Αρχική Ιστορίες Food Stories Φρούτα και λαχανικά «ποτισμένα» φυτοφάρμακα -δείτε ποια βγήκαν «καθαρότερα»

Φρούτα και λαχανικά «ποτισμένα» φυτοφάρμακα -δείτε ποια βγήκαν «καθαρότερα»

0
Φρούτα και λαχανικά «ποτισμένα» φυτοφάρμακα -δείτε ποια βγήκαν «καθαρότερα»

Ποια είναι τα φρούτα και λαχανικά που σύμφωνα με τα στοιχεία του EWG (Environmental Working Groupα) των ΗΠΑ έχουν βρεθεί τα περισσότερα φυτοφάρμακα και ποια απ’ αυτά βρέθηκαν «καθαρότερα»;

Τα φυτοφάρμακα είναι το No 1 πρόβλημα για όλους μας αυτή τη στιγμή. Δεν είναι τυχαίο ότι τα 3/4 των δειγμάτων που εξετάζονται από την παγκόσμια παραγωγή περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. 

Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι τα χημικά, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και τις βόρειες χώρες τις Ευρώπης, επέμεναν να παραμένουν μέσα στα φρούτα ακόμα και μετά από πολύ καλό πλύσιμο και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και μετά το ξεφλούδισμα! Η στροφή των ανθρώπων σε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί κανείς να είναι 100% σίγουρος, δεδομένου ότι σε χωράφια που έχουν ποτιστεί με τόνους χημικά, δύσκολα κανείς μπορεί να παράγει “καθαρά” τρόφιμα. Σίγουρα, ωστόσο, είναι καλύτερης ποιότητας. Οι εταιρίες ελέγχων κάνουν ό,τι μπορούν και ο κόσμος ζητά καλύτερα τρόφιμα, ωστόσο, οι δυνατότητες της γης σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση, κάνουν το έργο των παραγωγών εξαιρετικά δύσκολο.

Ας δούμε, όμως, τα τρόφιμα που σύμφωνα με τα στοιχεία του EWG των ΗΠΑ έχουν βρεθεί τα περισσότερα φυτοφάρμακα:

Πάνω από το 98% των δειγμάτων φράουλας, ροδάκινου, νεκταρινιών και μήλων, βρέθηκαν θετικά σε τουλάχιστον ένα κατάλοιπο φυτοφάρμακου.

Η μέση πατάτα έχει περισσότερα φυτοφάρμακα σύμφωνα με το βάρος της σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα που εξετάστηκαν.

Ένα μέσο δείγμα πιπεριάς και σταφυλιού, βρέθηκε να έχει 15 χημικά. ‘

Ενα μέσο δείγμα φράουλας έχει 17 διαφορετικά χημικά.

Από τη λίστα των 48 λαχανικών και φρούτων που παρουσιάζονται απ’ τα πιο επιβαρυμένα προς τα λιγότερο επιβαρθμένα, μεταξύ των 10 πρώτων θέσεων βρίσκεται ακόμη η ντομάτα, το σπανάκι κι η κόκκινη πιπεριά.

Από την άλλη υπάρχουν και αυτά στα οποία δε βρέθηκαν τόσα πολλά φυτοφάρμακα και θεωρούνται πιο καθαρά:

Αβοκάντο, καλαμπόκι, ανανάς, λάχανο, κατεψυγμένος αρακάς, κρεμμύδια, σπαράγγια, μάνγκο, παπάγια, ακτινίδιο, μελιτζάνα, πεπόνι ποικιλία Honeydew, γκρέιπφρουτ, πεπόνι ποικιλία Cantaloupe, κουνουπίδι βρίσκονται πολύ χαμηλά στη λίστα.

Το αβοκάντο ήταν το πιο καθαρό με μόνο 1% της ποσότητας να βρίσκεται θετικό σε παρασιτοκτόνα.

Το 89% του ανανάνα, το 81% της παπάγιας, το 78% του μάνγκο, το 73% του ακτινιδίου δεν είχαν καθόλου χημικά.

Κανένα από την καθαρή λίστα φρούτων και λαχανικών δεν βρέθηκε θετικό σε περισσότερα από 4 υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Μόνο το 5,5% της καθαρής λίστα βρέθηκε θετικό σε περισσότερα από 2 χημικά.

Αυτό που τελικά επισημαίνει το EWG είναι ότι είναι καλύτερο να καταναλώνεται προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας ενώ παράλληλα να προτιμάτε να ψήνετε ή να βράζετε κάποια τρόφιμα, αφού σε ψηλές θερμοκρασίες ακόμα και τα χημικά εξασθενούν.
Αντί για ωμό σπανάκι, καταναλώστε σπανακόρυζο ή σπανακόπιτα, κάντε τις ντομάτες γεμιστά και τα φρούτα γλυκά του κουταλιού.

ΠΗΓΗ: topontiki.gr μέσω iTrofi

Save

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.