Αρχική Ιστορίες Food Stories Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη χειρότερη σοδειά σταφυλιών από το 1945

Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη χειρότερη σοδειά σταφυλιών από το 1945

0
Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη χειρότερη σοδειά σταφυλιών από το 1945

PLANET FOOD | Η παραγωγή κρασιού θα μειωθεί κατά 18% σε σχέση με το 2016 λόγω των ανοιξιάτικων πάγων που κατέστρεψαν τα κλήματα. Με φωτιές σε βαρέλια πετρελαίου προσπαθούσαν οι παραγωγοί στο Μπορντό να αντιμετωπίσουν την ανοιξιάτικη παγωνιά.

Η παραγωγή κρασιού θα μειωθεί κατά 18% σε σχέση με το 2016 λόγω των ανοιξιάτικων πάγων που κατέστρεψαν τα κλήματα. Με φωτιές σε βαρέλια πετρελαίου προσπαθούσαν οι παραγωγοί στο Μπορντό να αντιμετωπίσουν την ανοιξιάτικη παγωνιά.

Εκτενές ρεπορτάζ του Guardian τονίζει πως σύμφωνα με τους ειδικούς, η Γαλλία αναμένει την χειρότερη σοδειά σταφυλιών από το 1945 μετά τον ασυνήθιστα ήπιο, καιρικά, Μάρτιο και τον παγωμένο Απρίλιο, παρά το γεγονός πως το ζεστό καλοκαίρι υπόσχεται να φέρει εξαιρετικής ποιότητας οίνο.
Όπως αναφέρει ο Jérôme Despey, επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλευτικού συμβουλίου για τον οίνο, «οι συγκομιδές παντού θα είναι λιγότερες,  πολύ λιγότερες». Αυτή τη χρονιά οι συγκομιδές θα είναι οι χαμηλότερες κι από το 1945, ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξη τύπου. Μάλιστα, ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης της χώρας ανέφερε πως το αποτέλεσμα αναμένεται να φτάσει τα 3.720 λίτρα, δηλαδή 18% λιγότερα από ότι το 2016 και 17% κάτω από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών. Σημειώνεται πως το 2016 η σοδειά ήταν μία από τις «φτωχότερες» εδώ και 30 χρόνια.

Ωστόσο, ο Despey συνέχισε λέγοντας πως τα νούμερα του υπουργείου είναι βασισμένα σε εκτιμήσεις που σημειώθηκαν στην αρχή του Αυγούστου, πριν από την έναρξη των συγκομιδών, που έχουν τώρα αρχίσει στα νοτιοανατολικά-δύο εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο.  Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει: «Η πτώση αυτής της χρονιάς από άποψη παραγωγής οφείλεται κυρίως στη έντονη παγωνιά της άνοιξης που επηρέασε, σε διαφορετικό βαθμό, όλες τις περιοχές που καλλιεργούν κρασί σε μία στιγμή που είναι πολύ ευαίσθητη για τα αμπέλια».

Το βαρύ κρύο χτύπησε δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα του Απριλίου, καταστρέφοντας τα ευαίσθητα βλαστάρια και μπουμπούκια που είχαν αναδειχθεί πρόωρα λόγω των ήπιων θερμοκρασιών τον Μάρτιο. Για να αντιμετωπίσουν την παγωνιά, οι παραγωγοί κρασιού στο Μπορντό έβαλαν φωτιές σε βαρέλια πετρελαίου, μετά τα τοποθέτησαν προσεκτικά μεταξύ των σειρών των αμπελιών. Τεράστιοι ανεμιστήρες επίσης χρησιμοποιήθηκαν στη μάχη με το κρύο, βγάζοντας νοτισμένο αέρα που κατέληγε στα φυτά.

Μερικές απώλειες επίσης αναμένονται στην περιοχή της Βουργουνδίας, όπου τα αμπέλια έχουν κατ΄επανάληψη χτυπηθεί από χαλάζι τα τελευταία χρόνια.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!