Αρχική Διατροφή Doctor Food Είχε τα δίκια του ο παππούς που έπινε φασκόμηλο…

Είχε τα δίκια του ο παππούς που έπινε φασκόμηλο…

0
Είχε τα δίκια του ο παππούς που έπινε φασκόμηλο…

DOCTOR FOOD | Πού ωφελεί η κατανάλωση φασκόμηλου τoν ανθρώπινο οργανισμό.

DOCTOR FOOD | Πού ωφελεί η κατανάλωση φασκόμηλου τoν ανθρώπινο οργανισμό.

Το φασκόμηλο το συναντάς σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας κυρίως σε ξηρά και πετρώδη μέρη. Είναι φυτό με έντονο αρωματικό χαρακτήρα, γεγονός που του δίνει σημαντικό ρόλο στην κουζίνα στο καρύκευμα των φαγητών -κυρίως λιπαρών κρεάτων, όπως το χοιρινό, αλλά και σαλτσών ή του ξιδιού.

Παράλληλα, τα φύλλα του φασκόμηλου σε όλες τις περιοχές της Μεσογείου αποξηραίνονται και πίνονται ως αφέψημα, το γνωστό μας «φασκόμηλο», ρόφημα που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για να απαλύνει τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας και στο οποίο δείχνουν γενικότερη προτίμηση αρκετοί μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι.

Το «φασκομηλάκι του παππού», λοιπόν, το δικαιώνουν ως επιλογή (και για παθήσεις που εκδηλώνονται με το πέρασμα του χρόνου) αρκετές επιστημονικές έρευνες, μεταξύ των οποίων:

• δύο (τουλάχιστον) έρευνες Βρετανών επιστημών (η μία σε νεαρότερα άτομα και η άλλη σε άνω των 65), που το συνδέουν με την ενίσχυση και βελτίωση της μνήμης και με δράση κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ

• μία μελέτη που το συνδέει με ισχυρότερες γνωστικές δεξιότητες και καλύτερη ψυχολογική διάθεση

• άλλη μελέτη που καταδεικνύει τις ευεργετικές του αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες -«βάλσαμο» δηλαδή και για την αρθρίτιδα

• κλινικές μελέτες έχουν δείξει επίσης πως το φασκόμηλο μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης

Θα πρέπει να θυμάστε ότι το φασκόμηλο αντενδείκνυται για γυναίκες σε εγκυμοσύνη και για μικρά παιδιά και σύμφωνα με τους διατροφολόγους δεν πρέπει να καταναλώνεται απ’ αυτές τις ομάδες. Επίσης, σε υψηλές ποσότητες δεν κάνει καλό, όπως άλλωστε τα περισσότερα πράγματα.

 

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Google News, την κορυφαία on-line γαστρονομική εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση.