Αρχική Food Stories Meet the Greeks - Ταξίδι Καπνίζοντας χέλια στην Άρτα

Καπνίζοντας χέλια στην Άρτα

0
Καπνίζοντας χέλια στην Άρτα

Περίφημο Καπνιστό Χέλι Γείτονα!

Η πόλη της Άρτας έχει ζουμερά πορτοκάλια από τον κάμπο, φρέσκα ψάρια από τον Αμβρακικό, δυνατά τυριά από τα τζουμερκοαναθρεμμένα αιγοπρόβατά της… Και ένα από τα πιο εκλεκτά ελληνικά προϊόντα τοπικής γαστρονομίας, καλά κρυμμένο ανάμεσα στα βαλτοτόπια που οδηγούν προς την Κορωνησία: το περίφημο Καπνιστό Χέλι Γείτονα!

Δεν είχα πάει ποτέ στη ζωή μου στην Κορωνησία. Είναι ένα μέρος μαγευτικό ενωμένο με την Άρτα με μια λωρίδα γης. Οδηγείς έχοντας δεξιά και αριστερά βαλτοτόπια, καλαμιές και αλμυρίκια και τους αργυροπελεκάνους που ξεσηκώνονται από το αυτοκίνητο και πετάνε μια εδώ και μια εκεί μέχρι να βρουν την ησυχία τους. Η πόλη απομονωμένη, ήρεμη, ήσυχη, μαγική. Με μια γρήγορη βόλτα μπορείς να τη γυρίσεις σχεδόν ολόκληρη και να φτάσεις μέχρι την Κούλια, το κάστρο στην κορυφή του οικισμού.

Στο δρόμο για την Κορωνησία, λοιπόν, στην περιοχή που λέγεται Ψαθοτόπι βρίσκονται και οι υδατοκαλλιέργειες του κύριου Βαγγέλη Γείτονα. Η ιστορία του ξεκινάει το 1985 όταν στην ίδια περιοχή ίδρυσε ένα μικρό ιχθυοτροφείο. Στη συνέχεια αποφάσισε να κάνει στροφή στις υδατοκαλλιέργειες και την εκτροφή χελιού. Πέρασαν πολλά χρόνια και πολλά ταξίδια στο εξωτερικό μέχρι να συγκεντρωθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία, να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης και φυσικά να φτιαχτεί το πανέμορφο καπνιστήριο. Σχέδιο ενός μερακλή Σκοτσέζου μηχανικού που κατάφερε να συνδυάσει τις σύγχρονες γερμανικές τεχνικές με τις παραδοσιακές σκοτσέζικες μεθόδους καπνίσματος.

Στους δρόμους των χελιών
Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή! Tα χέλια του γένους anguilla-anguilla γεννούν τα αυγά τους στο βυθό της θάλασσας των Σαργασσών. Ξεκινούν τη ζωή τους ως πλαγκτονικές προνύμφες που ονομάζονται «λεπτοκέφαλοι» και στη συνέχεια, παρασυρμένες από τα θαλάσσια ρεύματα, φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης και της Αφρικής όπου σταδιακά μεγαλώνουν και μεταμορφώνονται σε γυαλόχελα. Η αλίευσή τους γίνεται από ειδικά σκάφη και διαρκεί από το Νοέμβριο μέχρι και τα τέλη Μαΐου.

Tα χέλια, αφού ταξιδέψουν αεροπορικώς μέσα σε ειδικές συσκευασίες, φθάνουν στο Ψαθοτόπι και τοποθετούνται σε μικρές στεγασμένες δεξαμενές, όπου αρχίζει το πρώτο στάδιο εκτροφής. Μεγαλώνουν σε περιβάλλον σταθερής θερμοκρασίας με ποιοτικό και πλούσιο σε οξυγόνο νερό και σύντομα περνάνε στο δεύτερο στάδιο ανάπτυξηςεκτροφής, σε μεγαλύτερες δεξαμενές. Όταν περάσουν οι πρώτοι μήνες και τα χέλια ζυγίζουν περισσότερο από 40 γραμμάρια, αλιεύονται και μεταφέρονται σε υπαίθριες δεξαμενές, όπου αναπτύσσονται σε αργούς ρυθμούς λόγω των μεταβαλλόμενων κλιματολογικών συνθηκών.

Μόλις το χέλι φτάσει στο επιθυμητό βάρος, καθαρίζεται από τα εντόσθιά του, αλατίζεται απαλά και στη συνέχεια καπνίζεται, με ξύλα και ροκανίδια ελιάς και πορτοκαλιάς, στους 90-95 βαθμούς για περίπου μιάμιση ώρα. Στη συνέχεια καπνίζεται σε πιο χαμηλή θερμοκρασία με φυσικό καπνό για να ολοκληρωθεί το απόλυτο γευστικό αποτέλεσμα. Τέλος, στη μεταποίηση αφαιρείται με προσοχή το δέρμα και κόβονται τα φιλέτα όπου και συσκευάζονται σε κενό αέρος για να ταξιδέψουν στα τραπέζια όλου του κόσμου. Η μονάδα του κύριου Βαγγέλη Γείτονα σήμερα παράγει 170-220 τόνους το χρόνο που εξάγονται ζωντανά, κατεψυγμένα και καπνιστά σε Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία και Ρωσία. Άλλωστε το χέλι είχε πάντοτε περίοπτη θέση σε όλες τις ευρωπαϊκές και ασιατικές κουζίνες. Στην Ιταλία είναι ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο πιάτο, στη Γερμανία και την Ολλανδία το λατρεύουν και το τιμάνε όλο το χρόνο, ενώ στην Ιαπωνία αποτελεί συχνά πυκνά πρώτη ύλη για sushi!

Συγκλονιστικός μεζές
Στο ζητούμενο τώρα! Ξεχάστε ό,τι έχετε δοκιμάσει σε κακομαγειρεμένο χέλι! Από προσωπική εμπειρία οι περισσότεροι έχουν αντιπαθήσει το χέλι λόγω του αρπαγμένου και λιπαρού «πράγματος» που έχει τύχει να δοκιμάσουν σε ταβέρνες στο νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων. Εδώ όμως μιλάμε για έναν απίστευτο, συγκλονιστικό μεζέ, με μια ελαφριά, ντελικάτη καπνιστή γεύση, σφιχτή σάρκα και πλούσιο άρωμα. Αφήστε που είναι και γεμάτο ωφέλιμα ωμέγα 3 λιπαρά! Δοκιμάστε το σκέτο με ουζάκι, κάντε το σάντουιτς με φρυγανισμένο πολύσπορο ψωμί και λίγο βουτυράκι, προσθέστε το στη σαλάτα ή στη σάλτσα των ζυμαρικών, σοτάρετέ το και σβήστε το με τσίπουρο, κάντε το ακόμα και sushi αν θέλετε! Μια απίστευτη λιχουδιά που δεν γίνεται να μη λατρέψετε!

Info
Στις ιχθυοκαλλιέργειες της εταιρείας εκτρέφονται επίσης ψάρια τιλάπια με λευκή σάρκα και διακριτική γεύση, καθώς και οι γνωστοί μας κέφαλοι. Επίσης για λογαριασμό της εταιρείας αλιεύονται καλαμάρια και γάμπαρη, η γνωστή γαριδούλα του Αμβρακικού, που συσκευάζονται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του κύριου Γείτονα. Τα προϊόντα της εταιρείας θα τα βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία ελληνικής διατροφής και επιλεγμένα μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα. Βαγγέλης Γείτονας & ΣΙΑ Ε.Ε. Ψαθοτόπι Άρτας Τηλ. 26810 26640 www.eelgeitonas.com

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com