Αρχική Food Stories Meet the Greeks - Ταξίδι Ιστορίες του καφενείου: η κασόπιτα της κυρά Αλεξάντρας

Ιστορίες του καφενείου: η κασόπιτα της κυρά Αλεξάντρας

0
Ιστορίες του καφενείου: η κασόπιτα της κυρά Αλεξάντρας

Ό,τι πιο αυθεντικό υπάρχει εκεί στα Ζαγοροχώρια είναι η κασόπιτα της κυρά Αλεξάντρας στην Αρίστη.

Ό,τι πιο αυθεντικό υπάρχει εκεί στα Ζαγοροχώρια είναι η κασόπιτα της κυρά Αλεξάντρας στην Αρίστη.

Σταυροδρόμι στα Δυτικά Ζαγόρια είναι η Αρίστη. Από δω περνά κανείς για ν’ ανέβει στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, διασχίζοντας τον Βοϊδομάτη και σκαρφαλώνοντας τον ελικοειδή δρόμο με τις φουρκέτες (τα «καγκέλια»), ή για να επισκεφτεί το χωριό Βίκος, απ’ όπου θ’ απολαύσει τη θέα του ομώνυμου φαραγγιού –το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο– και τα περήφανα απέναντι βουνά. Αν το καλοκαίρι και τα Σαββατοκύριακα όλου του χρόνου τούς επισκέπτες υποδέχονται αρκετοί ξενώνες και δυο-τρία καφενεία, τις καθημερινές του χειμώνα το χωριό είναι ερημικό. Δεν θα δεις ψυχή, και η μόνη καμινάδα που καπνίζει στο χωριό είναι του καφενείου της κυρ’-Αλεξάντρας. «Έρχομαι εδώ από το πρωί και φεύγω το βράδυ, δεν με νοιάζει η ώρα, αρκεί ο τελευταίος πελάτης να με συντροφεύσει μέχρι το σπίτι μου, δυο βήματα πιο πάνω».

Η κυρ’-Αλεξάντρα είναι διάσημη για την κασόπιτά της. Πολλές φορές της τηλεφωνούν να τους ετοιμάσει ένα ταψάκι, για να το πάρουν και να φύγουν. Μα και στον καφενέ σερβίρει κομμάτια πίτας, είτε από χορτόπιτα (με τσουκνίδες, λάπαθα, πράσα και χόρτα εποχής) είτε από φακόπιτα, που είναι οι σπεσιαλιτέ της. Ακόμα κι αν την αιφνιδιάσεις –όπως έκαμα εγώ– και δεν έχει ετοιμάσει τίποτα, αυτή σου απαντά: «Πιες τον καφέ σου, ή πετάξου μια βόλτα μέχρι την πλατεία κι εγώ σε μισή ώρα θα σου ’χω το ταψάκι έτοιμο».

Τα υλικά της πίτας, απλά: νερό, αλεύρι, αυγά, βούτυρο και ντόπιο τυρί. Αλλά η τέχνη της απαράμιλλη. Η λεπτή, ξεροψημένη κασόπιτα με το χειροποίητο φύλλο, μπουκιά και συγχώριο! Η κυρ’-Αλεξάντρα λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν παντοπωλείο, «για τα ψιλοπράγματα, άμα τους σωθεί κάτι ξαφνικά, γιατί για τα ψώνια τους πάνε στο Καλπάκι, που έχει σουπερμάρκετ». Οι φίλοι της έρχονται για το καφεδάκι τους γύρω από τη μασίνα (μεγάλη ξυλόσομπα), που καίει χειμώνα-καλοκαίρι, για το καθημερινό κουβεντολόι, αλλά και για να προμηθευτούν μέρα παρά μέρα τα ψωμιά από το φούρνο του Καλπακίου ή για να παραλάβουν την αλληλογραφία και τους λογαριασμούς…

ΠΗΓΗ H ιστορία της κυρ’ – Αλεξάντρας και της κασόπιτάς της είναι μία απ’ τις πολλές, θαυμαστές ιστορίες που κρύβουν τα «Καφενεία της Ελλάδας» του Γιώργου Πίττα. Όσοι κι όσες αγαπάτε τα καφενεία γι’ αυτό που ήταν και γι’ αυτό που είναι και για τον πολυεπίπεδο ρόλο τους στον ελληνικό πολιτισμό, αναζητήστε τη β’ έκδοση του βιβλίου που κυκλοφόρησε πριν τις γιορτές. Θα το απολαύσετε.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com