Αρχική Διατροφή Doctor Food Διαβήτης + Βουλιμία = Διαβουλιμία

Διαβήτης + Βουλιμία = Διαβουλιμία

0
Διαβήτης + Βουλιμία = Διαβουλιμία

DOCTOR FOOD | Τι είναι και πώς αναγνωρίζεται η διατροφική διαταραχή που απειλεί άτομα με διαβήτη τύπου I.

DOCTOR FOOD | Τι είναι και πώς αναγνωρίζεται η διατροφική διαταραχή που απειλεί άτομα με διαβήτη τύπου I.

Η διαβουλιμία είναι όρος όχι πολύ γνωστός. Πρόκειται για μια σύνθετη λέξη που προκύπτει από τις λέξεις διαβήτης και βουλιμία. O όρος αυτός χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας διαταραχής λήψης τροφής που αναπτύσσεται σε άτομα με διαβήτη τύπου Ι, αναφέρει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Σταματάκη Αστερία, συνεργάτιδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας σε άρθρο της για την ενημέρωση των καταναλωτών.

Είναι γνωστό ότι τα διαβητικά άτομα πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή στα τρόφιμα, στις ετικέτες και σε πολλούς αριθμούς (π.χ. της γλυκόζης, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, των μονάδων ινσουλίνης, του σωματικού τους βάρους). Αυτή η συνεχής ενασχόληση του διαβητικού με όλες αυτές τις παραμέτρους σε συνδυασμό με τη φύση της νόσου μπορεί να κάνει το άτομο πιο «ευάλωτο» στην ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (Αmerican Diabetes Association) οι γυναίκες με διαβήτη έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν μια διατροφική διαταραχή συγκριτικά με γυναίκες χωρίς διαβήτη.

Εκτιμάται ότι το 30-40% νέων κοριτσιών και γυναικών με διαβήτη τύπου I έχουν αναπτύξει ή θα αναπτύξουν κάποια στιγμή της ζωής τους διαταραχή λήψης τροφής. 

Τι είναι. Στην κατάσταση της διαβουλιμίας αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ασθενής μειώνει ή σταματά την ποσότητα της ινσουλίνης που απαιτείται να λαμβάνει με στόχο την απώλεια βάρους.

Tα ανησυχητικά σημάδια. Με τη διαβουλιμία συνδέονται αλλαγές στη συμπεριφορά και τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου αλλά και λειτουργικά προβλήματα του οργανισμού. Μπορεί να παρατηρηθούν:

 • μυστικοπάθεια για τις μετρήσεις της γλυκόζης και τη διατροφή
 • ακυρώσεις στα ραντεβού με τον ενδοκρινολόγο ή το διαιτολόγο
 • ανησυχία ότι η ινσουλίνη παχαίνει
 • άγχος για την εικόνα σώματος
 • μεγάλες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες
 • αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων ή αποκλεισμός ομάδων τροφίμων
 • εμμονή με το βάρος και τις θερμίδες
 • αποφυγή φαγητού μαζί με άλλα άτομα
 • έντονη φυσική δραστηριότητα
 • μεταβολές στη διάθεση
 • ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • κούραση, ναυτία, τάση προς έμετο

Η διαβουλιμία είναι μια δύσκολη κατάσταση. Τα άτομα με διαβουλιμία θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία σχετίζονται κυρίως με την υπεργλυκαιμία. Τα προβλήματα που παρατηρούνται άμεσα είναι τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, συχνοουρία, αφυδάτωση, γλυκοζουρία, διαταραχές ηλεκτρολυτών, κούραση, μολύνσεις, προβλήματα στην έμμηνο ρύση, και απώλεια βάρους. 

Μακροχρόνιες επιπτώσεις της διαβουλιμίας είναι: προβλήματα στα νεφρά, οίδημα, οστεοπόρωση, νευροπάθεια, καρδιολογικά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια ακόμη και θάνατος. 

Η αντιμετώπισή της απαιτεί τη σύμπραξη πεισσότερων από μία ειδικοτήτων.  Χρειάζεται μια ομάδα που να περιλαμβάνει ενδοκρινολόγο, ειδικό ψυχικής υγείας και διαιτολόγο. Η θεραπεία θα πρέπει να στοχεύει σε δυο επίπεδα: και στη ρύθμιση του διαβήτη αλλά και στην αντιμετώπιση της διατροφικής διαταραχής. Σε περιπτώσεις διαβουλιμίας σε νέα κορίτσια, ενεργή συμμετοχή στην επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να έχει και το στενό περιβάλλον και ειδικά οι γονείς.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!