Αρχική Ιστορίες Αράζω Σπίτι Μικρή κουζίνα; 5 λάθη που μπορείτε να αποφύγετε

Μικρή κουζίνα; 5 λάθη που μπορείτε να αποφύγετε

0
Μικρή κουζίνα; 5 λάθη που μπορείτε να αποφύγετε

Η κουζίνα είναι από τους σημαντικότερους χώρους του σπιτιού. Εκτός από το μαγείρεμα είναι και χώρος συνάθροισης -στα μικρότερα σπίτια είναι και χώρος εργασίας και μελέτης.

Αν η κουζίνα σας είναι μικρούλα, οργανώσετε την με τρόπο που να μπορεί να σας φιλοξενήσει χωρίς να σας κουράζει και χωρίς να σας δυσκολεύει στις καθημερινές δραστηριότητες. Και αποφύγετε τα συνηθισμένα λάθη που θα την κάνουν να φαίνεται ακόμη πιο μικρή. Σύμφωνα με τον δημοφιλή αρχιτέκτονα και διακοσμητη Σπύρο Σούλη αυτά είναι τα βασικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε.

Μη αφήνετε τη μικρή κουζίνα κακοφωτισμένη. Το φως θα κάνει την κουζίνα να δείχνει μεγαλύτερη και φιλικότερη στο μαγείρεμα, στο να τσιμπήσετε κάτι εκεί ή ακόμη και στο να μελετήσετε ή να εργαστείτε. Αν δεν είναι προικισμένη με φυσικό φως του ήλιου, βάλτε εσείς δυνατό κεντρικό φωτισμό και φωτιστικά πάγκου ή κάποια φωτάκια led. Αν τρυπώνει από κάπου ήλιος, μην τον κόψετε μη σκούρα και βαριά …κουρτινοειδή πάσης φύσεως. 

Ξεφορτωθείτε κανένα ντουλάπι. Οι μικρές κουζίνες μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα κλειστοφοβικές όταν υπάρχουν παντού τριγύρω ντουλάπια στο ύψος του κεφαλιού. Σκεφτείτε να αντικαταστήστε μερικά ντουλάπια με ράφια που θα τα διακοσμήσετε με ωραίες πρακτικές γυάλες, και χρησιμοποιήστε βάσεις για κούπες, μαγνητικές βάσεις στήριξης μαχαιριών και θήκες για τα μπαχαρικά για να ανοίξει ο χώρος,  να ελαφρύνει στο μάτι και να μειώσετε το οπτικό ύψος. Προσπαθήστε όμως να μην το παρακάνετε και να βρείτε τη σωστή ισορροπία. Η υπερβολική έκθεση σκευών και αντικειμένων μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση του χώρου. Βρείτε την ιδανική αναλογία.

Αποφύγετε την …έκθεση μικροσυσκευών. Το να αφήσετε μερικές από τις συσκευές τhς κουζίνας σας εκτεθειμένες, σίγουρα θα δημιουργήσει ένα ωραίο στυλ. Μια μηχανή espresso, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει μια ωραία διακοσμητική πινελιά στην κουζίνα σας. Ασφαλώς δεν μπορείτε να αποθηκεύσετε στα ντουλάπια συσκευές όπως ο φούρνος μικροκυμάτων. Ωστόσο, η τοστιέρα σας ή το multi δεν έχουν λόγο να είναι σε εμφανή σημεία. Περιορίστε, λοιπόν, τις συσκευές που έχετε εκτός αποθηκευτικού χώρου σε αυτές που χρησιμοποιείτε καθημερινά και σε αυτές που ομορφαίνουν την κουζίνα σας και φυλάξτε τις υπόλοιπες σε μη ορατό μέρος.

Μην την καταδικάζετε στην αχρωμία, αλλά μην το παρακάνετε κιόλας. Σε όλους τους μικρούς χώρους, άρα και στην κουζίνα σας, σημαντικό ρόλο παίζει η γκάμα των χρωμάτων που χρησιμοποιείτε ή… που δεν χρησιμοποιείτε! Είναι σημαντικό να διαλέξετε σε ποια χρώματα θα κινείται η κουζίνα, διότι τα πολλά διαφορετικά χρώματα θα κατακερματίσουν το χώρο και θα δημιουργούν ένα μάλλον αγχωτικό …πανζουρλισμό. Διαλέξτε ένα βασικό χρώμα για τα ντουλάπια ή τους τοίχους (τις μεγάλες επιφάνειες) και διατηρήστε το. Μην φοβάστε να πειραματιστείτε με τα χρώματα, αλλά να θυμάστε πως είναι καλό να περιοριστείτε σε ένα.

Μην αδιαφορείτε για τους τοίχους. Εκμεταλλευτείτε τους! Αν η κουζίνα σας είναι μικρή και πρέπει να εκμεταλλευτείτε όλους τους χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των τοίχων. Προμηθευτείτε κρεμάστρες τοίχων ή άγκιστρα, καθώς είναι κατάλληλα για να κρεμάσετε μικρά σκεύη και παράλληλα να αφήσετε τον χώρο να αναπνέει. Τα εξαρτήματα οργάνωσης τοίχου μπορούν να σας λύσουν τα χέρια και να αποτελέσουν μια έξυπνη και λειτουργική λύση για να κάνετε τους τοίχους σας χρηστικούς και να διατηρήσετε την κουζίνα σας απόλυτα οργανωμένη.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.