Αρχική Διατροφή Doctor Food Με μανιτάρια στο πρωινό «σπας» δυσκολότερα τη δίαιτα

Με μανιτάρια στο πρωινό «σπας» δυσκολότερα τη δίαιτα

0
Με μανιτάρια στο πρωινό «σπας» δυσκολότερα τη δίαιτα

DOCTOR FOOD | Αμερικανική έρευνα καταδεικνύει ότι νιώθεις μεγαλύτερη πληρότητα απ’ ό,τι αν έτρωγες κρέας.

DOCTOR FOOD | Αμερικανική έρευνα καταδεικνύει ότι νιώθεις μεγαλύτερη πληρότητα απ’ ό,τι αν έτρωγες κρέας.

Ξεκινώντας την ημέρα μας με μανιτάρια φαίνεται πως βοηθάμε τον εαυτό μας να διατηρήσει το σωστό βάρος ή να χάσει κιλά, αν αυτός είναι ο στόχος, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Κι αυτό γιατί, καθώς φαίνεται, τα μανιταράκια προστατεύουν από το …βάσανο της πείνας και μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι και πλήρεις για πολύ περισσότερη ώρα συγκριτικά με το κρέας. Αυτό σημαίνει μειωμένο κίνδυνο να το ρίξουμε στα παχυντικά σνακ ή «σπάσουμε» τη δίαιτά μας κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ότι η πρωτεΐνη σε γενικές γραμμές το πρωί μας κρατάει πιο χορτάτους από τους υδατάνθρακες (ειδικά δε τους λευκούς, τα σάκχαρα κ.λπ.) το γνωρίζαμε και από προηγούμενες έρευνες. Ωστόσο συνήθως αναφερόμασταν στην πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης (άπαχη γαλοπούλα, γιαούρτι, τυριά κ.λπ.). Η έρευνα συνέκρινε το βαθμό κορεσμού μεταξύ ζωικών πρωτεϊνών (κρέατος) και φυτικών (μανιταριών) με αντιστοιχισμένες ποσότητες. Και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, τα μανιτάρια δημιουργούν μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης που διεξήχθη σε διάστημα 10 ημερών έγινε σύγκριση μεταξύ λευκών μανιταριών 226 γρ. και κρέατος 28 γρ. Οι συμμετέχοντες (17 γυναίκες και 15 άνδρες) κατανάλωναν 2 μερίδες μανιταριών ή 2 μερίδες άπαχου βοδινού για όλο το δεκαήμερο. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια σημαντική διαφορά στις βαθμολογίες κορεσμού μεταξύ του μανιταριού και του κρέατος. Όσοι είχαν φάει μανιτάρια για πρωινό σημαντικά λιγότερη αίσθηση πείνας και μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας, από εκείνους που έτρωγαν το κρέας.

Μια εκ των επικεφαλής συγγραφέων της μελέτης (που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite στο τεύχος Οκτωβρίου του 2018), η Joanne Slavin, είχε πει σχετικά: «Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει όφελος στη δημιουργία αισθήματος πληρότητας αν αντικατασταθούν κάποιες ποσότητες κρέατος από μανιτάρια. Τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους και την αίσθηση κορεσμού, συμβάλλοντας έτσι στη συνολική ευεξία. Τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα και τα οφέλη τους είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κόσμου και του καταναλωτικού κοινού, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουν τις αρετές που μπορεί να έχουν οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης -όπως τα μανιτάρια». 

Τα μανιτάρια σε αριθμούς: 5 λευκά, μεσαίου μεγέθους μανιτάρια περιέχουν 20 θερμίδες, 0γρ. λίπος, 3γρ. πρωτεΐνης και σχεδόν καθόλου νάτριο.

Τα μανιτάρια είναι από τα λίγα τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ που περιέχουν φυσική βιταμίνη D. Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες τα μανιτάρια παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιδιαβητικές δράσεις.

ΠΗΓΕΣ: sciencedirect.com | dailymail.co.uk | health.spectator.co.uk

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com