Αρχική Διατροφή Doctor Food Φαγητό στα γρήγορα και …υγιεινά! Γίνεται;

Φαγητό στα γρήγορα και …υγιεινά! Γίνεται;

0
Φαγητό στα γρήγορα και …υγιεινά! Γίνεται;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας οδηγεί πολύ συχνά στην κατανάλωση γευμάτων εκτός σπιτιού. Η έλλειψη χρόνου, σαν αποτέλεσμα των αυξημένων κοινωνικών ή επαγγελματικών υποχρεώσεων, μας ωθεί στην κατανάλωση έτοιμου και πρόχειρου φαγητού, μιας και αυτό είναι πιο εύκολο, γρήγορο, αλλά και γευστικό.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας οδηγεί πολύ συχνά στην κατανάλωση γευμάτων εκτός σπιτιού. Η έλλειψη χρόνου, σαν αποτέλεσμα των αυξημένων κοινωνικών ή επαγγελματικών υποχρεώσεων, μας ωθεί στην κατανάλωση έτοιμου και πρόχειρου φαγητού, μιας και αυτό είναι πιο εύκολο, γρήγορο, αλλά και γευστικό.

Της Αικατερίνης Καραφωτιά – Διαιτολόγος Διατροφολόγος BSc, SRD

Ωστόσο, μετά από κάποια χρόνια, η συνήθεια αυτή συνδέεται ισχυρά με την αύξηση του σωματικού βάρους, την παχυσαρκία, αλλά και την εμφάνιση διάφορων άλλων νόσων (καρδιαγγειακά, μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδης διαβήτης κ.α.) που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Αν και είναι ξεκάθαρο πως το έτοιμο φαγητό είναι πλουσιότερο σε θερμίδες και λίπος από το αντίστοιχο σπιτικό, δεν είναι σωστό να υποστηρίξουμε πως δεν μπορούμε να κάνουμε υγιεινές επιλογές ακόμη και όταν τρώμε έξω. Τα τελευταία χρόνια, που η επίπτωση της παχυσαρκίας και των διάφορων χρόνιων νόσων έχει αυξηθεί σημαντικά και δεδομένου του υψηλού ποσοστού των ατόμων που τρώνε εκτός σπιτιού, τόσο στα fast-food, όσο και στο σουβλατζίδικο –αγαπημένους μας προορισμούς- μας δίνονται πολλές επιλογές που μπορούν να θεωρηθούν υγιεινές και οι οποίες καλό θα είναι να προτιμώνται!

Fast – food: Καλό θα ήταν να αποφεύγετε την κατανάλωση γευμάτων από fast – food γιατί είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες μιας και τα περισσότερα από αυτά είναι τηγανιτά. Μια μερίδα club – sandwich έχει 1000 θερμίδες, ενώ ένα κλασικό διπλό burger 590. Τα nuggets κοτόπουλου, που από πολλούς θεωρούνται μια πιο υγιεινή επιλογή, δίνουν 290 θερμίδες, ενώ όταν συνοδεύονται από τηγανιτές πατάτες, το θερμιδικό τους φορτίο υπερδιπλασιάζεται. Το θετικό είναι ότι και σε αυτά τα εστιατόρια υπάρχουν πλέον υγιεινές επιλογές, με τις σαλάτες και τα φρέσκα σάντουιτς να αποτελούν πολύ καλές λύσεις. Έτσι, αντί να παραγγείλετε δύο burgers και μία μερίδα πατάτες, μπορείτε να αισθανθείτε τον ίδιο κορεσμό παραγγέλνοντας μία σαλάτα και ένα burger ή ένα σάντουιτς ή μία μακαρονάδα. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε την ποσότητα λιπαρών (κορεσμένων και trans λιπαρών) και θα προσλάβετε μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών με λιγότερες θερμίδες.

Σουβλατζίδικo: Από το πιο αγαπημένα φαγητά, ίσως όλων των Ελλήνων, είναι το παραδοσιακό σουβλάκι με πίτα. Πρόκειται, και σε αυτήν την περίπτωση, για ένα γεύμα πλούσιο σε θερμίδες και κορεσμένο λίπος, με αποτέλεσμα η συχνή του κατανάλωση να είναι μακροπρόθεσμα επιβαρυντική για την υγεία. Ωστόσο, αυτή η τόσο προσφιλής συνήθεια των Ελλήνων, μπορεί να μετατραπεί σε υγιεινή επιλογή. Αντί για την κλασική πίτα με γύρο, μπορείτε να επιλέξετε αλάδωτη πίτα με σουβλάκι κοτόπουλο (κατά προτίμηση) ή χοιρινό φιλέτο, στην οποία δεν θα έχει προστεθεί κάποια σως, αλλά φρέσκα λαχανικά. Μια άριστη επιλογή για ένα πιο χορταστικό γεύμα θα μπορούσε να αποτελέσει μια σαλάτα εποχής. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να γλιτώσετε τουλάχιστον 500 θερμίδες, ενώ παράλληλα κερδίζετε ένα πιο πλήρες και ισορροπημένο γεύμα, πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (φιλέτο κοτόπουλο και χοιρινό), με βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες (σαλάτα).

Φαίνεται, λοιπόν, πως πλέον παντού και πάντα μας δίνονται εναλλακτικές επιλογές, προκειμένου να μπορούμε -ακόμη και έξω από το σπίτι μας- να τρώμε σωστά και ισορροπημένα. Οι επιλογές αυτές συμπεριλαμβάνουν τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων και μπορούν να καλύψουν τις γευστικές προτιμήσεις σχεδόν όλων των ατόμων. Κατά ένα μεγάλο μέρος, λοιπόν, είναι ευθύνη και του ίδιου του ατόμου τι θα επιλέξει τελικά να καταναλώσει, απ’ την στιγμή που του προσφέρονται πολλές λύσεις για μια διατροφή πλήρη και ισορροπημένη.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com