Αρχική Food Stories Looking Back Ιστορία, γαστρονομία, πολιτισμός – Η Παλιά Αγορά της Ερμούπολης αναβιώνει στη Σύρο

Ιστορία, γαστρονομία, πολιτισμός – Η Παλιά Αγορά της Ερμούπολης αναβιώνει στη Σύρο

0
Ιστορία, γαστρονομία, πολιτισμός – Η Παλιά Αγορά της Ερμούπολης αναβιώνει στη Σύρο
Τμήμα από την αφίσα της διοργάνωσης

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, η Hermoupolis Heritage και οι φίλοι γαστρονομίας της Σύρου ζωντανεύουν «τα μανάβικα» της οδού Χίου. Αν θες να ακούσεις διηγήσεις από τα τελευταία εν ζωή παραγιουδάκια της αγοράς, προλαβαίνεις!

Η Hermoupolis Heritage συναντά τους φίλους γαστρονομίας της Σύρου, και μαζί συνδιοργανώνουν την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, στο φάσμα της αναβίωσης τοπόσημων του νησιού, χαρακτηριστικά σημεία καίριας ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Πυρήνας και ορμητήριό τους, η πολυδιάστατη τοπική γαστρονομία, που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τις δεκάδες επιρροές που δέχτηκε κυρίως στη διάρκεια του περασμένου αιώνα η Σύρος.

Μανάβικο Ρούσσου Ευαγγέλου
Πηγή εικόνων: ©Τόνια Ε. Ρούσσου και Αρχείο οικογένειας Δημητρίου Χάλαρη

Πρώτη δράση, «τα μανάβικα»

Το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης – Hermoupolis Heritage και μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με τη γαστρονομία, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την κοινωνία του νησιού, που συντονίζεται και εργάζεται για τον κοινό σκοπό εθελοντικά, έτσι ώστε να αναβιώσουν παρέα, αυτό που μέχρι και σήμερα θεωρούν «στομάχι της πόλης». Η πρώτη από αυτές τις δράσεις έχει σημείο αναφοράς «τα μανάβικα», όπως έλεγαν οι παλιοί την αγορά της Ερμούπολης, τον δρόμο, δηλαδή, που ενώνει το λιμάνι με την κεντρική πλατεία Μιαούλη.

Πηγή εικόνων: ©Τόνια Ε. Ρούσσου και Αρχείο οικογένειας Δημητρίου Χάλαρη

Σε μια προσπάθεια αναπαράστασης της καθημερινής ζωής και της λειτουργίας της και μεταφέροντας την εμπειρία μέσα στους χώρους του Μουσείου Κλωστοϋφαντουργίας, οι συμμετέχοντες θα μπουν στη χρονοκάψουλα και θα «περπατήσουν» τα μανάβικα στην περίοδο της άνθησής τους. Μέσα σε αυτό το πολύβουο μελίσσι, θα ακουστούν διηγήσεις από τα τελευταία εν ζωή παραγιουδάκια της αγοράς, για τους ψωνιστές και τις υπηρέτριες των αστικών σπιτιών, για τους εισπράκτορες που μάζευαν τα βερεσέδια, για τον γραφιά της αγοράς, και θα ζωντανέψουν ξανά επαγγέλματα που σήμερα έχουν εκλείψει, όπως ο ορνιθοπώλης-αυγουλάς, ο κοκορετσάς, ο νερουλάς με τις βαρέλες και τα ζύγια. Παράλληλα, η εμπειρία της αγοράς θα περιλαμβάνει τους μεζέδες και τα ποτά που συνήθιζαν να σερβίρουν οι επαγγελματίες, στα πλαίσια της λειτουργίας της.

Χασάπικο Ι. Δαλεζίου
Πηγή εικόνων: ©Τόνια Ε. Ρούσσου και Αρχείο οικογένειας Δημητρίου Χάλαρη

Φως στα τοπόσημα που έχτισαν τη νέα κοινωνία της Σύρου

«Σε συνέχεια αυτής της πρώτης ενέργειας, το όραμά μας είναι να ακολουθήσει σειρά αντίστοιχων βιωματικών δράσεων ιστορικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού χαρακτήρα, που στόχο έχουν την ανάδειξη του πολυπολιτισμικού ψηφιδωτού της Σύρου, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της ιστορίας του νησιού. Μέσα από τις μνήμες των παλιών, την αρχειακή έρευνα και την καταγραφή, επιχειρούμε να ρίξουμε φως στα πιο σημαντικά τοπόσημα που έχτισαν τη νέα κοινωνία της Σύρου» αναφέρει το δελτίο Τύπου της πολλά υποσχόμενης εκδήλωσης καταλήγοντας: «Σκοπός αυτών των δράσεων είναι να αφυπνίσει την πόλη και να θυμίσει στη Σύρο την πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική της ταυτότητα, θεμελιώδεις παράγοντες που συνδέονται μεταξύ τους για να ορίσουν το παρόν και το μέλλον. Να υπογραμμίσει τη σημαντικότητά τους και την επιτακτική ανάγκη της αναζωογόνησης των γαστρονομικών σημείων αναφοράς μας».

Η αφίσα της δράσης

Info: «Παλιά Αγορά της Ερμούπολης», Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης – Hermoupolis Heritage. Κυριακή 21 Απριλίου από τις 13:00, με εισιτήριο που προπωλείται στο ticketservices.gr

Δείτε επίσης

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!