Αρχική Διατροφή Doctor Food ΕΡΕΥΝΑ: Γιατί διαλέγουμε τα πιο παχυντικά τρόφιμα;

ΕΡΕΥΝΑ: Γιατί διαλέγουμε τα πιο παχυντικά τρόφιμα;

0
ΕΡΕΥΝΑ: Γιατί διαλέγουμε τα πιο παχυντικά τρόφιμα;

Γιατί ο εγκέφαλος εκτός των άλλων μετράει και …θερμίδες. Πριν επιλέξει την κατάλληλη τροφή συνυπολογίζει τη θερμιδική περιεκτικότητα και προσπαθεί να μας εξασφαλίσει την πιο πλούσια, φαίνεται να συμπεραίνει νέα καναδική έρευνα.

Γιατί ο εγκέφαλος εκτός των άλλων μετράει και …θερμίδες. Πριν επιλέξει την κατάλληλη τροφή συνυπολογίζει τη θερμιδική περιεκτικότητα και προσπαθεί να μας εξασφαλίσει την πιο πλούσια, φαίνεται να συμπεραίνει νέα καναδική έρευνα.

Τελικά θα πάρουμε πίτσα ή σαλάτα; Η επιλογή, όπως φαίνεται, δεν είναι μόνο θέμα γούστου. Επιστήμονες του Νευρολογικού Ινστιτούτου, του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ μετά από σχετική έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι καθώς η ματιά μας διατρέχει ένα μενού ή τα ράφια ενός σούπερ μάρκετ, το μυαλό μας υπολογίζει τη θερμιδική αξία των προσφερόμενων ειδών τροφής και η τελική του απόφαση κλίνει προς αυτά  με τις πιο πολλές θερμίδες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, βασίζεται στις απεικονίσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας υγιών συμμετεχόντων, οι οποίοι κλήθηκαν να εξετάσουν εικόνες διαφόρων τροφίμων που πέρναγαν από μπροστά τους. Οι συμμετέχοντες, αφού βαθμολόγησαν τις τροφές με βάση ποιες θα ήθελαν να καταναλώσουν, κλήθηκαν να εκτιμήσουν και τη θερμιδική τους αξία. Παραδόξως, ενώ στον προσδιορισμό του αριθμού των θερμίδων αποδείχτηκαν κάθε άλλο παρά ακριβείς, οι τελικές διατροφικές επιλογές τους (αλλά και η προθυμία τους να πληρώσουν ή όχι για ένα πιάτο, μια και η έρευνα συνοδευόταν κι από αντίστοιχο πεδίο) επικεντρώνονταν σταθερά στα τρόφιμα με την υψηλότερη θερμιδική περιεκτικότητα. Χωρίς, δηλαδή να έχουν αντικειμενική γνώση του αριθμού των θερμίδων κάθε τροφίμου, είχαν «σιωπηρή» αίσθηση του πραγματικού θερμιδικού περιεχομένου και επέλεγαν το πλουσιότερο.

«Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά και οι ενήλικες έχουν την τάση να προτιμούν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας», λέει ο Δρ Alain Dagher, νευρολόγος του προαναφερθέντος Νευρολογικού Ινστιτούτου και του Νοσοκομείου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Δεδομένου ότι η ευρεία διαθεσιμότητα και το χαμηλό κόστος των τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας έχει ήδη κατηγορηθεί για την κατανάλωσή τους και την αύξηση της παχυσαρκίας, η νέα μελέτη επιδίωξε να καθορίσει πώς η επίγνωση της θερμιδικής περιεκτικότητας των τροφών επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου μας που σχετίζονται με την επιλογή τροφής. «Βρήκαμε ότι υπάρχει εγκεφαλική δραστηριότητα που εντοπίζει το πραγματικό θερμιδικό περιεχόμενο των τροφίμων» σημειώνει ο Alain Dagher. Σε συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου (σ.σ. για το οποίο ο αγγλικός όρος είναι ventromedial prefrontal cortex) λοιπόν,  φαίνεται ότι αξιολογείται το θερμιδικό περιεχόμενο και με το ίδιο τμήμα συνδέεται και η εντολή για άμεση κατανάλωση.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι όσο ακριβέστερα προσδιορίζουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή των τροφίμων τόσο αυξάνουμε τις πιθανότητες να κερδίσουμε τη μάχη κατά της παχυσαρκίας, που μαστίζει το λεγόμενο δυτικό κόσμο με εξαιρετικά επιβαρυντικές για την υγεία επιπτώσεις.

ΠΗΓΕΣ: Ανατρέξτε στα αγγλικά πρωτότυπα της σελίδας του πανεπιστημίου πατώντας εδώ και της σελίδας της δημοσίευσης της έρευνας πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.