Αρχική Blogs Mamma Mia Επάγγελμα γονιός

Επάγγελμα γονιός

0
Επάγγελμα γονιός

Ζητείται: γυναίκα ή άντρας -έστω και μη πεπειραμένη/ος-, σε αναπαραγωγική ηλικία, για μόνιμη, απαιτητική εργασία, σε χαοτικό περιβάλλον. Μισθός: ανύπαρκτος.

Ζητείται: γυναίκα ή άντρας -έστω και μη πεπειραμένη/ος-, σε αναπαραγωγική ηλικία, για μόνιμη, απαιτητική εργασία, σε χαοτικό περιβάλλον. Μισθός: ανύπαρκτος.

Μπήκα στη «δουλειά» πριν από οκτώ χρόνια – δεν είναι πολλά, φοβάμαι, αλλά είναι αρκετά για να γελάω όποτε διαβάζω κι ακούω (συνηθέστατα σε τραπέζια με άλλα career girls, από νιόπαντρες και όψιμες ΤV stars όταν μιλάνε σε κανάλια και γυαλιστερά έντυπα) το παλιό, χαζό κλισέ: «Ναι, βέβαια, μέσα στα σχέδιά μου είναι να αποκτήσω κάποτε παιδί και να κάνω μια ωραία οικογένεια. Αλλά όχι τώρα, αργότερα, όταν θα είμαι έτοιμη…». «Ξυπνήστε, κουκλίτσες», ουρλιάζω, «το σετ ‘‘παιδί-ωραία οικογένεια’’ δεν είναι κάτι που σχεδιάζεται». (Δηλαδή όχι ακριβώς και σίγουρα όχι όπως π.χ. θα σχεδίαζες ένα cocktail-dress, μια καφετιέρα, μια πολυκατοικία ή ένα αστρόπλοιο.)
Και δεύτερον -επιτρέψτε μου να σας διαφωτίσω- καμία και κανείς, ποτέ, δεν είναι έτοιμος να γίνει γονιός. Τουλάχιστον μέχρι να του συμβεί. Το ακόμα πιο παράξενο, απερίγραπτο, απίθανα οξύμωρο με τη «δουλειά» το καταγράφει ο ψυχίατρος André Berge στο βιβλίο του «To επάγγελμα των γονέων»: «Ενώ ο σύγχρονος άνθρωπος θεωρεί υποχρέωσή του να προετοιμάζεται για όλα τα επαγγέλματα, δεν προετοιμάζεται για τα δύο σπουδαιότερα: του γονιού και του πολιτικού. Ο καθένας αισθάνεται έτοιμος να τα ασκήσει από τη μια στιγμή στην άλλη». Σοφή κουβέντα.

Σκεφτείτε το λίγο: Πραγματικά, σ’ αυτή τη ζωή βρίσκουμε ανθρώπους πρόθυμους να μας εκπαιδεύσουν να κάνουμε οτιδήποτε – απ’ το να καθαρίσουμε μια τουαλέτα, μέχρι να χειρουργήσουμε έναν εγκέφαλο. Και πάλι (παρότι, ουδείς μη απόφοιτος της Ιατρικής δεν θα δοκίμαζε το τρικ με τον εγκέφαλο) κανείς όμως δεν φαντάζεται πως χρειάζεται εκπαίδευση για να μεγαλώσει υγιείς και ευτυχισμένους ανθρώπους.

Λοιπόν, ναι, χρειάζεται γνώση (σ.σ. να μη σας αγχώνω τώρα, αλλά προσφάτως ανακάλυψα πως υπάρχουν και κάτι ωραιότατες σχολές Γονέων, και σχετικά σεμινάρια) γι’ αυτή τη «δουλειά». Και εκπαίδευση και χρόνος που δεν έχεις (αλλά βρίσκεις) και παραχωρήσεις, υποχωρήσεις, θυσίες, χαμένες ευκαιρίες για σεξ, βόλτες και ταξίδια, ανακατανομή προτεραιοτήτων, ενδιαφέρον, κι άλλος, χρόνος, ψυχή, αγάπη, κατανόηση και… και… Και στ’ αλήθεια, υπάρχει κάποιος που να πιστεύει πως σχεδιάζονται όλα αυτά;

Είσαι κατάλληλος για τη «δουλειά»;
Την καλύτερη, μακράν, περιγραφή του τι σημαίνει να είσαι γονιός την «ψάρεψα» στο www.worldstoughestjob.com. Την υπογράφει, η Annette Clifford, αρθρογράφος του Florida Today. Παρατίθεται εδώ, σε –χαλαρή– μετάφραση.

Θέση: Γονιός
Job Description: Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν αντοχή, ευελιξία, καλά αντανακλαστικά στον αιφνιδιασμό, εξαιρετικό ταλέν το επικοινωνίας, οργανωτικές ικανότητες και να είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν πρωί βράδυ, γιορτές, αργίες και Σαββατοκύριακα, ακόμα και σε 24ωρες βάρδιες. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να τους ζητηθεί να αναλάβουν αμισθί μετακινήσεις (σε γιατρούς, νοσοκομεία, σχολεία, φροντιστήρια, θέατρα, σινεμά, malls, κολυμβητήρια, μπαλέτα, camping sites, γήπεδα, πάρτι γενεθλίων, σπίτια κολλητών κ.λπ.), εντός και εκτός έδρας. Υπερωρίες και έξοδα παράστασης δεν καταβάλλονται.

Ευθύνες: Πρέπει να είστε διατεθειμένοι να κρατήσετε αυτή τη δουλειά μέχρι να πεθάνετε. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να γίνετε στόχος ειρωνειών, σαρκαστικών σχολίων, επιθέσεων μίσους – τουλάχιστον κατά περιόδους. (Συχνά πυκνά, θα πρέπει να δαγκώνετε τη γλώσσα σας, για να μη μιλήσετε.) Πρέπει να είστε γεροί σαν μουλάρια, για να τα βγάλετε πέρα με εικοσιτετράωρα αϋπνίας (που θα διακόπτονται από ταΐσματα, αλλαγές πανών, αρρώστιες, κλάματα και εμετούς).

Πρέπει να είστε ικανοί να αντιμετωπίσετε μικροαναποδιές και αναπάντεχες «τεχνικές» προκλήσεις (π.χ. διαμελισμένα στρατιωτάκια και κούκλες, σπασμένα μπαλόνια, κολλημένα φερμουάρ, χαμένα βιβλία και τετράδια, μουτζουρωμένα ρούχα, σκισμένα κεφάλια, ραγισμένες καρδιές κ.λπ.). Πρέπει να μπορείτε να χειρίζεστε τη συναρμολόγηση παιχνιδιών και να γνωρίζετε τα safety standards αυτών και των χρηστών τους. Για το χώρο εργασίας απαιτείται καθημερινή συντήρηση και καθαριότητα. Θα πρέπει να «σκανάρετε» τηλεφωνήματα, να κρατάτε ημερολόγια και να συντονίζετε την παραγωγή πολλών, διαφορετικών σχολικών εργασιών. Πρέπει να μπορείτε να προγραμματίσετε και να οργανώσετε κοινωνικές εκδηλώσεις για πελάτες κάθε ηλικίας, γούστου και συμπεριφοράς. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να είστε απαραίτητοι τη μια στιγμή και ανύπαρκτοι την άλλη. Επίσης πρέπει να αναλάβετε πλήρη ευθύνη για την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Πρόοδος και προαγωγή: Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα για τίποτα από τα δύο. Δουλειά σας είναι να μείνετε στην ίδια θέση για χρόνια, χωρίς να παραπονιέστε, φροντίζοντας για την επανακατάρτισή σας και την αναβάθμιση των προσόντων σας, μέχρις ότου τα άτομα για τα οποία ευθύνεστε θα καταφέρουν να σας ξεπεράσουν.

Προϋπηρεσία: Δεν απαιτείται πρότερη εμπειρία. Αντιθέτως, προσφέρεται εργασιακή κατάρτιση σε μόνιμη, εξαντλητική βάση.

Μισθός: Δεν καταβάλλεται. Μάλιστα, ο εργαζόμενος θα πρέπει να συντηρεί τα άτομα υπ’ ευθύνη του, προσφέροντας συχνά δώρα, αυξήσεις και μπόνους. Και όταν πεθάνει, πρέπει να τους κληροδοτήσει όλη του την περιουσία.

Πλεονεκτήματα: Δεν προβλέπονται ασφάλιση και ένσημα, ούτε σύνταξη, επιστροφή διδάκτρων, επενδυτικές ευκαιρίες και διακοπές με τα έξοδα της εταιρείας. Ωστόσο, η δουλειά προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και δωρεάν αγκαλιές για όλη σας τη ζωή.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com