Καυτή σούπα

0
Καυτή σούπα

Εκδότης: Ελληνικά Γράμματα
Σελίδες:
261
Τιμή:
13€

Ήταν ένα απ’ τα βράδια του καύσωνα που η ζέστη δε μ’ άφηνε να κοιμηθώ, όταν πήρα να διαβάσω την «Καυτή σούπα». Μου είχε φανεί τόσο ταιριαστό ένα ανάγνωσμα του οποίου ο τίτλος άχνιζε όπως και τα τσιμέντα της πόλης. Άνοιξα τις μπαλκονόπορτες και στρώθηκα στη μελέτη, με μια Πίνα Κολάντα να μου δροσίζει το λαιμό.

Όταν έφτασα στην τελευταία σελίδα, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι για δύο ώρες είχα σχεδόν ξεχάσει και την αϋπνία αλλά και τη ζέστη. Δε διάβασα ούτε μυθιστόρημα, ούτε διηγήματα. Ένιωσα ότι καταδύθηκα στο προσωπικό σημειωματάριο ενός περιπλανώμενου μουσικού. Ένα κρυφό τετράδιο, διάσπαρτο με σκίτσα (του Γιώργου Τσεριώνη) που συνδέονται με τις αφηγήσεις, τις σκέψεις και τις στιχουργικές συνθέσεις απ’ την αθηναϊκή (και όχι μόνο) ζωή του.

Για μια νύχτα ταξίδεψα σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Περιπλανήθηκα μαζί με τον συγγραφέα σε παιδικά χρόνια θαμμένα σε γειτονιές της Καλλιθέας, στα άγουρα φιλιά της εφηβείας, σε έρωτες αμαρτωλούς, σε πάθη μυστικά. Παρακολούθησα κινηματογραφικά καρέ ζωής που ανακαλούν στοιχεία από τις ζωές όλων μας -όπως για παράδειγμα τις κλασικές οικογενειακές συγκεντρώσεις με θείους και θείες να πρωταγωνιστούν σε τραγελαφικά επεισόδια που τα θυμόμαστε και γελάμε.

Ο Μητσοτάκης ροκάρει, γράφοντας αυτή τη φορά κείμενα κι όχι μουσική. Το αποτέλεσμα είναι ένα μπιτάτο, φρέσκο βιβλίο, απ’ αυτά που οι νέοι γουστάρουν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους. Ο ίδιος εμφανίζεται άλλοτε αυτοβιογραφικός με παραληρηματικό λόγο αλλά ταυτόχρονα οξυδερκής, κι άλλοτε τρυφερός σχολιάζοντας με μαύρο χιούμορ πρόσωπα και καταστάσεις που λίγο πολύ όλοι έχουμε συναντήσει. Σε πολλά κείμενα ο συγγραφέας συνομιλεί με τον εαυτό του, και εκεί είναι που δεν χαρίζει κάστανα. Δεν υπάρχει άλλωστε χειρότερος εχθρός απ’ τον εαυτό μας, πόσο μάλιστα όταν μιλάμε για καλλιτέχνες.

Μπορεί ο τίτλος «Καυτή σούπα» να φέρει μια αύρα από χειμωνιάτικα γεύματα, με κουτάλια να μετεωρίζονται πάνω από αχνιστά πιάτα αλλά το πρώτο βιβλίο του Δημήτρη Μητσοτάκη είναι ακριβώς το αντίθετο! Δε χρειάζεται φύσημα, διαβάζεται απνευστί σε μια βραδιά, και, προπάντων, είναι δροσερό όπως μια Πίνα Κολάντα.

Για τον συγγραφέα:
Ο Δημήτρης Μητσοτάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1967. Τελειώνοντας το 1ο Λύκειο Καλλιθέας, άρχισε να εργάζεται ως μουσικός. Δημιούργησε το συγκρότημα «Ενδελέχεια», μέλος του οποίου είναι μέχρι σήμερα. Έχει γράψει τραγούδια (στίχους και μουσική) τόσο για αυτό το γκρουπ όσο και για άλλους καλλιτέχνες. Από το 1994 διδάσκει μουσική σε ομάδες του ΚΕ.ΘΕ.Α και διευθύνει το μουσικό εργαστήρι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας.

Η «Καυτή σούπα» είναι το πρώτο του βιβλίο.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com