Αρχική Βοηθήματα ΕγκυκλοPedia Μέλι Ελάτης Βανίλια Μαινάλου -το μόνο ελληνικό ΠΟΠ

Μέλι Ελάτης Βανίλια Μαινάλου -το μόνο ελληνικό ΠΟΠ

0
Μέλι Ελάτης Βανίλια Μαινάλου -το μόνο ελληνικό ΠΟΠ

Παρά τον πλούτο και την ποικιλία των ελληνικών μελιών, το μόνο εγχώριο μέλι που έχει καταφέρει να αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) είναι αυτό που παράγεται στις ελατοσκέπαστες βουνοκορφές της Αρκαδίας.

Παρά τον πλούτο και την ποικιλία των ελληνικών μελιών, το μόνο εγχώριο μέλι που έχει καταφέρει να αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) είναι αυτό που παράγεται στις ελατοσκέπαστες βουνοκορφές της Αρκαδίας

Η Ελλάδα με το ιδιαίτερο κλίμα της και την ποικιλία των εδαφών της βγάζει πολλά ωραία μέλια: θυμαρίσιο, πευκόμελο, καστανόμελο, ελατόμελο, μέλι εσπεριδοειδών και μέλι ερείκης είναι να τα πιο βασικά, ανάλογα την περιοχή. Παρά τον πλούτο και την ποικιλία των ελληνικών μελιών, το μόνο εγχώριο μέλι που έχει καταφέρει να αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) είναι αυτό που παράγεται στις ελατοσκέπαστες βουνοκορφές της Αρκαδίας, στις περιοχές γύρω απ’ τη Βυτίνα και την Αλωνίσταινα: Το  Μέλι Ελάτης Μαινάλου-Βανίλια. Δεν είναι μέλι ανθών, αλλά προέρχεται από το μελίτωμα (τη ρητίνη) που συναντάται στο μαύρο έλατο σ’ αυτά τα μέρη. Το χρώμα του είναι υπόλευκο με κεχριμπαρένιες ανταύγειες κι η γεύση του πολύ απαλή, βανιλάτη και βουτυρένια. Έχει χαμηλότερη υγρασία, λιγότερα σάκχαρα και υψηλότερο pΗ από τα άλλα μέλια, γι’ αυτό και δε ζαχαρώνει. Η παραγωγή του είναι δύσκολη και πολύ περιορισμένη, ένα μεγάλο μέρος της φεύγει σε εξαγωγές και οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, ανηζητώντας πάντα στις ετικέτες τις σχετικές πιστοποιήσεις, ώστε να είναι σίγουροι ότι προμηθεύονται γνήσιο μέλι Μέλι Ελάτης Βανίλια Μαινάλου.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.