Αρχική Διατροφή Doctor Food Διώξε το φούσκωμα στην κοιλιά με φυτικές ίνες

Διώξε το φούσκωμα στην κοιλιά με φυτικές ίνες

0
Διώξε το φούσκωμα στην κοιλιά με φυτικές ίνες

Το φούσκωμα στην κοιλιά είναι συχνά συνέπεια της εντερικής δυσβίωσης (δηλαδή της διαταραχής της βακτηριακής χλωρίδας), καθώς και της ανικανότητας του εντέρου να εξαλείψει τον αέρα που σχηματίζεται στο εσωτερικό του.

Το φούσκωμα στην κοιλιά είναι συχνά συνέπεια της εντερικής δυσβίωσης (δηλαδή της διαταραχής της βακτηριακής χλωρίδας), καθώς και της ανικανότητας του εντέρου να εξαλείψει τον αέρα που σχηματίζεται στο εσωτερικό του.

ΠΗΓΗ: shape.gr

Μερικές φορές, για να καταφέρεις να έχεις επίπεδη κοιλιά, αρκεί να προωθείς τη διαστολή των εντερικών τοιχωμάτων, καταφεύγοντας σε συμπληρώματα διαλυτών φυτικών ινών (πηκτίνη + γλυκομαννάνες).

Προτείνονται κυρίως όταν το πρήξιμο σχετίζεται με τη δυσκοιλιότητα, αλλά μπορεί να βοηθήσουν και σε περιπτώσεις διάρροιας (στην περίπτωση της κολίτιδας συνοδεύεται και από δυσκοιλιότητα), γιατί συγκρατούν νερό, καθιστώντας τα κόπρανα λιγότερο υγρά.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, για να καταπολεμήσεις το φούσκωμα της κοιλιάς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να μειώσεις στο ελάχιστο τις αδιάλυτες φυτικές ίνες, αποκλείοντας από τη διατροφή σου όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και το μεγαλύτερο ποσοστό λαχανικών.
Το μήλο και το αχλάδι είναι τα μόνα φρούτα που δεν προκαλούν προβλήματα.

Για να έχεις ποικιλία, κάθε τόσο μπορείς να φτιάχνεις έναν ανάμεικτο χυμό: κατά την προετοιμασία του, οι φυτικές ίνες διαλύονται και έτσι δεν είναι τόσο ερεθιστικές. Και στα λαχανικά οι επιλογές είναι περιορισμένες. Μπορείς να τρως ωμά μόνο τα πράσινα με μικρά φύλλα. Βράζε τα καρότα, τα κολοκυθάκια και τις πατάτες (το βράσιμο στο νερό μειώνει το ποσοστό αδιάλυτων φυτικών ινών). Μπορείς, επίσης, να τρως σούπες, αλλά χωρίς φασόλια, τον κυριότερο εχθρό του ευερέθιστου εντέρου.

Και πώς ακριβώς θα ρυθμίσεις το έντερό σου;
Σε αντίθεση με αυτό που νομίζεις, ο καλύτερος τρόπος για να ρυθμίσεις το έντερο δεν είναι να τρως πίτουρο/φύτρο σταριού κάθε μέρα: αυτή η τροφή (που επίσης προστίθεται σε επιδόρπια γιαουρτιού ή γάλακτος) αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες ερεθίζουν την πεπτική οδό, προκαλώντας ζυμώσεις, μετεωρισμό και φούσκωμα στην κοιλιά, χωρίς να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εάν θέλεις να καταπολεμήσεις τη δυσκοιλιότητα, πρέπει να επιλέγεις τροφές με βάση τις διαλυτές φυτικές ίνες, που διογκώνονται αυξάνοντας τη μάζα των κοπράνων, διευκολύνοντας τη διέλευσή τους από το έντερο.

Αυτό το είδος φυτικών ινών έχει, μεταξύ άλλων, μια πρεβιοτική λειτουργία: προωθεί την ισορροπημένη ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας.

• Φάε, λοιπόν, ελεύθερα: νιφάδες βρόμης, κριθάρι, ψητά λαχανικά, αποξηραμένα δαμάσκηνα. Ωφέλιμα είναι, επίσης, το γιαούρτι και το γάλα ενισχυμένο με προβιοτικές καλλιέργειες που (όπως οι φυτικές ίνες) ευνοούν την καλή υγεία του εντέρου. Και αν θέλεις να φας δημητριακά ολικής αλέσεως, προτίμησε εκείνα που περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες.

Βρείτε αγαπημένες συνταγές της παραδοσιακής & σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας με καθημερινή ενημέρωση, στο iCookGreek.com