Αρχική Ιστορίες Food Stories Επαγγελματίες εστίασης: Έρχονται «λουκέτα» – 80% η μείωση τζίρου την πρώτη μέρα

Επαγγελματίες εστίασης: Έρχονται «λουκέτα» – 80% η μείωση τζίρου την πρώτη μέρα

0
Επαγγελματίες εστίασης: Έρχονται «λουκέτα» – 80% η μείωση τζίρου την πρώτη μέρα

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ – ΚΑΦΕ | Καμπανάκι από τους φορείς – Δεν έφταναν οι συνέπειες της πανδημίας, ήρθε και η βροχή

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ – ΚΑΦΕ | Καμπανάκι από τους φορείς – Δεν έφταναν οι συνέπειες της πανδημίας, ήρθε και η βροχή

Την έντονη ανησυχία του για τις επιχειρήσεις εστίασης εξέφρασε στο CNN Greece, ο πρόεδρος εστιατόρων Αττικής, κ. Γιάννης Δαβερώνης, εκτιμώντας πως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μπαράζ «λουκέτων». Όπως επεσήμανε την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της εστίασης, η μείωση του τζίρου κυμάνθηκε πάνω από το 80%. Για τα πενιχρά έσοδα του πρώτου 24ωρου μετά το lockdown, δεν ευθύνεται μόνο η πανδημία που τροποποιεί τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης αλλά και η αισθητή επιδείνωση του καιρού.

«Επικρατεί ενθουσιασμός που άνοιξαν και πάλι οι επιχειρήσεις εστίασης, ζωντάνεψαν οι δρόμοι και οι πλατείες αλλά στα ταμεία μπήκαν ελάχιστα», δήλωσε o κ. Δεβερώνης, ενώ χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης άτολμα, επισημαίνοντας παράλληλα πως την περίοδο του lockdοwn τα πάγια έξοδα «έτρεχαν», όπως ενοίκια και λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με τον κ. Δαβερώνη, είναι απαραίτητη η χορήγηση κεφαλαίων επανεκκίνησης με τη μορφή κρατικής επιχορήγησης, διότι τόσο η επιστρεπτέα προκαταβολή όσο και το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ αποτελούν δάνεια, τα οποία σε ένα χρόνο, όπως εκτίμησε θα «κοκκινίσουν». Για να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας, θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις, υπενθύμισε, ενώ προέβλεψε πως τον Σεπτέμβριο πολλές επιχειρήσεις θα κατεβάσουν ρολά.

Και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο ίδιο μέσο, χαρακτήρισε δραματικό το αποτέλεσμα την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της εστίασης, με τον κύκλο εργασιών να είναι μειωμένος κατά 95%, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για «λουκέτα». Όπως εκτιμά, μία στις τρεις επιχειρήσεις εστίασης μπορεί να κλείσουν. Το γεγονός ότι τα μέτρα έρχονται ανά εβδομάδα δημιουργεί πρόβλημα, υπογράμμισε επιπλέον, καθώς οι επαγγελματίες δεν γνωρίζουν πώς να κινηθούν.

«Όχι» σε εστιατόρια-ταβέρνες για φέτος λέει 1 στους 2 καταναλωτές

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.