλά ποτέ δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει…».

Info

Τι; Μουσικός περίδρομος-Ένα ταξίδι στις γεύσεις του ρεμπέτικου και της παράδοσης
Ποιος; Φωτιάδης Νίκος
Εκδόσεις; Τόπος
Σελίδες; 156
ISBN; 978-960-499-169-3
Τιμή; 20,90€
Τιμή online; 19,00€ στο toposbooks.gr

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com