Αρχική Ιστορίες Food Stories «Παρίσι 2024» – Λιγότερο κρέας στο μενού των σεφ

«Παρίσι 2024» – Λιγότερο κρέας στο μενού των σεφ

0
«Παρίσι 2024» – Λιγότερο κρέας στο μενού των σεφ
Εικόνα: Pexels

Πράσινη αλλαγή στις επαγγελματικές κουζίνες με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στα μενού του Ολυμπιακού Χωριού

Την παγκόσμια τάση που επιτάσσει μείωση της υπερκατανάλωσης κρέατος για το καλό του πλανήτη, αλλά και της ανθρώπινης υγείας, φαίνεται πως υιοθετούν όλο και περισσότεροι επαγγελματίες της εστίασης. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται εξάλλου και το μενού που διαμορφώνεται από τους έμπειρους σεφ στο Παρίσι εν’ όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν το ερχόμενο καλοκαίρι στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από 500 προτάσεις, ωστόσο, ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί, είναι να καταναλωθεί λιγότερο κρέας, πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια και η γαλλική κυβέρνηση.

Αντίο φραγκόκοτες, καλωσήρθες κινόα

Αυτό για τη δουλειά των κορυφαίων μαγείρων που λειτουργούν ως πρεσβευτές της κουζίνας της χώρας τους είναι μεγάλη πρόκληση. «Είναι βέβαιο ότι όταν σκεφτόμαστε τη γαλλική κουζίνα, το μυαλό μας πάει περισσότερο στο μοσχαρίσιο κρέας ή σε μία πιπεράτη μπριζόλα, παρά στο ριζότο από κινόα», λέει γελώντας η Αμαντίν Σενιό, εκ των τριών σεφ που θα προωθήσουν τη γαλλική γαστρονομία στους 15.000 αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό.

Και ο Αλεξάντρ Ματσιά θα προτιμούσε ένα πιάτο με φραγκόκοτες και καραβίδες, αλλά τελικά θα χρησιμοποιήσει μόνο λίγο ψαράκι για να συνοδεύσει τα πιάτα του με λαχανικά και όσπρια, ενώ ο Ακράμ Μπεναλάλ έχει επιλέξει λαχανικά με μούσλι από κινόα.

Στόχος η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα

«Είναι φανταστικό από την άποψη του πρασίνου», υποστηρίζει ο Λοράν Παστέρ, διευθυντής έργου του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού Χωριού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επισημαίνοντας ότι στόχος των αρμοδίων είναι να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα στα μενού με τοπικά προϊόντα και λιγότερη ζωική πρωτεΐνη.

Πράσινες φακές από το Ile-de-France με skyr (είδος γιαουρτιού) με κόλιανδρο και καλαμποκέλαιο, είναι η συνταγή-«υπογραφή» της εταιρείας που έχει αναλάβει την διατροφή των αθλητών στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη. «Το 33% των προτάσεων είναι σε φυτικές πρωτεΐνες. Υπάρχει μια πραγματική αλλαγή», εκτιμά ο Παστέρ, που θεωρεί πάντως ότι κάθε αθλητής θα βρει «αυτό που θέλει» ανάμεσα στις περισσότερες από 500 συνταγές που θα σερβίρονται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κι αυτό, επειδή μια δίαιτα βασισμένη σε φυτικές πρωτεΐνες και όσπρια, που είναι καλή για τον πλανήτη, δεν είναι κατάλληλη για όλους τους αθλητές, όπως επισημαίνει η Ολυμπιονίκης και διατροφολόγος, Ελέν Ντεφράνς, μέλος της επιτροπής αθλητών για το «Παρίσι 2024»: «Αν η φυτική διατροφή είναι μεγάλη τάση και αυτές οι αντιοξειδωτικές τροφές προστατεύουν τον οργανισμό, δεν είναι κάτι που μπορούμε να επιβάλουμε σε όλους. Μερικοί άνθρωποι θα βρουν αμινοξέα στις φυτικές πρωτεΐνες, αλλά δεν προσαρμόζονται όλοι οι οργανισμοί. Όσο για τα όσπρια, είναι αρκετά πολύπλοκα τρόφιμα στην πέψη».

Περισσότερα για το θέμα πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.