Αρχική Διατροφή Doctor Food Μια ουσία που κάνει τα τρόφιμα… χορταστικά επινόησαν επιστήμονες

Μια ουσία που κάνει τα τρόφιμα… χορταστικά επινόησαν επιστήμονες

0
Μια ουσία που κάνει τα τρόφιμα… χορταστικά επινόησαν επιστήμονες

Μία χημική ουσία που προστίθεται στο φαγητό και προκαλεί αίσθημα κορεσμού της πείνας δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες.

Μία χημική ουσία που προστίθεται στο φαγητό και προκαλεί αίσθημα κορεσμού της πείνας δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Gut», η ουσία αξιοποιεί τις ιδιότητες του προπιονικού, το οποίο παράγεται όταν οι φυτικές ίνες διασπώνται στο παχύ έντερο.

Η παραγωγή του διεγείρει την παραγωγή ορισμένων ορμονών που ελέγχουν την πείνα και οι ερευνητές από το ImperialCollege του Λονδίνου (ICL) και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης σκέφτηκαν ότι αν αυξήσουν τα επίπεδά του, θα επέρχεται πιο γρήγορα ο κορεσμός της.

Το δύσκολο στην όλη έρευνα ήταν να βρεθεί ένας τρόπος να διοχετεύεται το τεχνητό προπιονικό στο παχύ έντερο, διότι όταν το πρόσθεσαν σκέτο στα τρόφιμα, ο οργανισμός το διέσπασε πολύ νωρίς στην πορεία του στον πεπτικό σωλήνα.

Τελικά, οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να το ενώνουν με έναν υδατάνθρακα που εκ φύσεως υπάρχει στα φυτά και λέγεται ινουλίνη. Όταν ενωθεί το προπιονικό με την ινουλίνη, φθάνει με ασφάλεια στο παχύ έντερο, όπου απελευθερώνεται από τον υδατάνθρακα και ασκεί την επίδρασή του.

Οι ερευνητές δοκίμασαν κατ’ αρχήν το συνδυασμένο προπιονικό (λέγεται IPE) σε μελέτη με 20 εθελοντές, οι οποίοι πήραν είτε σκέτη ινουλίνη είτε το IPE, και στη συνέχεια πήγαν για φαγητό.

Όσοι είχαν λάβει το IPE κατανάλωσαν κατά μέσον όρο 14% λιγότερη τροφή, γράφουν οι ερευνητές.

Στην επόμενη δοκιμή τους, οι ερευνητές επιστράτευσαν 49 υπέρβαρους εθελοντές, στους οποίους έδωσαν (τυχαία) σκόνη ινουλίνης ή σκόνη IPE, ζητώντας τους να πασπαλίζουν καθημερινά με 10 γρ. από αυτήν (περίπου μία κουταλιά της σούπας) το φαγητό τους.

Έπειτα από 24 εβδομάδες, έξι από τους 24 εθελοντές που είχαν πάρει την ινουλίνη είχαν παρουσιάσει αύξηση κατά περισσότερο από 3% στο αρχικό σωματικό βάρος τους. Στην ομάδα του IPE όμως είχε παχύνει μόνο ένας από τους 25 εθελοντές.

«Ξέρουμε ότι οι ενήλικες παίρνουν 0,3 έως 0,8 κιλά κατά μέσον όρο τον χρόνο και συνεπώς υπάρχει αληθινή ανάγκη να βρεθούν τρόποι που θα εμποδίζουν αυτή την αύξηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκάρι Φροστ, καθηγητής Διατροφής και Διαιτητικής στο ICL.

«Μόρια όπως το προπιονικό διεγείρουν την παραγωγή των ορμονών του εντέρου που ελέγχουν την όρεξη, αλλά θα πρέπει κανείς να καταναλώσει τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών για να πετύχει ικανοποιητική αντίδραση με φυσικό τρόπο.

»Γι’ αυτό και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να το προσθέσουμε στο φαγητό».

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.